فعالان بازرگانی از FATF چه میخواهند؟
گروه اقتصادی توژال – آیت الله صادق آمل لریجانی، رئیس شورای مربوطه، ۲۸ دی ماه از تشکیل کمیسیون مشترکی متشکل از نمایندگان سه کمیسیون تخصصی «اقتصادی»، «سیاست، امنیت و دفاع» و «منافع حقوقی و قضایی» خبر داد مردم دو پیش نویس قانون الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو و IFC را بازنگری و اسناد را مورد بازنگری قرار دادند. تا نتیجه گیری خود را در انجمن ارائه دهند.
این تصمیم پس از رایزنی های رئیس جمهور با رهبر معظم انقلاب و موافقت ایشان با بررسی مجدد این پروژه ها در مجلس اتخاذ شد و آمل لریجانی نیز تاکید کرد: فضاسازی هایی که در این زمینه صورت می گیرد ناعادلانه است، زیرا این یک بحث علمی مرتبط با مصالح کشور است که نباید تحت تأثیر فضای سیاسی قرار گیرد.
در حال حاضر فعالان اقتصادی امیدوارند با تصویب نهایی این دو لایحه که شرط عضویت ایران در گروه ویژه مالی است، تا 30 درصد از هزینه های تجارت خارجی ایران حذف و هزینه های اضافی حذف شود. مردم و اقتصاد ایران
عدم پیوستن به FATF به معنای خودتحریمی است
سعید توجیک نایب رئیس کمیته استاندارد، محیط زیست، توسعه پایدار و آب اتاق ایران وی عدم رعایت مقررات FATF را تحریم های خودخواسته می داند که در کنار تحریم های خارجی به اقتصاد کشور ضربه زده است.
وی با اشاره به اینکه طی 10 سال گذشته نرخ خالص سرمایه گذاری در کشور منفی بوده است، افزود: این بدان معناست که به دلیل عدم رعایت FATF سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور صورت نمی گیرد.
تاجیک با اشاره به موانع بر سر راه مبادلات بانکی تجار ایرانی و شرکای خارجی آنها گفت: در شرایط کنونی پول صادرات از طرق مختلف به دست صادرکننده می رسد. واردات از طریق شرکت های مختلف و با حرکات و پیچیدگی های فراوان انجام می شود که باعث افزایش هزینه ها می شود.
وی با انتقاد از عدم ارتباط سیستم بانکی ایران با شبکه جهانی گفت: اگر می خواهیم با بانک های جهانی و سیستم تراکنش های مالی دنیا ارتباط داشته باشیم باید قوانین FATF را بپذیریم.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه پیوستن به FATF مشکلی برای کشور ایجاد نمی کند، افزود: اگر سیاست گذاران می خواهند اقتصاد کشور را توسعه دهند باید بپذیرند که باید به شبکه بانکی جهانی متصل شویم.
بیشتر
تامین هزینه های اضافی برای عدم عضویت در FATF
محمود علیایی، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران وی همچنین با تاکید بر اینکه پیوستن به FATF فشار زیادی بر بنگاه های اقتصادی و مردم است، گفت: بسیاری از مشکلات کنونی کشور در زمینه تجارت، صادرات و واردات، کمبود سرمایه گذاری خارجی در این کشور به دلیل پیوستن به ایران نیست. FATF
وی با یادآوری اینکه تصویب نشدن پروژه های مرتبط با FATF اقتصاد ایران را تضعیف کرده است، گفت: باید واقعیت های فعلی کشور را بپذیریم و در سیاست های خود تجدید نظر کنیم.
این فعال اقتصادی تاکید کرد: سیاستمداران در سال های گذشته تبعات عدم پذیرش FATF و فشارهای ناشی از آن را بر بنگاه های اقتصادی و جان مردم مشاهده کرده اند.
اولیایی عدم پذیرش FATF را تضعیف چارچوب روابط تجاری دانست و تاکید کرد: پیوستن ایران به FATF باید جدی و فوری مورد توجه قرار گیرد و این مانع از پای فعالان اقتصادی برداشته شود.
ما باید قوانین FATF را برای حل و فصل اختلافات بپذیریم
محمدرضا توکلی زاده نماینده مجلس شورای اسلامی وی همچنین معتقد است عضویت در FATF و رعایت مفاد آن یکی از راه های حل اختلافات است و از آنجایی که امروز مهمترین موضوع کشور اختلافات فراوان به ویژه در حوزه انرژی است، این امر باید به فوریت انجام شود. .
توکلی زاده به قاچاق سوخت به ویژه گازوئیل در کشور اشاره کرد و افزود: یکی از دلایل اصلی قاچاق این است که توانایی ردیابی مسیر سوخت از نقطه ای به نقطه دیگر را نداریم.
