چند راهکار برای تابآوری در برابر تغییرات اقلیمی
عهد تعزیفی، کارشناس اقتصادی گفتگو با ایران وی افزود: در اوایل ژوئیه سال 2024، رکورد دما در بسیاری از مناطق جنوب اروپا، غرب آمریکا، مکزیک و چین شکسته شد و باعث مرگ و میر ناشی از گرما و آتشسوزیهای جنگلی شد. هفته اول ژوئیه گرم ترین هفته در دمای جهانی ثبت شده بود.
وی ادامه داد: محققان دریافتند که انتشار گازهای گلخانه ای و پدیده گرمایش زمین باعث شده است که دمای امواج گرما در اروپا 2.5 درجه، در آمریکای شمالی 2 درجه و در چین یک درجه سانتیگراد افزایش یابد انسان جو زمین را ایجاد کرده است، تغییری نکرده است.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور افزود: موج گرما و ناهنجاری های شدید دمایی در فلات مرکزی ایران و استان های خشک و کویری با جمعیت متراکم مانند یزد و اصفهان در تابستان 1403 ق به عنوان رکورد یا کم توصیف شدند.
وی ادامه داد: در برخی روزها و هفته های تیر و مرداد ماه جاری، میانگین دمای هوا در فلات مرکزی ایران بین 4 تا 8 درجه سانتی گراد بیشتر از میانگین دوره پایه (1371-1400) بوده است. چنین ناهنجاری در اوج گرمای تابستان تحمل آن را بسیار دشوار و اغلب غیرممکن می کند.
تعزیفی با اشاره به معماری خانه های ایرانی در گذشته گفت: در گذشته خانه های شهرهای فلات مرکزی ایران بدون اتکا به سیستم های سرمایشی و برقی و تنها با تکیه بر راهکارهای بومی و قدیمی خنک می شد و آسایش خانواده ها را فراهم می کرد. .
وی با اشاره به مقاله ای در گاردین گفت: بر اساس این مقاله، اگرچه راه حل های مدرن مانند تهویه مطبوع این مشکل را تشدید می کند، اما تکنیک های قدیمی مدیریت گرما ممکن است بتواند راه حل مورد نیاز برای مقابله با گرما را ارائه دهد. در زیر خیابانهای سویا، اسپانیا – شهری که به عنوان «ماهیتابه داغ» اروپا شناخته میشود، جایی که دمای آن در تابستان مرتباً به بالای ۱۰ درجه سانتیگراد میرسد – یک استراتژی خنککننده ۵ میلیون یورویی (حدود ۴ میلیون پوند) شهر را به گذشته میبرد.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: فناوری کانال آب ایران با قدمتی هزار ساله، متشکل از کانالهای زیرزمینی پر از آب و چاههایی است که هوای سرد را از زیر زمین به سطح آب میرسانند. زمین سویل نیز همین کار را انجام می دهد و یک قنات آزمایشی از سال 1992 را برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر تطبیق می دهد و با یک نوآوری جدید، آب را به ساختمان ها پمپاژ می کند تا دیوارها را پایین بیاورد، آنها را خنک کند و حتی صندلی ها را خنک کند.
وی با بیان اینکه گرما به یک تهدید بزرگ بهداشتی برای شهرها تبدیل شده است، تصریح کرد: نه تنها در ساویل، بلکه سال گذشته 645 نفر در فونیکس آمریکا بر اثر گرمای بیش از حد جان خود را از دست دادند. فونیکس نیز از این قاعده مستثنی نیست.
این مأموریت ادامه داد: بر اساس این مقاله، گرمای شدید در دهلی طی سه ماه گذشته جان بیش از 100 نفر را گرفته است. کار در فضای باز در دوحه اکنون ناامن تلقی می شود. این عاملی است که در طی ده سال پس از کسب حق میزبانی جام جهانی توسط قطر، باعث مرگ حدود 6500 کارگر مهاجر شد.
وی تصریح کرد: شهرها نه تنها مکان هایی هستند که به دلیل تأثیر متمرکز بتن و آسفالت و کمبود نسبی عوامل خنک کننده طبیعی مانند دریاچه ها، خاک یا سایه درختان، گرمایش سریع کره زمین در آنها بیشترین میزان را دارد، بلکه مکان هایی نیز هستند. جایی که انسان ها به طور فزاینده ای در معرض شرایط شهرنشینی قرار دارند، بنابراین معماران، برنامه ریزان شهری و سیاستمدارانی که به این شهرها خدمت می کنند باید راه هایی برای کاهش یا کاهش این گرما بیابند.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: برخی شهرها مانند سنگاپور با کاشت درختان جدید سعی در کاهش نسبی دما دارند. در واقع پارک ها و باغ ها می توانند دمای هوا را تعدیل کنند. سویا و سایر شهرها سایبان هایی را در کنار خیابان ها برای سایه نصب می کنند. لسآنجلس یکی از مکانهایی است که با استفاده از نوعی پوشش که میتواند گرما را تا ۱۱ درجه سانتیگراد کاهش دهد، روسازیهای خنک را آزمایش میکند.
