ورزش مفیدترین راه در امان ماندن از آلزایمر است
سید فرحناک، جراح مغز و اعصاب و استاد جراحی مغز و اعصاب در گفتگو با خبرنگار توژال، ورزش را کلید مبارزه با بیماری ها دانست. او به چندین مطالعه بهداشتی اشاره می کند که نشان می دهد ورزش می تواند از بیماری آلزایمر جلوگیری کند.
او به یکی از این مطالعات اشاره می کند که در آن محققان دو گروه از افراد 60 ساله را تحت شرایط یکسان بررسی کردند. یک گروه تمرین را انجام دادند در حالی که گروه دیگر انجام ندادند. سرانجام پس از 5 سال به این نتیجه رسیدند که هیچ یک از افراد گروه اول به بیماری آلزایمر مبتلا نشدند، در حالی که تعداد کمی از افراد گروه دوم به این بیماری مبتلا شدند.
رژیم گیاهخواری نیز در پیشگیری از این بیماری موثر تلقی می شود و در عین حال می گوید: گیاهخواری به معنای نخوردن گوشت نیست، بلکه به معنای کاهش مصرف گوشت و افزایش دریافت پروتئین گیاهی است. مصرف شاه ماهی، افزایش مصرف زردچوبه، افزایش مصرف اسید فولیک، استفاده از زنجبیل و به خصوص جینسینگ در پیشگیری از این بیماری موثر است.
مرشد در قسمت اول مصاحبه خود با مجله توژال به مشکل بیماران مبتلا به دیسک کمر و گردن پرداخت و در قسمت دوم به موضوع آلزایمر اشاره کرد. بخش دوم و پایانی این گفتگو را در ادامه می خوانید:
اگر می خواهید شروع به تعریف بیماری آلزایمر کنید …
بیماری آلزایمر یا زوال عقل یک بیماری شناختی است. این بدان معنی است که بیماران از اختلالات شناختی رنج می برند. کارهای عجیبی می کنند، حرف های عجیب و غریب می زنند و عجیب رفتار می کنند. در پایان بیماری، تمام حافظه خود را از دست می دهند.
بیماری آلزایمر در واقع بیماری است که باعث می شود مهارت هایی را که به دست آورده ایم از دست بدهیم. مهارت هایی مانند صحبت کردن، خوابیدن، راه رفتن و مانند آن. اگر به بزرگترین نویسنده مبتلا به آلزایمر قلم و کاغذ می دادید، می دیدید که دست خطش تغییر کرده و نمی تواند درست بنویسد.
افرادی که برای مدت طولانی از قرص های خواب آور استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر هستند
آیا بیماری آلزایمر یک بیماری پیشرونده است؟
این یک بیماری عصبی است. یک بیماری تخریب کننده عصبی مانند بیماری پارکینسون. این بیماری زمانی رخ میدهد که پروتئینی به نام بتا آمیلوئید روی سلولهای مغز، بهویژه در سلولهای پیشانی و گیجگاهی مغز رسوب کند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر هستند؟
هر چه سن شما بالاتر می رود، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر بیشتر می شود. اما مهمترین عامل خطر ابتلا به آلزایمر، ژنتیک است. اگر پدر یا مادر شما مبتلا به آلزایمر بوده است، احتمال اینکه در سنین بالا نیز به آلزایمر مبتلا شوید، بسیار زیاد است. از دیگر عوامل مهم فشار خون بالا می توان به سیگار کشیدن و مصرف قرص های خواب آور اشاره کرد.
آیا این درست است که برخی از داروهای اعصاب و روان مانند داروهای ضد افسردگی باعث بیماری آلزایمر می شوند؟
استفاده از قرص های خواب آور ارتباط تنگاتنگی با ایجاد بیماری آلزایمر دارد. فرض کنید دو نفر 30 ساله هستند، یکی از آنها از 30 سالگی قرص خواب مصرف می کند و دیگری هرگز قرص خواب نخورده است. اگر وضعیت این دو را در سن 60 سالگی مقایسه کنیم، احتمال ابتلا به آلزایمر در کسانی که در این دوره از داروهای خواب آور استفاده می کنند، بیشتر است.
در مورد داروهای ضد افسردگی چطور؟
خیر، هیچ چیزی در مورد این قرص ها ثابت نشده است.
