تصویب طرح حمایت از رشتههای راهبردی در سیامین جلسه شورای عالی عتف
پیمان صالحی وی در گفت و گو با خبرنگار گروه علمی «توژال» به تشریح صورتجلسه این نشست پرداخت سی امین جلسه شورای عالی مهربانی دیروز (یکشنبه دوم آذرماه) با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور گفت: این جلسه با حضور تمامی اعضای حقیقی و حقوقی و پس از گذشت یک سال و نیم با توجه به اینکه تعداد زیادی از اعضای حقوقی شورا از جمله وزرا و معاونان رئیس جمهور تشکیل شد. تغییر کرده بود اولین موضوع این بود که در جلسه گزارشی از عملکرد سه ساله ارائه شد و موضع شورای عالی تاسف بار بود.
وی افزود: بر همین اساس گزارش جلسات بیست و هشتم و بیست و نهم و مصوبات این جلسات یعنی کنترل های ثبت نام دانشجویان فوق دکتری، پژوهشگران مستقل و صندوق عاطف العالی تهیه شد. ، و تصویب اولویت های پژوهشی برای سال های 1403 تا 1403 ه. مصوبه 1407 صادر شد و گزارش هایی از دو طرح ملی مصوب این جلسات ارائه شد.
معاون پژوهشی وزیر علوم ادامه داد: گزارش طرح شبکه سراسری آزمایشگاهی و پایش طرح های ثبت شده در سامانه انتقال و سامانه تگ از دیگر برنامه های جلسه اول بود. گزارش سالانه پایش علم و فناوری در کشور همچنین در این جلسه که توسط تیم کاری در دبیرخانه شورای عالی مهربانی اجرا می شود ارائه شد.
تصویب دو طرح و تصویب ساختار تشکیلاتی شورای عالی مهربانی
وی در خصوص ترتیب دوم این جلسه نیز گفت: موضوع ساختار تشکیلاتی شورای عالی عتف نیز در این جلسه مطرح شد. زیرا طبق بند 19 ماده 6 اساسنامه، چارت سازمانی پس از تصویب در هیات امنا باید در جلسه شورای عالی امنا تصویب شود.
الصالحی ادامه داد: موضوع دیگر این جلسه تعیین چهار نفر از اعضای هیأت امنای صندوق عالی خیریه بود که این موضوع نیز مطرح شد و بر اساس تصمیم جلسه، موضوع به کمیته دائمی ارجاع شد مجلس عالی شورای عتف و قرار شد این افراد مورد بررسی و تایید صندوق قرار گیرند.
دستور پایانی این جلسه را استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز داد مقررات اجرایی برای برنامه های اجرایی بلند مدت برای سرمایه گذاری های کلان در بخش های آموزش، پژوهش و فناوری وی اعلام کرد و گفت: این آیین نامه قبلا در بدنه دائمی بحث، بررسی و تصویب شده است. اما با توجه به بار مالی آن در جلسه شورا مطرح و تصویب شد.
وی ادامه داد: طرح کلی هم همینطور حمایت ویژه از رشته های استراتژیک در این جلسه پیشنهاد و تصویب شد. حمایت از این رشته ها مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده و در برنامه هفتم توسعه نیز مورد تاکید قرار گرفته است. بر اساس این طرح، بورسیه تحصیلی برای دانشجویان و اساتید، تسهیلات کمک هزینه های پژوهشی، راه اندازی مجلات مرتبط با این رشته ها و جذب دانشجویان مستعد در این رشته ها با کمک شورای عالی بورس انجام می شود.
به شورای عالی مهربانی نگاه کنید
شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (ATAF) به عنوان یک نهاد چند بخشی به ریاست رئیس جمهور مرجع تصمیم گیری در مورد مهمترین اولویت ها و برنامه های پژوهشی و فناوری کشور است. این شورا بر اساس ماده 99 قانون برنامه سوم توسعه و مواد 3 و 4 قانون تشکیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نهادی بین بخشی برای تعیین سیاست های علم، تحقیقات و فناوری در کشور است. فناوری (مصوب مرداد 1392) با هدف ایجاد هماهنگی و یکپارچگی در سیاستگذاری عملیاتی در حوزه علم، پژوهش و فناوری شکل گرفت. این شورا وظیفه تعیین اولویتها و انتخاب برنامههای اجرایی بلندمدت برای سرمایهگذاریهای کلان در بخشهای آموزشی، پژوهشی و فناوری و بررسی و پیشنهاد منابع مالی لازم در حوزههای علمی، پژوهشی و فناوری را بر عهده دارد.
بیست و هشتمین جلسه این شورا در 12 مرداد 1401 هجری شمسی و بیست و نهمین جلسه در 12 تیر 1402 هجری شمسی با حضور شهید ابراهیم رئیسی و سی امین جلسه این شورا در تاریخ 12 مرداد 1391 هجری شمسی تشکیل شد. حضور محمدرضا عارفوی در روز دوم سال 1403 هجری شمسی سمت معاونت اول را بر عهده گرفت. معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، وزیر دفاع و نیروهای مسلح، رئیسجمهور نهاد نمایندگی مجلس ریاست آن را بر عهده دارند. مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی. وی نماینده برخی از دانشگاه ها و انجمن های علمی شد.
هفت وزیر، روسای سازمان اداری و برنامه ریزی، بانک مرکزی، فرهنگستان علوم، نمایندگان شورای اسلامی، اعضای ناظر، نمایندگان رؤسای دانشگاه ها و مجامع علمی و تعدادی از کارشناسان مردمی در این مراسم شرکت می کنند. شورا بخش تولید و خدمات خصوصی طبق قانون عضویت دارند و مسئولیت دبیرخانه این شورا بر عهده معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.
این شورای عالی از نظر ساختار اجرایی متشکل از کمیته دائمی بر اساس ماده 9 آیین نامه داخلی، 11 کمیته تخصصی و کمیته هماهنگی امور علمی و فناوری است. دبیر کل شورا توسط رئیس جمهور به عنوان رئیس شورا منصوب می شود و معمولاً معاون پژوهشی وزارت علوم است. جلسات کمیته دائمی معمولاً برای ادامه و تسریع در تصمیم گیری و بررسی اولیه دستور کارهای شورای عالی به صورت ماهانه به ریاست دبیرکل یا وزیر علوم تشکیل می شود.