وی افزود: تعداد فزاینده ای از شهرها در حال آزمایش استفاده از بام های سبز پوشیده از گیاه یا بام های سفید مانند دهلی نو هستند. برجی نیز در ابوظبی طراحی شده است که دارای پنل های کنترلی تاشو است که به طور خودکار مانند گلبرگ های گل بر اساس موقعیت خورشید بسته می شود.
این ماموریت ادامه میدهد: در برخی نقاط معماری بومی نیز در حال آزمایش و احیا است، مانند ساخت خانههایی که به جای تهویه مطبوع از تراس استخر استفاده میکنند و نفوذپذیری بین داخل و خارج را افزایش میدهند. برنامه ریزان شهری به اهمیت خانه هایی با حیاط و سایه برای محافظت از گرمای خورشید پی می برند. آنها همچنین به یاد دارند که خاک رس و سنگ گرما را بهتر از بتن جذب می کنند.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی اضافه کرد: در گذشته صحبت از آماده سازی منازل برای فصل زمستان بود اما با گرم شدن شدید زمین در دهه های گذشته و احتمال گرم شدن زمین در در آینده، اکنون به نظر می رسد که ما باید خانه های “تابستانی” داشته باشیم.
وی تاکید کرد: متاسفانه در ایران که یکی از گرم ترین نقاط جهان است و در بیشتر تابستان ها بسیاری از شهرهای ایران در فهرست گرم ترین شهرهای جهان قرار می گیرند که دارای بالاترین دمای روزانه هستند تغییرات اقلیمی، گرمایش زمین و از دست دادن آسایش و زندگی در شهرها یک نگرانی عمده است بین سال های 1990 تا 2020 کاهش چشمگیری داشته و از حدود 39 هزار هکتار به حدود 4700 هکتار کاهش یافته است.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور افزود: این نگرانی فزاینده وجود دارد که بسیاری از این ایدهها – که قبلاً از نظر فکری و سبک معماری پایدار و بسیار خوب بودند – اکنون نسبتاً حاشیهای تلقی میشوند. پیاده سازی تقریباً به طور کامل رد شده است زیرا آنها بسیار گران هستند.
وی ادامه داد: در عوض برخی از شهرسازان در دنیا می ترسند که بسیاری از شهرها به صورت داوطلبانه در دام اتکا به تهویه مطبوع بیفتند، درست مانند برخی از شهرهای بزرگ اگر در زمان اوج گرما برق برای مدتی قطع شود، ممکن است هزاران نفر جان خود را از دست بدهند در نتیجه. در بسیاری از نقاط جهان، تهویه مطبوع گران است و در دسترس همه نیست. از طرفی سیستم های تهویه دلیل مصرف زیاد انرژی هستند.
تسبی با اشاره به اینکه یکی از تاثیرات اصلی امواج گرما افزایش شدید تقاضا برای برق است، بیان کرد: تولید برق در برخی مواقع به دلیل پدیده هایی مانند طوفان های همرفتی دچار اختلال می شود و شبکه های برق در معرض فشار قرار می گیرند و باعث قطعی برق می شوند. خاموش شدن به معنای پایان تهویه مطبوع است.
وی افزود: افزایش شدید دمای هوا در جهان و ایران در سال جاری به ویژه در گرم ترین دوره سال (مرداد ماه) مشکلات زیادی را در زمینه های مختلف از جمله تهدیدات بهداشتی و افزایش چشمگیر مراجعه مردم به کشور ایجاد کرده است. کشور وی خاطرنشان کرد: بیمارستان ها به ویژه در مناطق گرمسیر در معرض گرمازدگی قرار دارند.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی وابسته به سازمان هواشناسی کشور افزود: گرمای شدید هوا منجر به افزایش تعداد و دامنه آتش سوزی در جنگل ها و مراتع کشور می شود. پایداری دمای شبانه روز و تداوم گرما در مرداد ماه امسال به ویژه در استان های واقع در فلات مرکزی ایران از دلایل موثر افزایش بی سابقه مصرف آب و برق عنوان شده است.
وی خاطرنشان کرد: حوزه آب و انرژی به ویژه انرژی الکتریکی به دلیل افزایش شدید دما علاوه بر افزایش میزان مصرف آب و انرژی، یکی از مهمترین بخشهایی است که تابستان امسال با چالشهایی مواجه است. به دلیل این خطر زیست محیطی، میزان تصادف نیروگاه ها به شدت افزایش یافته است.
این ماموریت در پایان تاکید کرد: مهندسی و طراحی ساختمان ها به گونه ای که نیاز به سرمایش و گرمایش را کاهش دهد، استفاده از مصالح ساختمانی با عایق حرارتی بالا، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر برای تامین انرژی ساختمان ها و پرداخت هزینه های انرژی های تجدیدپذیر. توجه به محیط زیست و افزایش کمی و کیفی فضاهای سبز یکی از مهم ترین رویکردهای جهان در برابر تغییرات اقلیمی و افزایش تاب آوری است.
khabarfarsi به نقل از توژال