خوردن شیر ممکن است باعث آلزایمر شود، زیرا حاوی نمک زیادی است و منجر به فشار خون می شود و یکی از عوامل اصلی ابتلا به آلزایمر فشار خون است.اینکه می گویند خوردن شیر و ماست باعث آلزایمر می شود درست است؟
نه. اگر اینطور بود، همه دامداران آلزایمر داشتند. البته خوردن شیر ممکن است باعث آلزایمر شود به دلیل نمک زیاد موجود در آن که منجر به افزایش فشار خون می شود و یکی از عوامل اصلی ابتلا به آلزایمر فشار خون است. اما ماست، شیر، خامه و سایر لبنیات کم نمک نقشی در ایجاد این بیماری ندارند.
علائم بیماری آلزایمر چیست؟
بیماران آلزایمر در مرحله اول از اختلال شناختی رنج می برند. آنها کارهایی را انجام می دهند که نباید انجام دهند. مثلاً حرف های زشت می زنند و در ملاء عام کارهای زشت انجام می دهند، اما از رفتار خود آگاه نیستند. گاهی اوقات پرخاشگر می شوند. آنها دچار توهم توطئه می شوند و به همه چیز و همه چیز بدگمان و پارانوئید می شوند. مثلاً وقتی به او می گویید برای معده دردتان برویم دکتر، می گوید می خواهی من را بکشی. وقتی از او بخواهید که 5 تا 5 را از 100 کم کند، او قادر به انجام آن نیست. این فرد کم کم همه چیز را فراموش می کند.
خانواده های بیماران آلزایمر از اینکه پدر یا مادر مدام همان خاطره را بازگو می کنند، شکایت دارند. یا شکایت کردیم که پدر و مادرمان ریموت تلویزیون را در یخچال گذاشته اند. اینها می توانند نشانه های بیماری آلزایمر باشند.
رژیم غذایی گیاهی نیز در پیشگیری از بیماری آلزایمر نقش دارد
پس با دیدن این علائم خانواده باید او را نزد متخصص مغز و اعصاب ببرند؟
بله، بهتر است خانواده ها در مورد تغییر خلق و خو و رفتار بیماران مسن خود با این متخصصان صحبت کنند.
بیماری آلزایمر با انسان چه می کند؟
فرد مبتلا به این بیماری به تدریج تمام توانایی های خود از جمله توانایی نوشتن و خوردن را از دست می دهد، اما در نهایت با وجود درمان های پزشکی، معمولاً بیمار به دلیل اختلالات تنفسی یا عفونت ادراری فوت می کند. در واقع خود آلزایمر انسان را نمی کشد، بلکه مثلا بیمار یادش می رود که بزاق خود را قورت دهد و این آب به ریه هایش می رود و باعث التهاب دستگاه تنفسی می شود و فرد می میرد. یا فراموش می کند غذا را ببلعد و لقمه وارد نای می شود که وظیفه انتقال هوا به بدن را بر عهده دارد و منجر به خفگی می شود.
حل جداول، به خاطر سپردن شماره تلفن ها، یادگیری مطالب جدید، مطالعه کتاب و … می تواند ما را تا حد زیادی در برابر بیماری آلزایمر بیمه کند.
برای پیشگیری از آلزایمر چه باید کرد؟
مفیدترین چیز ورزش است. افرادی که به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند معمولاً درجاتی از افسردگی دارند، بنابراین از آنها می خواهیم که فعالیت بدنی داشته باشند و ورزش کنند. رژیم گیاهخواری نیز در پیشگیری از این بیماری موثر است البته به این معنا نیست که اصلاً گوشت نمی خوریم، بلکه می خواهیم کمتر گوشت بخوریم و از پروتئین گیاهی بیشتری استفاده کنیم.
خوردن ماهی قزل آلا، استفاده بیشتر از زردچوبه، افزایش مصرف اسید فولیک و استفاده از زنجبیل و به خصوص جینسینگ در پیشگیری از این بیماری موثر است.
البته ما به بیمارانمان قرص اسید فولیک می دهیم چون اسید فولیک در گوشت یافت می شود و مصرف زیاد گوشت در بیماری آلزایمر توصیه نمی شود. در واقع، تمام غذاهایی که در طب سنتی ما به عنوان کرمجات شناخته می شوند، برای جلوگیری از این بیماری بسیار بسیار مفید هستند. حل جداول، به خاطر سپردن شماره تلفن ها، یادگیری مطالب جدید، مطالعه کتاب و … می تواند ما را تا حد زیادی در برابر بیماری آلزایمر بیمه کند.
