همه چیز درباره فروش شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا
به گزارش مجله توژال، در سال 1401 بانک مرکزی به منظور بهبود فرآیند سیاست گذاری، بهبود نظارت و رفع چالش های پولی و ارزی کشور، مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران را راه اندازی کرد و در این راستا مرکز مبادلات ارزی کشور راه اندازی شد. کارهایی از قبیل تامین حداکثری نیازهای واقعی کشور را انجام می دهد که در آن ابزار توسعه بازار ارز و طلا را در شبکه رسمی زیر نظر بانک مرکزی و ایجاد موسسات ارزی انجام می دهد. و طلا معاملات در شبکه رسمی و استقرار مرجع رسمی قیمت در بازار ارز و طلا.
در نتیجه این موضوع و به منظور تنظیم و نظارت بر بازار معاملات شمش عرضه شده توسط صادرکنندگان متعهد به پرداخت تعهدات ارزی، در تاریخ 7 دی ماه سال گذشته اولین جلسه حراج شمش طلا در ایران برگزار شد. مرکز مبادلاتی برای جلوگیری از قاچاق و تامین نیازهای صنعت طلا و جواهر ایجاد شد.
در همین راستا، علی مقدسی – رئیس اداره بازار طلای مرکز مبادلات طلا و ارز ایران – در گفت و گو با مجله توژال اهداف و مبانی حراج شمش طلا توسط بانک مرکزی را تشریح کرد. بورس طلا و ارز. این مرکز گفت: مرکز مبادلات با هدف ساماندهی صادرکنندگانی که مجاز به واردات شمش طلا از ارز صادراتی خود بودند، حراج شمش طلا را راه اندازی کرد. این صادرکنندگان قبل از راه اندازی مرکز مبادلات و تالار معاملات شمش طلا جز با مجوز ترخیص کالا از گمرک نمی توانستند به تعهدات صادراتی خود عمل کنند.
مسیر ورود شمش به کشور مشخص نبود
وی ادامه داد: حالا اتفاقی که برای شمش که آورده شده بود در شک بود. معلوم نبود شمش در بازار عرضه می شود، فروخته می شود یا در جای دیگری مسیر اشتباهی را طی کرده یا از کشور خارج شده و دوباره از طریق واردکننده دیگری وارد کشور شده است. در این مورد مسیر ورود شمش به کشور و سرنوشت آن مشخص نبود و مرکز مبادلات برای جلوگیری از این اتفاق با دستورالعمل و مجوز کمیته ارزی بانک مرکزی اقدام به حراج شخصی شمش طلا در این مرکز کرد. .
روند نمایش و فروش شمش در مرکز مبادلات چگونه است؟
رئیس اداره بازار طلا در مرکز مبادلات به روند فعلی حراج شمش طلا اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صادرکننده مجاز است برای انجام تعهدات خود نسبت به ثبت سفارش واردات شمش از ارز صادراتی خود اقدام کند. هنگامی که شمش از گمرک کردستان ترخیص می شود، در این مرحله فرآیند ایفای نقش مرکز مبادلات آغاز می شود. لذا صادرکنندگان مدارک لازم را در قالب چک لیست به مرکز مبادلات ارائه می کنند. مرکز مبادلات همچنین یک نامه معرفی به صادرکنندگان ارسال می کند تا شمش تسویه شده را به نماینده خزانه داری مرکز مبادلات تحویل دهند.
مسیر ورود شمش به کشور و سرنوشت آن مشخص نبود و مرکز مبادلات برای جلوگیری از این اتفاق با دستورالعمل و مجوز کمیته ارزی بانک مرکزی اقدام به حراج شخصی شمش طلا در این مرکز کرد. .مقدم ادامه داد: کارگزار خزانه مرکز مبادلات در حال حاضر بانک کارگوچای است. زمانی که شمش طلا به همراه شناسنامه از مرکز مبادلات به مامور خزانه داری تحویل می شود، مرحله تایید شروع می شود. به عبارت دیگر، تمام شمش هایی که به خزانه تحویل داده می شوند، احراز هویت می شوند. در صورتی که شمش استاندارد لازم را داشته باشد و اصالت شمش تایید شود، برای هر شمش گواهی اصالت صادر می شود. زمانی که گواهی اصالت شمش صادر شد در سالن حراج شمش قرار می گیرد.
