پرداخت ۲۷۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای جهش تولید مسکن
به گزارش سایت توژال، بر اساس اطلاعات اخیر بانک مرکزی، شبکه بانکی کشور از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه در مجموع 270.2 هزار میلیارد تومان تسهیلات در راستای ماده چهار قانون جهش تولید و عرضه مسکن در بخشهای مختلف از جمله:تاسیسات ساخت و ساز شخصی“”مشارکت در جنبش ملی مسکن“”مسکن شهری“”مسکن روستایی“”سپرده مسکن“و”حوادث غیر منتظره مربوط به بخش مسکناو پرداخت کرد
بند 4 قانون جهش در تولید و عرضه مسکن
بر اساس ماده 4 قانون رشد تولید و عرضه مسکن (مصوب مرداد 1400) بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند هر سال حداقل 20 درصد از تسهیلات پرداختی نظام بانکی را به مسکن اختصاص دهند. بخشی باید به نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار در صورتی که در سال اول اجرای قانون تسهیلات ارائه شده به واحدهای موضوع این قانون کمتر از سه میلیون و ششصد هزار میلیارد ریال نباشد (360). همات). طی سالهای آتی حداقل منابع تسهیلات مذکور با افزایش نسبت سینه مردان بر اساس نرخ تورم سالانه افزایش خواهد یافت.
بر اساس تفاهم نامه چهارمین ماه قانون افزایش تولید مسکن؛ بانک های تخصصی غیر از بانک مسکن به تشخیص بانک مرکزی از شمول مفاد این ماده مستثنی هستند.
همانطور که در تبصره دوم این ماده قانون آمده است: تسهیلات مذکور بر اساس نیاز سالانه مسکن در طرح ها و برنامه های ابلاغی وزارت راه و شهرسازی پرداخت می شود. در صورتی که منابع بانک کار با منابع صندوق ملی مسکن تلفیق شود، نرخ سود تسهیلات بر اساس درصد مشارکت در منابع صندوق ملی مسکن و بانک کار و بر اساس نرخ سود تسهیلات محاسبه میشود. بر اساس درصد مشارکت در منابع صندوق ملی مسکن و بانک کار و نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار.
بر اساس بند سوم این ماده از قانون، تسهیلات مربوط به ساخت واحدهای این قانون پس از مهلت مشارکت به فروش اقساطی تبدیل و تعهدات آنها به خریدار منتقل می شود. – مدت زمان اشتراک و فروش اقساطی کل بیست سال می باشد. در صورتی که تمدید مدت ساخت ناشی از سهل انگاری سازنده باشد، سود در طول مدت مشارکت با تایید وزارت راه و شهرسازی به عهده سازنده خواهد بود.
بر اساس تبصره چهارم این قانون، بانکها و مؤسسات اعتباری مجازند با عنایت به ماده (14) قانون تنظیم و حمایت از تولید و عرضه مسکن در چارچوب مقررات قانون اساسی نسبت به انتشار اوراق رهنی اقدام کنند. بانک مرکزی بانک و سازمان بورس و اوراق بهادار در صورت بازپرداخت تسهیلات موضوع این ماده.
همچنین در تبصره پنجم ماده چهار این قانون آمده است که سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است معادل 20 درصد از تعهدات انجام نشده را در قالب بودجه سالانه از بانک ها و مؤسسات اعتباری دریافت کند در صورت عدم رعایت این ماده، کل خزانه داری کشور واریز می شود و 100 درصد از این مبلغ به حساب صندوق مسکن ملی واریز می شود.
تسهیلات پرداختی در قانون جهش تولید و عرضه مسکن به تفکیک بخش
همانطور که گفته شد شبکه بانکی کشور از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه در مجموع 270.2 هزار میلیارد تومان تسهیلات در راستای ماده 4 قانون افزایش تولید مسکن پرداخت کرده است.
بر اساس آمار بانک مرکزی، حجم تسهیلات پرداختی در این مدت در بخش «موسسات ساختمانی خودمالکی» 51.5 هزار میلیارد تومان، در بخش «مشارکت در نهضت ملی مسکن» 88.7 میلیارد تومان و در بخش «روستاها» بوده است. مسکن 63.4 هزار میلیارد تومان، در بند «سپرده های مسکونی 58.4 هزار میلیارد تومان»، در بند «حوادث غیر مترقبه مربوط به حوزه مسکن هشت هزار میلیارد تومان» و در مجموع تسهیلات «مسکن شهری» است. تلفیقی از بخش های مختلف ذکر شده در این زمینه و شامل یک شهرستان، 140.2 هزار تومان آب و برق پرداخت شد.
سهم بانک ها در اجرای تعهدات قانون جهش تولید و عرضه مسکن
بر اساس آمار بانک مرکزی در این مدت،بانک مسکن در مجموع 107.2 هزار میلیارد تومان پرداخت شد.بانک ملت با پرداخت 38.2 هزار میلیارد تومان.بانک ملی ایران با پرداخت 33.1 هزار میلیارد تومان.بانک سبا با پرداخت 20.8 هزار میلیارد تومان» و «بانک صادرات ایران با پرداخت 18.7 میلیارد تومان.» موقعیت های اول تا پنجم پرداخت تسهیلات در بخش های مختلف مربوط به قانون جهش تولید و عرضه مسکن قرار دارد.
باید گفت؛ برخی از بانک ها و موسسات اعتباری کشور از شمول ماده ۴ قانون رونق تولید و عرضه مسکن که در تفاهم نامه دوم این ماده با عنوان بانک های تخصصی به آن اشاره شده است مستثنی هستند.