از سوم تیر ماه ۵۹۰ هزار و ۱۴۹ سند رسمی مالکیت صادر شده است
صفدر کشاورز در گفت و گو با مجله توژال درباره وضعیت اجرایی اخیر قانون «الزام ثبت رسمی معاملات ملکی» گفت: با توجه به اینکه قانون الزام به ثبت رسمی معاملات ملکی از تیرماه اجرایی شد. 3 امسال حکم خاصی برای اجرای مفاد قانون وجود دارد. به عنوان مثال، برای اینکه تمام وجوه غیرمنقول اعم از حقیقی یا مفید بیش از دو سال جابهجا شود، پیشبینی میشود که یک سال پس از راهاندازی سامانه موضوع ماده 10 این قانون، هرگونه نقل و انتقال به صورت رسمی انجام شود. در دفاتر رسمی ثبت شود. در غیر این صورت ادله و ادعاهای مربوط به این اقدامات قانونی قابل استماع در مراجع قضایی نبوده و نادرست بوده و قابل پذیرش توسط مراجع اجرایی نمی باشد. تبصره ای که در این زمینه تعریف شد، تبصره 4 ماده 1 قانون فوق الذکر است که از این قاعده کلی مستثنی است که اسناد مالکیت از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون یعنی از روز سوم تیرماه به بعد صادر می شود. ; پس از صدور آن، هرگونه انتقال باید به صورت رسمی انجام شود. اگرچه سامانه مذکور در ماده 10 راه اندازی نشده است.
وی افزود: تا بتوانیم به مردم اطلاع دهیم و بدانند که مدارک ثبتی صادره از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون باید رسمی باشد. ما کارهایی انجام دادیم. از جمله اینکه رنگ این اسناد را به سبز تغییر دادیم. منظور از اسناد سبز این است که اگر قرار است انتقال انجام شود; باید رسمی باشد؛ ضمناً در پیشینه اسناد صادره، لزوم انتقال رسمی را نیز درج کرده ایم.
معاون املاک و امور کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: برای اینکه مردم در انتقال رسمی این گونه اسناد با مشکل مواجه نشوند، امکان تنظیم قراردادهای خصوصی برای افراد از جمله سفته ایجاد و راه اندازی شده است. تبصره، بیع و تعهد به فروش، موضوع ماده 2 این قانون را در کلیه دفاتر دادگستری راه اندازی کردیم و اکنون ادارات دادگستری آماده تنظیم قرارداد برای معرفی افراد هستند و می توانند اسناد قرارداد خود را ویرایش کنند.
کشاورز ادامه داد: از دیگر اقداماتی که در این زمینه انجام شده است، بحث ایجاد و اتصال مشاوران املاک به سامانه ثبت الکترونیک اسناد از طریق بستر نگارش، ورود پیش نویس قرارداد و ارسال آن به دفاتر اسناد رسمی برای تنظیم سند است که این امکان برای همه مشاوران است، زیرا املاکی که دارای مجوز خلع ید معتبر هستند ارائه می شود در واقع مشاوران املاک می توانند از طریق سکوی نگارنده وارد شوند و پیش نویس قراردادهایی را که مردم درخواست می کنند وارد سامانه کرده و آنها را برای تنظیم اسناد در دفتر اسناد رسمی راهنمایی کنند. دفاتر
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ادامه داد: از زمانی که مشاوران املاک سراسر کشور از 24 مردادماه گذشته به سامانه ثبت الکترونیک اسناد متصل شدند، 6 هزار و 155 پیش نویس توسط مشاوران املاک تهیه شده است که از این تعداد 2930 پیش نویس مربوط به خرید و فروش است. و 3022 مربوط به اجاره است.
وی گفت: از زمان لازم الاجرا شدن قانون یعنی از سوم تیرماه سال جاری تاکنون 590 هزار و 149 سند مالکیت صادر شده که از این تعداد 37 هزار و 899 سند واگذار شده است.
کشاورز در خصوص مشکلات مربوط به اجرای قانون «الزام ثبت رسمی معاملات ملکی» گفت: با توجه به اینکه اجرای این قانون و تکالیف پیش بینی شده برای سایر نهادها در این قانون از جمله ماده 5 این قانون که موضوع امکان استعلام و پاسخ به استعلام اینترنتی از سوی سازمان تامین اجتماعی، علاوه بر ایجاد زیرساخت های لازم برای پاسخگویی الکترونیکی سایر دستگاه های اجرایی و همچنین ارسال نظرات و تصمیمات قضایی به کمیته ها و شوراها از جمله تعیین تکلیف ماده 99 و 100 شهرداری ها بلافاصله با مختصات جغرافیایی به سازمان ثبت اسناد که املاک است و زیرساخت آن باید توسط دستگاه ها ایجاد شود. مدتی طول می کشد و در همین قانون باید ظرف یک سال دستگاه های اجرایی و سازمان تامین اجتماعی این شرایط را فراهم کنند و مراجع قضایی بلافاصله نظراتی را که صادر می کنند با ذکر مختصات جغرافیایی به سازمان ثبت احوال ارسال کنند.
وی بیان کرد: نکته مهم اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به همه افراد جامعه است به صورت عادی و رسمی به مدت یک سال پس از راه اندازی سیستم منتقل شود.
معاون املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ارزیابی اجرای قانون «الزام ثبت رسمی معاملات ملکی»، تصویب و اجرای این قانون را دو جنبه مثبت دانست. یکی از آنها این است که اولاً امکان صدور سند مالکیت برای املاک فاقد سند به ویژه اراضی کشاورزی در این قانون پیش بینی شده بود. قبل از تصویب این قانون به دلیل قانون جلوگیری از قطعه قطعه شدن زمین امکان صدور سند زیر حد وجود نداشت. با تصویب این قانون موانع آنها برطرف شد و امکان صدور سند مالکیت برای کلیه اراضی کشاورزی فراهم شد که تا زمان تصویب این قانون به صورت قطعه زمین فرض می شد مشروط بر اینکه متقاضی مالکیت آن را نداشته باشد. زمین های مجاور با شرط کاربری کشاورزی امکان پذیر است. از دیگر جنبه های مثبت این قانون جلوگیری از انتقال طبیعی اسناد است.
کاشاورز در پایان در توصیه ای به مشاوران املاک گفت: با توجه به اینکه زیرساخت های لازم برای اتصال مشاوران املاک به سامانه ثبت الکترونیک اسناد و ارسال پیش نویس قرارداد از طریق بستر مشاوران املاک فراهم شده است هنوز به سامانه ثبت نام الکترونیکی متصل نشدهاند، میتوانند از این ظرفیت استفاده کرده و با مراجعه به سامانه نگارنده، پیشنویس قراردادهایی را که مردم به آن مراجعه میکنند وارد کرده و برای اطلاعات بیشتر و تشریفات به دفاتر اسناد رسمی ارسال کنند. .
khabarfarsi به نقل از توژال