35 درصد گرانی در راه است
دولت چهاردهم در اولین لایحه قانون بودجه ارسالی به شورای اسلامی، بر اصلاح سیاست ارزی در خصوص واردات کالاهای اساسی تاکید کرد و اعلام کرد: در بودجه سال آینده مقرر شد بسته ارزی 11 میلیارد یورویی برای واردات لحاظ شود. کالاهای اساسی و دارو با نرخ 12 میلیارد تومان تفاوت دارد.
این رویکردی است که از زمان رونمایی از لایحه بودجه، نگرانی های تورمی را برای سال آینده دوچندان کرده است. چرا که امسال عدد 13.6 میلیارد یورو با نرخ ثابت 30 هزار تومان به ازای هر یورو یا 28 هزار و 500 تومان به ازای هر دلار تصویب و اجرا شد، اما اکنون برای سال 1404 اولاً سهم ارز حدود 4 میلیارد یورو کاهش یافته و ثانیاً. قیمت دلار نیز 28 هزار و 500 تومان است و 10 هزار تومان نیز افزایش می یابد. در نتیجه این دو عامل مهم حاکی از افزایش نرخ کالاها و داروها در سال آینده است.
با همه این اوصاف، روز گذشته نمایندگان مردم در مجلس نمایندگان با پیشنهاد دولت پزشکی موافقت کردند.
نرخ ارز ترجیحی تغییر می کند
حمیدرضا حاج بابایی نایب رئیس مجلس با تاکید بر اینکه باید به دولت اعتماد کنیم، گفت: نرخ ارز ترجیحی در سال آینده تغییر می کند و از 28 هزار و 500 تومان به 38 هزار و 500 تومان می رسد.
حاج بابایی در جریان بررسی لایحه قانون بودجه در خصوص اختصاص 11 میلیارد یورو ارز ترجیحی برای واردات دارو و کالاهای اساسی گفت: در سال های 1401 و 1402 دولت 18 میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی هزینه کرده است. و در لایحه قانون بودجه سال 1403 مبلغ 15 میلیارد دلار پیش بینی شده بود، مجلس بلافاصله آن را تصویب کرد.
وی افزود: دولت می گوید در سال 1404 12 میلیارد دلار ارز برای کالاهای اساسی می دهد، حالا این مقدار ارز مشکل را حل می کند یا خیر؟ موضوع دیگری است. اگر مجلس بخواهد این میزان را افزایش دهد باید منابع را پیش بینی کند یا به همان پیشنهاد دولت در لایحه قانون بودجه رای دهد.
اما مصوبه مجلس برای اختصاص 12 میلیارد دلار (38 هزار و 500 تومان) برای واردات کالاهای اساسی و دارو حکایت از افزایش نرخ تورم این کالاها از ابتدای سال آینده به میزان کمتر از 35 درصد دارد. این رویکردی است که مورد انتقاد برخی نمایندگان قرار گرفت.
به عنوان مثال حاج دلیجانی نماینده شاهین شهر در این خصوص گفت: آیا 11 میلیارد یورو کالاهای اساسی کافی را تامین می کند؟ حداقل باید به اندازه سال 1403 یعنی 13.6 میلیارد یورو تخصیص داده شود چرا که با این وضعیت قیمت و تورم نه تنها کاهش پیدا نکرد، بلکه افزایش یافت.
مردم نگران اثرات تورمی افزایش نرخ ارز ترجیحی هستند
سیاست دولت و مجلس مبنی بر کاهش سبد ارزی برای واردات کالاهای اساسی و دارو و افزایش نرخ ترجیحی ارز رویکردی است که با توجه به عدم تغییر میزان حمایت پولی در سال آینده و رشد نقدینگی و افزایش نرخ ارز اثرات تورمی قابل توجهی خواهد داشت. به طوری که کالاهایی مانند گندم، روغن و دارو که مستقیماً از ارز ترجیحی سود می برند، پس از این تغییر با افزایش قیمت مواجه خواهند شد. این افزایش قیمت ها به طور مستقیم بر تورم سبد مصرف خانوار تأثیر می گذارد.
از سوی دیگر نباید تاثیر روانی تصمیم اخیر مجلس و دولت بر بازارها را نادیده گرفت. به عبارت دیگر، تغییرات در نرخ ارز ترجیحی سیگنال های روانی را به بازارهای مالی و مصرف کنندگان ارسال می کند. این سیگنالها اغلب منجر به رشد انتظارات تورمی و افزایش نرخ سایر کالاها میشود، حتی اگر آن کالاها مستقیماً به ارز ترجیحی وابسته نباشند، اما تحت تأثیر این تغییرات رشد نرخ را تجربه میکنند. چشم اندازی که هم اکنون باعث نگرانی بسیاری از مردم بابت افزایش قیمت گوشت، مرغ، دارو و … شده است.
اما همتی، وزیر اقتصاد اخیرا گفته است: تا پایان سال نگرانی از افزایش قیمت کالاهای اساسی وجود ندارد. به نظر می رسد اعتبار چنین سخنی از سوی رهبر اقتصادی دولت تا پایان سال ادامه داشته باشد و پس از آن قیمت کالاهای اساسی و دارو افزایش یابد./سرانه