۷۰ درصد تالابهای کشور دچار خشکیدگی دائمی یا فصلی شدهاند
گروه جامعه اقتصادی ایران تالاب ها اکوسیستم های ارزشمندی هستند که بقای آن ها در گرو آب است، اگر سالی باشد که بارندگی کمتری داشته باشد، قطعا تاثیر منفی بر این حوضه های آبی خواهد گذاشت یا سالی مانند تابستان امسال که دمای آن در تاریخ کشور راکد بوده است. و بعد از اینکه مصرف آب زیاد شد و تبخیر آن که حتماً بر تالاب ها تأثیر می گذارد، در هر تالاب که یک مشت آب باقی می ماند، تبخیر می شود و در هوا رها می شود. این تازه آغاز راه است زیرا این منطقه وسیع که زمانی منبع بزرگی از آب بود، اکنون به کانون گرد و غبار تبدیل شده است.
روزگاری دور مرداب ها با هر نسیم ملایمی هوای خنک و ملایم به اطراف پخش می شد و دل را نوازش می کرد و چهره را خندان می کرد و طراوت و زندگی را در انسان می دمید، اما حالا با هر نسیمی این غباری که برمی خیزد. هوا صورت را می مالد و چشم و دل را می سوزاند.
آمارها حاکی از آن است که سالانه 2 میلیارد تن گرد و غبار از کانونهای گرد و غبار در هوا منتشر میشود که حدود 13 میلیارد دلار برای کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا زیان وارد میکند که از این میزان حدود 35 میلیون هکتار از گرد و غبار داخلی است. مراکز و 270 میلیون هکتار از ریزگردهای خارجی تاثیر زیادی بر کشور ما دارد زیرا با هر باد گرد و غبار به سمت ایران می رود.
در عین حال، سهم تالاب ها در بروز گرد و غبار ناچیز است، زیرا مطالعات انجام شده در سال های 2018 و 2019 نشان می دهد که 43 درصد از تالاب های کشور از سال 2018 به کانون گرد و غبار تبدیل شده اند. کارشناس مدیریت اکوسیستم تالاب گمان می رود این آمار اخیر نیست و اکنون می توان گفت 70 درصد تالاب های کشور قابلیت تبدیل شدن به کانون گرد و غبار را دارند.
ادامه مطلب
علی عروی وی به خبرنگار محیط زیست توژال گفت: اکنون بیشتر تالاب های واقع در فلات مرکزی کشور علاوه بر تالاب های ساحلی شمال کشور، گاهی با خشکسالی دائمی یا خشک شدن فصلی یا متناوب مواجه هستند که ممکن است به 70 درصد برسد. تالاب های کشور را در مقابل کانون های گرد و غبار آسیب پذیر می کند و از اینجا می توان گفت که وسعت کانون های مرطوب تالاب ها می تواند بسیار بیشتر از درصد اعلام شده 43 درصد باشد، یعنی در صورت مطالعه این. به روز رسانی کنید. تعداد قطعاً بیشتر خواهد شد.
وی افزود: گفته می شود از سال 1396 تاکنون 43 درصد تالاب های کشور به کانون خاک تبدیل شده است که در سال های 1397 و 1398 مطالعات انجام شده است. در آن زمان مساحت کل تالاب های کشور حدود سه تالاب برآورد شد و بررسی ها نشان داد که نیمی از این مساحت یعنی حدود 50 درصد تالاب های کشور قابلیت انتشار گرد و غبار را دارند.
روحی ادامه داد: علاوه بر این زمانی که این مطالعات انجام شد، سال های پربارانی در کشور داشتیم و شرایط تالاب با شرایطی که در دو سه سال گذشته با آن مواجه بودیم متفاوت بود. سازمان محیط زیست فهرست تالاب ها را تکمیل کرده است تا شاید تعداد تالاب های ما نسبت به الان افزایش یافته باشد و مساحت کل تالاب ها حدود 3 میلیون و 400 هزار هکتار است، بنابراین وسعت کانون های زمین نیز نسبتاً است. و مساحت تالاب ها افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: در سال های اخیر شاهد موارد زیادی از خشکسالی، تشدید تغییر عوامل اقلیمی و یا رژیم بارندگی در کشور، بحث بیابان زایی و از بین رفتن پوشش گیاهی در برخی تالاب ها بوده ایم و گاها تالاب ها دچار آسیب می شوند. از آتش سوزی دوره ای علاوه بر این موضوع فرسایش خاک در کف تالاب های خشک یکی دیگر از عواملی است که می تواند بر افزایش گرد و غبار تأثیر بگذارد، همچنین در برخی از تالاب هایی که چندین دهه است خشک شده اند، موضوع فرونشست و در برخی از تالاب های خود را داریم. آنها مسئله فاضلاب را دارند که همه اینها به کانونی برای گرد و غبار تبدیل می شود.
این کارشناس مدیریت اکوسیستم تالاب تایید کرد که مجموعه این نکات نشان می دهد که در صورت به روز رسانی مطالعه به نظر می رسد مساحت تالاب هایی که قابلیت انتشار گرد و غبار را دارند قطعا بیش از این میزان خواهد بود و با توجه به اینکه مساحت تالاب ها نیز افزایش یافته و به دنبال آن کانون های بیشتری وجود دارد.
وی در تشریح نحوه افزایش وسعت تالاب های کشور تصریح کرد: در راستای دستورالعمل اجرایی برنامه حفاظت و احیای تالاب های کشور که به تصویب دولت رسید، فهرست تالاب های کشور به آن اضافه شد. در این فهرست، به عنوان مثال، تالاب های جدیدی که توسط سازمان محیط زیست تعیین شده است، در نتیجه در زمان انجام مطالعه، یعنی در سال های 1397 و 1398، مساحت کل تالاب های کشور حدود 3 میلیون بوده است. هکتار، اما اکنون بیش از 3 میلیون هکتار است. مساحت تالاب ها یک میلیون و 400 هزار هکتار است و علاوه بر آن بر شدت خشکسالی و تبخیر نیز افزوده شده است.
khabarfarsi به نقل از توژال