وی افزود: با رعایت مراحل فوق، شمش طلا طبق برنامه خود وارد سالن حراج شمش می شود که عموماً در روزهای یکشنبه و سه شنبه جلسات حراج برگزار می شود. در روزهای حراج و عرضه همیشه یک نماینده تامین کننده در مرکز بورس و تالار حراج شمش وجود دارد که به مرکز بورس اجازه فروش شمش در تالار حراج شمش را می دهد. این نمایندگی نسبت پایه، قیمت و تعداد شمش را اعلام می کند و مرکز مبادلات بر اساس تاییدیه و مجوز دریافتی از نماینده تامین کننده امکان عرضه و فروش شمش را در جلسه حراج می دهد.
این مقام مسئول در مرکز بانکی خاطرنشان کرد: طبق قانون در زمان عرضه و فروش شمش، مرکز بانکی در مدت 48 ساعت فرآیند تسویه را با تامین کننده شمش انجام می دهد. پس از اتمام کامل تسویه حساب، مرکز مبادلات بر اساس آنچه عرضه کننده شمش به مرکز مبادلات ارائه کرده است و بر اساس مدارک ویژه ارائه شده توسط وی، نامه ای به بانک عاملی که عرضه کننده درخواست خود را برای آن ثبت کرده است ارسال می کند. طی این فرآیند و از آنجایی که مرکز مبادلات متولی حراج حضوری شمش طلا شده است، بانکهای عامل دیگر مجاز به تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان با مجوز ترخیص نیستند.
تمام شمش های تحویلی به خزانه داری گواهی است. در صورتی که شمش استاندارد لازم را داشته باشد و اصالت شمش تایید شود، برای هر شمش گواهی اصالت صادر می شود.تایید اجباری تحویل، عرضه و فروش به مرکز مبادلات
مقدسی با اشاره به موضوع تایید اجباری مرکز مبادلات ارزی گفت: از زمان آغاز به کار مرکز مبادلات طلا و ارز و شروع حراج شمش طلا، سند جدید و اجباری به چک لیست و مدارک مورد نیاز قبل از آن اضافه شده است. صادرکننده موظف است تعهد ارزی خود را تسویه کند.»نامه ای مبنی بر تایید تحویل، عرضه و فروش مرکز مبادلات“این است این نامه پس از تحویل، تامین و فروش شمش طلای کشف شده در این مرکز به بانک عاملی که سفارش در آن ثبت شده، توسط مرکز مبادلات صادر می شود. در اینجا نقش مرکز مبادلات در فرآیند حراج شمش طلا به لحاظ تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان به پایان می رسد و از این مرحله به بعد بانک عامل مسئولیت تسویه تعهدات ارزی صادرکننده را بر عهده می گیرد. .
خریداران شمش چه کسانی هستند؟
رئیس اداره بازار طلا در مرکز مبادلات در ادامه به تشریح گروه های خریداران و متقاضیان شمش طلا پرداخت و گفت: خریداران شمش طلا شامل سه گروه هستند علاوه بر این سه گروه، گروه دیگری نیز وجود دارد (بانک عاملی که تاییدیه بانک مرکزی را دارد). هر سه گروه اول خریداران، اعضای اتحادیه طلا و جواهر و صنف هستند. گروه اولتولید کنندگان جواهرات طلا، گروه دوم، خرده فروشان طلای مذاب و گروه سوم، عمده فروشان شمش طلا هستند و هرکس مجوز و مدارک رسمی مربوط به سه دسته فوق را که می تواند از درگاه ملی صدور مجوز به مرکز مبادلات درخواست کند، ارائه دهد، مجاز به ورود به مزایده شمش طلا خواهد بود.
