اخبار اخبار فرهنگی

رسم و رسوم ایرانی‌ها برای «اربعین» و خلق یک سنت جدید

تبلیغات بنری


به گزارش سایت «توژال»، «چلم» یکی از مراسم های مربوط به فوت یک فرد متوفی است که 40 روز پس از خاکسپاری برگزار می شود. این مراسم به مناسبت پایان چهل روز عزای مفقودالاثر می باشد. بر این اساس، ممکن است عزاداری امام حسین (علیه السلام) در روز اربعین در میان ایرانیان نیز به نحوی از این سنت ناشی شود. در واقع با پایان عزاداری اربعین، پرچم عزاداری حسینی برافراشته شد و مراسم عزاداری به محرم سال بعد موکول شد.

سیاه پوشاندن مساجد، حسینیه ها و آسایشگاه ها، نصب پرچم های حسینی بر در و دیوار اماکن تعزیه، قرائت مراسم عاشورا و پختن نذری های خاص مانند سمنو یا شیلزارد نیز از سنت های رایج در مراسم اربعین امام حسین(ع) است. . (ص) در ایران آداب خاصی را جشن می گیرند.

آیین های جدید عزاداری ایرانیان در روز اربعین

البته طی ده سال گذشته که شرکت در مراسم اربعین از نجف تا کربلا رونق گرفته است، تعداد زیادی از ایرانیان قصد دارند تا مدتی قبل از اربعین وارد عراق شده و در این مراسم شرکت کنند. اما عده ای دیگر که به هر دلیلی این فرصت را ندارند در مراسم پیاده روی اربعین در شهر خود شرکت می کنند و می توان گفت این رسم اخیراً در فرهنگ ایرانی عزاداری آن حضرت نیز شکل گرفته است. اربعین حسین (علیه السلام).

در این مراسم مردم در شهرهای مختلف در مسیرهای اعلام شده قبلی پیاده روی و عزاداری می کنند. مثلاً در شهر قم از حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) تا مسجد جمکران پیاده می روند یا در تهران از میدان امام حسین (علیه السلام) تا حرم حضرت عبدالله می روند. عظیم حسنی.

آداب و رسوم ایران برای تصویری از راهپیمایی جاماندگان اربعین

البته اقامه نماز، بستن سینه و زنجیر و حتی در برخی اماکن تسلیت روز چهلم از آداب و رسوم رایج از قدیم الایام بوده و همچنان به همان شیوه سنتی برگزار می شود.

سطل برای اجابت مزاج

همچنین برگزاری «حج عاشورا» یکی از مناسکی است که برخی از مردم انجام می دهند. در گروه زیارت عاشورا مردم از روز دهم محرم که مصادف با شهادت امام حسین علیه السلام است تا روز اربعین که مطابق با چهلمین روز شهادت آن حضرت است، روزی یک بار زیارت عاشورا می خوانند. و روز اربعین حسینی. برخی از افراد برای به دست آوردن آنچه نیاز دارند تلاش زیادی می کنند.

آداب و رسوم عزاداری اربعین در شهرهای ایران

در روز اربعین در شهرهای مذهبی مانند قم و مشهد و در منازل و حسینیه‌های علما و موسسات سنت‌های مذهبی نیز مراسم دعای خوانی برگزار می‌شود. در بلند شو هیئت های کربلایی هر شب از اول محرم تا آخر صفر دعا می کنند و در روز اربعین با هیئت های نجفی از تهران، اصفهان، خراسان، کاشان، ساوه و شیراز که به قم می آیند به حرم می روند. مریم باکره (سلام الله علیها) عزاداری کند.

هیئت کربلایی ها صحنه همینطور از شب اربعین تا آخر ماه صفر به مجالس نماز می روند و بعد از پایان منبر شیر می دهند و در آخر هم شیر می دهند. این هیئت ها در روز اربعین برای برپایی عزاداری های سنتی به حرم امام رضا (علیه السلام) می روند.

در تهران قدیم در روز اربعین، تیم های ثابت و سیار ترحیم محاکمه یزید و ورود اسرای کربلا را در شب در آسایشگاه ها، حسینیه ها، کوچه ها و بازارها ارائه کردند. این مراسم تا 28 صفر روز شهادت امام حسن (علیه السلام) ادامه داشت.

در بوشهر در روز اربعین حلوای مخصوص را که در گویش این منطقه به نام شلمرادی معروف است پخش می کنند.

در برخی مناطق استان کرمان از جمله سیرجان در روز اربعین روزه های زیادی با توزیع نذورات برگزار می شود. یکی از جشن های ویژه این روز در این منطقه اجرای تعزیه به مناسبت فرارسیدن جابر بن عبدالله انصاری به عنوان اولین نفری که چهل روز پس از شهادت امام حسین (علیه السلام) به کربلا رسید. در این شهر در پایان این نشست از حضار تعزیه با چای و حلیم پذیرایی می شود. توزیع نذوراتی مانند خاکستر آن حضرت (به منظور شفای بیماران)، شلازرد و شربانج نیز در بین مردم کرمانی رایج است.

آداب و رسوم ایران برای مراسم تشییع جنازه

در شاهرود در منبرخانه ها (محل عزاداری بانوان) بانوان از شب چهاردهم محرم الحرام تا شب اربعین تعزیه و در شب اربعین غذاهای نذری مانند شال قالمکار و حلیم می پزند. مواد اولیه از طریق نذورات مردم تامین می شود و پس از پایان عزاداری و روضه خوانی، صبح روز اربعین در بین مردم پخش می شود.

در درد در چهلمین روز، زنان مراسم «شاینه» برگزار می کنند. در این مراسم عزاداری به نام مالایا آواز می خواند و زنان شاینا با سردرگمی بر سینه خود می کوبند. سپس با چرخشی تند به صورت دایره ای، در حالی که دست های خود را بر روی شانه های یکدیگر گذاشته اند، با بالا و پایین انداختن سر و سینه ناله می کنند. در پایان این مراسم معمولا از عزاداران با شربت و هریسا (نوعی هلیوم جنوبی) پذیرایی می شود.

آداب و رسوم ایران برای عکسی از مراسم چای خوری

در جزیره کیش در مجالس ترحیم اربعین، منبرها خطبه های حضرت زینب (سلام الله علیها) و امام زین العابدین (علیه السلام) را که در کوفه و شام ایراد کردند، می خواندند. داستان های بازماندگان عاشورا از کربلا تا مدینه نیز از روی ترحیم بیان می شود و در پایان نماز دعا اقامه می شود. گاهی عزاداران «لطام» (پنجه بر سر) می کنند.

به استثنای مراسم عزاداری، مردم ایران موظفند در ماه های محرم و صفر به آداب و رسوم بپردازند. مثلاً در قدیم در این دو ماه مردم سعی می کردند لباس مشکی عزاداری خود را از تن بیرون نکنند. این رسم هنوز هم در بعضی جاها وجود دارد و کسانی که به آن پایبند هستند در ماه های محرم و صفر لباس سیاه می پوشند. از طرفی مردم در گذشته به احترام این عزاداری هیچ گونه مجالس شادی برپا نمی کردند. با توجه به آنچه در مورد آداب این دو ماه گفته شد، برخی موارد دیگر از جمله حنا دادن به دست و سر، تراشیدن سر و ریش، استفاده از زیورآلات و… نیز نشانه احترام به عزاداری است. امام حسین علیه السلام در این دو ماه این کار را نکرد.

تبلیغات بنری

khabarfarsi به نقل از توژال