وی مشکلات انتقال پول از تجار را مشکلات مربوط به عدم عضویت ایران در FATF برشمرد و افزود: برای حل عدم تعادل انرژی به سرمایه خارجی زیادی نیاز داریم اما به عنوان غیرعضو FATF به سرمایه خارجی نیاز داریم. نمی توان از طریق بانک های خارجی سرمایه گذاری کرد.» .
بدون FATF جذب سرمایه خارجی غیرممکن است
محسن بهرومی آریز اقدس فعال اقتصادی است وی همچنین معتقد است که لغو تحریم ها و پیوستن به FATF با یکدیگر سازگار است و به دلیل پیوستن ایران به FATF و تحریم های این کشور، فشار مضاعفی بر اقتصاد وارد شده است.
وی با بیان اینکه عدم پایبندی ایران به FATF و وجود تحریم ها مشکلات زیادی را در اقتصاد کشور ایجاد می کند، گفت: حتی در صورت لغو تحریم ها حداقل نمی توان تراکنش مالی انجام داد.
بهرامی ارض آکدوس ادامه داد: صادرکنندگان در شرایط فعلی نمی توانند ارز حاصل از صادرات خود را از طریق شبکه بانکی به کشور بازگردانند. واردکنندگان نیز توانایی پرداخت ارز مورد نیاز از طریق شبکه بانکی برای خرید به سمت معاملات خود را ندارند.
این نماینده مجلس ایران افزود: تا زمانی که در لیست سیاه FATF هستیم نباید انتظار سرمایه گذاری و اقدام در راستای توسعه اقتصادی و توسعه کشور داشته باشیم. البته شرط اصلی سرمایه گذاری لغو تحریم ها و پیوستن به FATF است.
پیوستن به FATF به نفع کشور است
علی عبداللهیان باروک، رئیس اتاق اردبیل وی با بیان اینکه کشور برای توسعه اقتصادی کشور به FATF می پیوندد، می گوید: نگاه سیاسی به FATF باعث آسیب به حوزه اقتصادی شده است.
عبداللهیان ادامه داد: ما تا امروز از هر دو طرف آسیب دیده ایم. ما نتوانسته ایم سازمان های بین المللی را متوجه نقش ها و مسئولیت های اصلی خود کنیم. از سوی دیگر، در داخل کشور نیز از شکل ارتباطات بین المللی به اقتصاد آسیب وارد شده است.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر تحریم های اقتصادی علیه ایران همچنان ادامه دارد و مدام تحت فشارهای مختلف هستیم. کشورهای غربی هم سعی می کنند ما را تحت فشار بگذارند.
عضو هیات اتاق ایران تاکید کرد: انتظار من در شرایط فعلی موافقت با پیوستن به FATF است. همچنین آنچه از هیئت هدف انتظار می رود این است که مناسب بودن کشور را برای توسعه اقتصادی موفق در نظر گرفته و این هدف را در مسیر پیوستن به FATF ارزیابی کنند.
توسعه تجارت خارجی بدون FATF محقق نمی شود
محمد لوهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران وی با تاکید بر اراده دولت چهاردهم برای حل مشکلات پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) گفت: توسعه و تقویت تجارت خارجی بدون FATF محقق نمی شود.
وی تصریح کرد: اگرچه تحریم ها بر اقتصاد و تجارت خارجی تاثیر منفی می گذارد، اما موضوع قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF اهمیت بیشتری دارد.
وی افزود: با وعده های دولت چهاردهم امیدواریم مشکل عضویت ایران در FATF هر چه زودتر حل شود زیرا در غیر این صورت ممکن است شرکای تجاری ایران مانند روسیه و چین را از دست بدهیم.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: اکنون چین و روسیه تجارت بزرگی با کشورهای اروپایی و آمریکا دارند که به دلیل نگرانی از اقدامات FATF نمی توانیم معادله بانکی و پولی با این کشورها داشته باشیم و اینها را از دست خواهیم داد. بازارها .
وی با اشاره به تاثیر مستقیم FATF بر معاملات گفت: اگر این موضوع حل نشود، هیچکس علاقهای به تجارت و مالی با ایرانیها نخواهد داشت و مجبور میشویم از شبکههایی برای دور زدن تحریمها استفاده کنیم و ریال بفروشیم. قبل از آن منجر به افزایش هزینه ها می شود.» تبدیل به یک تجارت می شود و قدرت رقابت در بازارها را از تجار ایرانی می گیرد.
لوهوتی با تاکید بر اینکه با حل مشکلات بانکی و مالی و اجرای توافقات می توان بازارهای صادراتی جدید ایجاد کرد، افزود: ادامه وضعیت موجود بر تراز تجاری کشور تاثیر منفی دارد.
این فعال تجاری حل مشکل FATF را مهمتر از لغو تحریم ها دانست و گفت: برخی کشورها در شرایط کنونی علاقه مند به همکاری با ایران هستند و عدم عضویت ایران در FATF مانعی در این مسیر است زیرا بدون شبکه بانک جهانی نمی تواند این روابط را اجرا کند.