از آنجایی که مرکز مبادلات متولی حراج حضوری شمش طلا شد، بانک های عامل دیگر مجاز به استفاده از مجوز ترخیص کالا از گمرک برای تسویه بدهی های ارزی صادرکنندگان نیستند.مقدسی افزود: گروه چهارم که شامل بانک عامل می شود و می تواند هر بانکی باشد اما برای شرکت در مزایده شمش طلا اخذ مجوز و تاییدیه از بانک مرکزی الزامی است. البته باید توجه داشت که هر بانکی که از بانک مرکزی مجوز دارد باید برای هر جلسه مزایده و به تعداد مشخص مجوز لازم برای آن مزایده را بگیرد و در هر مزایده ای که شرکت می کند اینطور نیست. و می تواند در هر تعداد حراجی که بخواهد شمش طلا بخرد شرکت کند.
سقف خرید هفتگی شمش طلا
وی به میزان و حدود خرید شمش طلا توسط متقاضیان اشاره کرد و گفت: سقف خرید شمش طلا برای بانک های عامل توسط بانک مرکزی و برای کلیه خریداران تعیین می شود که طبق دستورالعمل ها و دستورالعمل های بانک مرکزی سه گروه اول را شامل می شود. مرکز مبادلات هر هفته، هر خریدار می تواند تا 25 قطعه شمش طلا را از مرکز خریداری کند که 20 قطعه آن در طبقه اصلی شامل چهار بسته پنج عددی و در حراج خرده فروشی شامل پنج لات می باشد. 5 خرید یک لات) که در مجموع و در دو تالار معاملات عمده و خرده، هر خریدار می تواند 25 عدد شمش طلا را در مرکز مبادلات خریداری کند.
هر بانکی که از بانک مرکزی مجوز دارد باید برای هر جلسه مزایده و به تعداد معین مجوز لازم برای آن مزایده را بگیرد و جایز نیست در هر حراجی که بفروشد به تعداد شمش طلا بخرد. شرکت می کند. .فرآیند تسویه حساب برای تامین کنندگان و خریداران
رئیس اداره بازار طلا در مرکز مبادلات در پایان به نحوه و روند تسویه حساب بین خریداران و عرضه کنندگان توسط مرکز مبادلاتی اشاره کرد و گفت: خریداران متقاضی دریافت شمش طلا برای شرکت در مزایده می توانند بیمه نامه لازم را پرداخت کنند. برای هر قطعه شمش طلا تا سقف 350 میلیون تومان باید در حساب ارائه شده در مرکز مبادلات ارزی واریز شود و در روز حراج در صورت برنده شدن در حراج، حداکثر تا 24 ساعت با مرکز مبادلات تسویه حساب کنند. ساعت پس از پایان روز کاری در روز بعد از حراج؛ به عبارت دیگر مرکز مبادلات پس از مدت حداکثر 24 ساعت (پایان روز کاری پس از حراج) فرآیند تسویه حساب با خریدار را انجام می دهد و فرآیند تسویه حساب با تامین کننده پس از مدت زمان حداکثر 48 ساعت انجام می شود. ساعت (پایان دو روز کاری پس از حراج).
باید گفت؛ با معامله 203 کیلوگرم شمش طلا در چهل و هفتمین حراج مرکز مبادلات ایران، حجم کل معاملات این مرکز از 9 تن گذشت. به این ترتیب طی 47 جلسه حراج شمش طلا در مرکز مبادلات ایران، 9 هزار و 52 کیلوگرم شمش به ارزش حدود 40 هزار میلیارد تومان (40 همات) معامله شد.
khabarfarsi به نقل از توژال