کنترل علفهای هرز مزارع با «بقایای چغندر قند»
به گفته این اقتصاددان ایرانی، علف های هرز به عنوان گیاهان مهاجم یکی از بزرگترین چالش ها در کشاورزی مدرن هستند. این گیاهان به صورت خود به خود در کنار گیاهان کشاورزی رشد می کنند و با استفاده از منابع آب، خاک و نور خورشید مانع رشد و نمو گیاهان اصلی می شوند. به همین دلیل کنترل آنها برای افزایش بهره وری اراضی کشاورزی ضروری است. روشهای رایج کنترل علفهای هرز شامل استفاده از علفکشهای شیمیایی است که در عین مؤثر بودن، خطراتی مانند آلودگی آبهای زیرزمینی، آسیبهای محیطی و مقاومت به علفهای هرز را به همراه دارند. از این رو، تمرکز بر روشهای طبیعی و پایدار بهویژه در دهه اخیر اهمیت زیادی یافته است.
یکی از روش های پیشنهادی در این زمینه استفاده از پدیده ای به نام «هتروتروما» است. آلرژی به تأثیر ترکیبات شیمیایی طبیعی جدا شده از یک گیاه بر رشد و نمو گیاهان دیگر اشاره دارد. این ترکیبات می توانند اثرات بازدارنده یا حتی مخربی بر گیاهان اطراف داشته باشند. بنابراین شناسایی گیاهان با چنین خواصی گام مهمی در کاهش وابستگی به مواد شیمیایی کشاورزی است. یکی از این گیاهان که به طور طبیعی حاوی ترکیبات ضد التهابی است، گیاه چغندر قند است. این گیاه می تواند با آزادسازی ترکیبات خاصی از رشد و نمو علف های هرز جلوگیری کند.
در مطالعه ای که توسط علی ریزو دادا، استاد دانشگاه بجنورد و یکی از همکاران دانشگاهی وی انجام شد، تأثیر استخراج برگ چغندرقند بر رشد دو علف هرز «تاج خروس» و «پورچا» مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق به منظور ارائه یک راه حل طبیعی و سازگار با محیط زیست برای کنترل علف های هرز انجام شد.
تحقیق فوق در دو محیط آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. در این آزمایش عصاره برگ چغندرقند در چهار غلظت مختلف (0، 5، 10، 20 درصد) تهیه و تأثیر آن بر جوانهزنی و رشد علفهای هرز گل همیشه بهار و بنفش مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش ها به صورت کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد تا از صحت نتایج اطمینان حاصل شود.
نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، سرعت جوانه زنی و رشد هر دو علف هرز به طور معنی داری کاهش یافت. به طور خاص، استخراج 20 درصد درصد جوانه زنی گل همیشه بهار و خرفه را به ترتیب حدود 75 درصد و 50 درصد کاهش داد. همچنین طول ساقه و ریشه این علف های هرز به شدت آسیب دید و کاهش یافت.
تاج خروس حساسیت بیشتری نسبت به عصاره چغندرقند نشان داد. به عنوان مثال، در غلظت 20 درصد عصاره، میزان کلروفیل گل رز تا 53 درصد کاهش یافت، در حالی که این کاهش برای خرفه کمتر بود. این یافته ها نشان می دهد که عصاره برگ چغندر قند به عنوان یک ماده طبیعی می تواند به طور موثر رشد علف های هرز را تعدیل کند.
داده های اضافی از این مطالعه نشان می دهد که عصاره برگ چغندر قند نه تنها از رشد علف های هرز جلوگیری می کند، بلکه دارای مزایایی نسبت به آفت کش های شیمیایی مانند هزینه کمتر، سازگاری با محیط زیست و خطر کمتر برای انسان است. این ویژگی ها می تواند گام موثری در کشاورزی پایدار باشد. اما برای استفاده عملی از این روش در شرایط صحرایی، انجام تحقیقات دقیق تری ضروری است.
شایان ذکر است که نتایج این پژوهش در مجله علمی دوسالانه وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج منتشر شده است. این نشریه زمینه ای را برای ارائه تحقیقات جدید در زمینه کنترل علف های هرز و کنترل علف های هرز فراهم می کند، این مطالعه همچنین اهمیت تحقیقات علمی در راستای کشاورزی پایدار را اثبات می کند.