تولید سنگ شکن برای نخستین بار در ایران
به گزارش مجله توژال؛ دکتر حبیب الله موسوی بهار روز پنجشنبه 31 آذر در جمع خبرنگاران با بیان اینکه سنگ کلیه و مجاری ادراری به دو قسمت تقسیم می شود، گفت: سنگ شکنی داخل اندامی از ابزارهای بسیار کوچک تشکیل شده و از طریق کانال های تخصصی آندوسکوپ به بدن بیمار هدایت می شود. به این ترتیب سنگ جلوی چشم جراح گرفته شده و تکه های آن از بدن بیمار خارج می شود.
وی با اشاره به اینکه این فرآیند با جراحی و بیهوشی برای بیمار انجام می شود، گفت: نوع دیگری از سنگ شکن وجود دارد که در بین مردم به سنگ شکن معروف است و دستگاهی خارج از بدن است.
یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با تأیید اینکه دستگاه شکستن سنگ کلیه و مجاری ادراری دستگاهی بزرگ است که می توان آن را در داخل اتاق بزرگ قرار داد، افزود: بیمار با این دستگاه در سرپایی درمان می شود در کنار بیمار می چسبد و از طریق امواجی که ارسال می شود، انرژی بر روی سنگ آزاد می شود و آن را از بین می برد.
وی با اشاره به اینکه دستگاه های سنگ شکن خارج از اندام های کلیوی و ادراری از نظر فناوری و علم روز پیشرفته تر بوده و با دستگاه های سنگ شکن داخل اندام ها تفاوت دارند، گفت: تعداد کمی از شرکت ها و کشورها این دستگاه ها را تولید می کنند که معروف ترین آنها عبارتند از. چندین شرکت آلمانی و در چند سال گذشته تعداد کمی از شرکت های چینی اضافه شده است.
دکتر موسوی بهار با بیان اینکه هر استانی در کشور به طور متوسط نیاز به دستگاه های سنگ شکن دارد که در استان هایی مانند تهران و خراسان تقریباً زیاد است، ادامه داد: چند سال پیش تیمی در دانشگاه همدان انجام شد شرکت علوم پزشکی بر اساس دانش من نیز عضو این شرکت هستم و تصمیم به ساخت این سنگ شکن گرفتم.
وی با اشاره به اینکه دانشمندان و مهندسان برجسته استانداری در زمینه تولید سنگ شکن فعالیت کردند، خاطرنشان کرد: ابتدا مراحل تحقیق و جمع آوری اطلاعات انجام شد و سپس امکان سنجی انجام شد و مرحله بعدی تولید بخشی از این بود. دستگاه که مهمترین و پیچیده ترین قسمت سنگ شکن او به حساب می آید.
این عضو موسس شرکت دانش بانیان در همدان گفت: کلاف ها یا کلاف ها در نهایت انرژی تولید می کنند و از نظر علمی و فناوری مهمترین و پیچیده ترین قسمت دستگاه سنگ شکن خارجی است که بسیار کار می کند. کار منحصر به فرد و دقیق
وی بیان کرد: اولین اقدام ساخت کویل و نصب آن بر روی دستگاه های خارجی موجود و البته پس از اخذ مجوزهای لازم، استفاده در درمانگاه و کنار بالین بود.
دکتر موسوی بهار با بیان اینکه در واقع شرکت دانش بنیان ما با همین پرونده ایجاد و به عنوان یک شرکت دانش بنیان به ثبت رسیده است، ادامه داد: پس از ساخت پرونده ای که حاوی دانش اصلی و پیچیدگی علمی و فنی است، انجام شد. در مورد بقیه این قسمت تصمیم گرفتیم به ما اجازه دهید با سنگ شکن کار کنیم، و این آسان تر است.
وی با بیان اینکه نزدیک به 10 سال است که تیم مهندسی و فنی با تجربه، تخصص و دانش علمی بالا روی این موضوع کار می کنند، گفت: در حال حاضر دستگاه ما آماده آزمایشات آزمایشی و سپس آزمایشات بالینی است.
