ارائه راهکارهای علمی در مسیر اصلاحات اقتصادی حوزه برق
به گزارش مجله توژال؛ گروه تحقیقات اقتصادی پژوهشگاه انرژی (مطالعات سیاستی و حاکمیتی) در راستای سیاست گذاری بر اساس یافته های پژوهشی مسئله محور و به منظور تسهیل در انجام ماموریت سازمان انرژی اتمی مبنی بر تامین مطمئن و پایدار برق، اولین خط مشی خود را صادر کرده است. گزارش توصیههایی با عنوان «سیاست در مسیر عرضه «برق مطمئن و پایدار، توصیههایی در مسیر اصلاحات اقتصادی» تهیه و منتشر شد.
کیومرث حیدری عضو هیئت علمی پژوهشکده نرو و مدیر گروه تحقیقات اقتصادی با اشاره به ارائه راهکارهای علمی در راستای اصلاحات اقتصادی در بخش برق گفت: این گزارش بر اساس نتایج مطالعات اخیر تهیه شده است. مطالعات پژوهشی علاوه بر گروه های علمی از پژوهشگران و کارشناسان این گروه که در نشست های تخصصی و علمی شرکت کرده و با گروه اقتصاد پژوهشکده نرو همکاری داشته اند.
وی با بیان اینکه گزارش تهیه شده شامل بخش های مختلفی است، ادامه داد: بخش اول با بررسی مهم ترین مشکلات صنعت برق که در سال های اخیر مطرح شده است به این سوال اساسی می پردازد که چرا مشکلات صنعت برق وجود ندارد. حل می شود؟ به مرور زمان «انحلال» و «انتقال» و با رعایت امانت به دولت های بعدی واگذار شود؟ برای پاسخ به این سوال، ضمن بررسی پیامدها و پیامدهای مشکلات صنعت برق، شناخت مشکلات سطح اول و اتخاذ تدابیری برای کاهش یا رفع آنها ضروری است. از این منظر مواردی مانند سرمایهگذاری ناکافی و ظرفیتسازی، ناکارآمدی، راندمان پایین، سهم غیرقابل قبول فناوریهای تجدیدپذیر و سایر مشکلات مشابه، نتایج و پیامدهای وجود و تداوم سه مشکل اساسی در صنعت برق، یعنی. حاکمیت ضعیف و «ناکارآمدی»، «محیط تجاری»، «معماری و مقررات بازدارنده» بدون پرداختن به این سه موضوع، به نتایج پایدار و قابل اعتمادی منجر نخواهد شد مشکلات و ارائه راهکارها و لزوم ارائه راهکارها، اجرای آن که در این گزارش از آن با عنوان «سیکل سوم ابوعلی سینا» یاد شده است، علاوه بر تشخیص مشکل و ارائه نسخه برای درمان بیماری.
وی بیان کرد: در این گزارش تاکید شد که قبل از شناسایی و معرفی افراد حقیقی برای پرکردن کرسی های حاکمیتی، در چارچوب یک الگوی علمی و تثبیت شده، خلاءهایی استخراج شود که وظیفه مدیریت ارشد صنعت برق است. این حفره ها را برطرف کنید، یک محیط کسب و کار ایجاد کنید و کار صنعت برق را «کسب و کار دوستانه» کنید. در این مسیر علاوه بر اقداماتی که باید از سوی سیاست گذار و لایه حاکمیتی انجام شود، باید به خود یادآوری کند که اقدامات خاصی انجام ندهد و وارد حوزه هایی نشود که صلاحیت او نیست.
یکی از اعضای هیات علمی پژوهشکده نرو افزود: با فرض اینکه عدم تطابق بین عرضه و تقاضای برق یکی از مشکلات سطح دوم (پیامدهای یک مشکل بزرگتر) باشد، سوال بعدی این است که برای حل این مشکل چه باید کرد. مشکل؟ برای این منظور، گزارش دو اقدام راهبردی را توصیه میکند: اول، طراحی مکانیزمی که تقاضای جدید و پاسخ آن را به وجود ظرفیت یا ایجاد ظرفیت (سرمایهگذاری) پیوند میدهد. بعید است در صورت تمام شدن بلیط هواپیما، آژانسهای فروش بلیط بدون پشتیبانی (صندلی) را به متقاضیان بپذیریم. دومین توصیه راهبردی، سازماندهی مجدد چرخه سرمایه گذاری در صنعت برق با هدف ایجاد ضریب تثبیت خودکار است. حصول اطمینان از انتقال صدای تقاضای جدید (بدون نیاز) برای سرمایه گذاری، تلاش برای پیش بینی بازار عمده فروشی و سامانه های بورس برق و در نهایت استفاده از ابزار بازار ظرفیت برای پوشش نواقص بازار انرژی و ایجاد تعادل در بازار، از مهمترین محورهای تنظیم مجدد چرخه سرمایه گذاری و این چرخه باید مستقل از دولت (تا از عنوان حمایت از سرمایه گذاری در قالب قرارداد تضمین خرید) طراحی و اجرا شود.
حیدری اضافه کرد: در حال حاضر در فضای کسب و کار نشانه هایی وجود دارد که با به حاشیه راندن صلاحیت های حرفه ای در انتخاب مدیران، معیارهای انتخاب تجهیزات ایده آل (مانند پست برق) را با توانایی استخدامی خود جایگزین می کنند. از این منظر باید از شکل گیری یا ادامه این روندهای مخرب جلوگیری کرد.
وی به نقل از موسسه تحقیقاتی نرو گفت: این گزارش حاوی توصیه های سیاستی است. شناخت بایدها و نبایدهای لایه حاکمیتی، بازنگری چرخه سرمایه گذاری به منظور ایجاد محیط کسب و کار «کارآفرین پسند»، اصلاح ساختار مالکیت و ساختار بازار، و ایجاد زیرساخت قانونی برای ترویج و احترام به حقوق مالکیت نیروی برق. . ، اصلاح یارانه برق با حداقل واکنش های اجتماعی از جمله این توصیه هاست که مورد تاکید قرار گرفته است.
یکی از اعضای بدنه علمی پژوهشکده نرو در پایان خاطرنشان کرد: گروه اقتصاد پژوهشکده نرو نه تنها خود را ملزم به همکاری برای شناسایی مشکلات اصلی صنعت برق و ارائه راهکار برای رفع این مشکلات می بیند. ، اما به این دو امر نیز بسنده نکرده و در مسیر اجرای صحیح قرار دارد و راهکارهای مسئولانه ای را در نظر می گیرد.
khabarfarsi به نقل از توژال