نقش رژیم غذایی در این بیماری چیست؟ آیا بین بروز این بیماری و رژیم غذایی مدیترانه ای رابطه ای وجود دارد؟
برخی مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانه ای در پیشگیری از بیماری آلزایمر موثر است، در حالی که مطالعات دیگر رابطه ای بین این دو پیدا نکرده اند.
نقش ژنتیک در بیماری آلزایمر چیست؟
خیلی زیاد همه ما ژنتیک هستیم. ما همچنین صورت، قد و رنگ مو را از والدین خود به ارث برده ایم. همین امر در مورد بیماری آلزایمر نیز صدق می کند.
چرا ورزش در پیشگیری از بیماری آلزایمر بسیار موثر است؟
کل بدن ما در مورد سلامتی یک چیز است و آن دوری از رادیکال های آزاد است. در داخل رگ های خونی یک سری اکسیدان وجود دارد که تمام سلول ها را از بین می برد. وقتی به بیمار مکمل هایی مانند ویتامین C، امگا 3 و ویتامین E می دهیم، در واقع این ریزمغذی ها را وارد خون او می کنیم تا رادیکال های آزاد را از بین ببرند.
وقتی ورزش می کنیم بدن به طور طبیعی این آنتی اکسیدان ها را تولید می کند و این آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را از بدن خارج می کنند.
من فقط به یکی از تحقیقاتی که انجام شده اشاره می کنم. محققان دو گروه از افراد 60 ساله را مورد بررسی قرار دادند. یک گروه تمرین می کند و گروه دیگر تمرین نمی کند. شرایط این دو گروه یکسان بود. بعد از 5 سال دیدند که هیچ یک از گروه اول به آلزایمر مبتلا نشده اند، در حالی که چند نفر از گروه دوم به این بیماری مبتلا شده بودند.
تمام درمانهایی که تاکنون برای آلزایمر کشف شدهاند، تنها به کاهش سرعت پیشرفت این بیماری کمک میکنند
هوازی یا بی هوازی بودن ورزش مهم است؟
مهم نیست، هر ورزشی که شما را عرق کند، ورزش است.
آیا درمانی برای این بیماری وجود دارد؟
خیر، علم هنوز نتوانسته این بیماری را درمان کند. تمام درمان هایی که بشر تاکنون برای این بیماری کشف کرده است، درمان هایی هستند که فقط پیشرفت این بیماری را کاهش می دهند. مثلاً به بیماری که قرار بود در عرض یک سال تمام توانایی هایش را به دلیل آلزایمر از دست بدهد، داروها می دهند تا این یک سال 15 تا 20 سال شود.
در چند سال آینده، درمانی برای آلزایمر کشف خواهد شد
این روزها در مورد افرادی که از بیماری آلزایمر رنج می برند زیاد می شنویم. آیا تعداد بیماران آلزایمر افزایش یافته، تعداد تشخیص ها افزایش یافته است یا تعداد افراد مسن در کشور افزایش یافته است؟
همه اینها درست است. جامعه ما در حال پیر شدن است. ما سالمندانی داریم که لزوما سالم نیستند. آنها به لطف داروهای قلب و مغز زنده نگه داشته شدند و در عین حال از بیماری آلزایمر نیز رنج می بردند. آگاهی مردم نسبت به این بیماری افزایش یافته است. هنگامی که برخی علائم ظاهر می شوند، پزشکیان فرد مشکوک به بیماری آلزایمر را می آورند.
آیا واکسن یا دارویی برای این بیماری ساخته شده است؟
در مورد بیماری آلزایمر، تحقیقات گسترده زیادی در حال انجام است. واکسن مشابهی نیز ساخته شده است که با تزریق به بیماران آلزایمر علائم آنها را بهبود می بخشد. با پیشرفت های صورت گرفته، مطمئناً در چند سال آینده دارویی برای بیماری آلزایمر کشف خواهد شد. اکنون با تحریک مغناطیسی مغز، وضعیت برخی از بیماران آلزایمر تا حدودی بهبود یافته است. دستگاهی به نام “rTMS” که مخفف تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال است ساخته شده است که نوعی موج مغناطیسی را به برخی از مناطق مغز ساطع می کند. این روش بسیار بسیار جدید است
از وقتی که در اختیار توژال قرار دادید متشکرم.