این مشاور علمی و پزشکی در تولید سنگ شکن با بیان اینکه دستگاه سنگ شکن ما در هفته جاری برای آزمایشات مربوطه به وزارت بهداشت ارسال شد، افزود: منتظریم تا ببینیم مجوز لازم تا چه زمانی صادر می شود. امیدواریم تا پایان سال بتوانیم تست های آزمایشگاهی را با کمک های ارائه شده به پایان برسانیم که البته کار پیچیده و سنگینی است و کار آسانی نخواهد بود زیرا تکنولوژی بالاست و بسیاری از این تست های آزمایشگاهی برای اولین بار اجرا می شوند یا در ایران وجود ندارند و تجربه ای در آنها وجود ندارد که سخت است.
وی گفت: تیم ما در تست قطعات مختلف این دستگاه از نظر الکتریکی، مکانیکی، خطر آسیب به بیمار و اپراتور و … به تیم وزارت بهداشت کمک خواهد کرد.
دکتر موسوی بهار تصریح کرد: اگر تا پایان سال بتوانیم مجوز این دستگاه را بگیریم، اجازه می دهند در مکانی مانند کلینیک نصب شود، پزشکیان با آن کار کنند و نتیجه کلینیک شود. استخراج شده است. این کار انجام شد و مجوزهای لازم گرفته شد، سپس اجازه دادند دستگاه به فروش برسد و در حجم زیاد تولید شود و در مراکز داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به نبود دستگاه سنگ شکن در استانداری، آیا از این دستگاه در استانداری استفاده می شود؟ وی گفت: وظیفه شرکت ما تولید این محصول است و در صورت استفاده در استانداری، استانداری باید آن را خریداری کند.
این عضو موسس شرکت دانشبانیان تصریح کرد: همدان از جمله فرمانداری هایی است که نیاز مبرم به دستگاه های سنگ شکن دارد و مستلزم استقرار چندین دستگاه در این فرمانداری و شهرهای مختلف است تا مردم احساس راحتی کنند و به دلیل کمبود این دستگاه در شهر آنها، راه طولانی در پیش است.
وی افزود: منتظر بهره مندی مردم استانداری همدان از این دستگاه تولید شده توسط مهندسان و دانشمندان استانداری هستیم.
دکتر موسوی بهار در خصوص قیمت پایین این دستگاه نسبت به دستگاه خارجی که وارد کشور می شود گفت: تولید این دستگاه هزینه های مالی و معنوی دارد. از کشورهای خارجی که دستگاه ها را با قیمت بالا می خریم، تمام هزینه ها به دلیل تجهیزات نیست، مثلاً کویل و قطعات آن گران است، بلکه هزینه دانش به کار رفته در آن را نیز به ما تحمیل می کنند.
وی خاطرنشان کرد: طبق آخرین اطلاعات، قیمت ساده ترین نوع دستگاه های سنگ شکن خارجی ساخت آلمان از 25 میلیارد تومان شروع می شود و قیمت سنگین تر آن 56 میلیارد تومان است علم و افرادی که انرژی و زمان گذاشته اند.
این مشاور علمی و پزشکی در تولید دستگاه های سنگ شکن نشان می دهد که انتظارات ما این است که این دستگاه به نصف یا حداکثر 65 درصد قیمت خارجی در استانداری عرضه شود، نشان می دهد: در تولید این دستگاه چندین مهندسان اعم از الکترونیک، میکروالکترونیک، سیالات و … شرکت کردند، اکثرا اساتید دانشگاه های فنی و مهندسی هستند، حدود هشت سال کار کرده اند و این سرمایه معنوی است، اما برآورد ما این است که بین 50 تا 65 درصد خارجی ها می توانند چنین باشد آنها به بازار ارسال می شوند و همچنین ارزش زیادی دارند.
وی گفت: اگر قیمت تمام شده یک دستگاه سنگ شکن خارجی 35 میلیارد تومان باشد، می توانیم این دستگاه تولید داخل را 15 تا 17 میلیارد تومان بفروشیم که ارزش بالایی دارد علاوه بر این، این پول در داخل کشور می ماند و به حساب می آید ارزش افزوده و فرصت های شغلی ایجاد می کند. خواهد بود