اخبار اخبار فرهنگی

هر هنرمندی نمی‌تواند عاشورا را روایت کند

تبلیغات بنری


رضا المهدوی وی در گفت و گو با خبرنگار موسیقی مجله توژال درباره نقش موسیقی در بازنمایی واقعه عاشورا و عزاداری نسبت به هنرهای دیگر گفت: ایران گذشته پرباری در عرصه موسیقی مذهبی و آیینی داشته است. هنر موسیقی به عنوان اولین هنر شناخته می شود و در سایر هنرها از جمله هنرهای نمایشی نیز شاهد پیشرفت تدریجی بوده است. وضو، شب خیمه، پرده خوانی، نقلی، تعزیه و هنرهای تجسمی؛ خوشنویسی، گرافیک، نقاشی، تذهیب و سینما هفتمین هنر است که از آن به عنوان فیلمسازی نیز یاد می شود.

وی بیان کرد: همه این هنرها به نوعی نیازمند موسیقی هستند اما موسیقی از عناصر و هنرهای دیگر لازم نیست. علم هماهنگی، هارمونی و ریتم در هنرهای دیگری که از موسیقی نشأت می گیرد، نهفته است، به گفته ابن سینا، موسیقی شاخه ای از ریاضیات است، یعنی زمان بندی، میزانسن، آهنگسازی، اجراها و همه اینها. . ریتم و ریتم موسیقی در هنرها مشهود است.

مهدوی افزود: در صد سال اخیر به دلیل ضبط آثار، این را در تئاتر و تعزیه می یابیم که شامل رنگ، ترانه، تئاتر، اجرا، شعر، میتل، آواز کودکان، امام خوانی، اشقیا و انواع مختلف است. صدایی که حضور جدی دارند. Taizia در دوران طفولیت خود به عنوان یک هنر مدرن شناخته شد و پایه و اساس زیرساخت هنر اپرا در ایتالیا شد.

این کارشناس موسیقی گفت: هنر تعزیه حرکتی نمادین و اجرای موسیقایی است که واقعه عاشورا و وقایع تاریخی سال 61 هجری قمری را در سرزمین نینوا روایت می کند که در آن نوای طبل و شیپور و قرائت به گوش می رسد. هنرمندان کوتوله و خوانندگان متخصص در گروه‌های مختلف سنتی برجسته می‌شوند و موسیقی او همچنان حرف اول را در ژانر مذهبی به‌ویژه در فرهنگ آشوری می‌زند.

ممکن است در کارهای موسیقایی مذهبی هیچ ابتکاری نداشته باشیم

مهدوی درباره وضعیت موسیقی مذهبی گفت: پس از انقلاب اسلامی و دوران هشت ساله جنگ تحمیلی تا پایان دهه 60 این نوع موسیقی راه خود را آغاز کرد و از نیمه دوم دهه 70 به بعد. به دلیل برداشت نادرست با توسعه فضاهای مجازی در زمینه های مختلف، شرایط مربوط به مسائل فرهنگی، زبان فارسی، ارزش ها و آیین ها، به راحتی نمی توان ریشه و اصالت را شنید.

وی افزود: نسل جدید همچنان در عرصه موسیقی مذهبی به فعالیت خود ادامه می دهد و شاهد تولید آثار فوق العاده ای در این زمینه هستیم اما کمیت و کیفیت آنها با آثار گمراهان، تصنیف ها و ترکیب های نادرست مقایسه می شود. که شامل آزمایش ها و خطاها می شود.” . این آزمون ها و خطاهای ناشی از مدرنیته، انسان را از حوزه اصلی، مقدس، معنوی و عرفانی فرهنگ عاشورا و فلسفه اگزیستانسیالیستی عزاداری دور می کند.

این استاد دانشگاه فرهنگیان و سورت تاکید کرد: ابتکار عمل در آثار موسیقایی مذهبی با جذب مخاطب و گوش بیشتر از سوی نوجوانان و نسل های جوان، ممکن است از نظر هنری بدیع باشد، اما خللی در آن وجود دارد روایت فرهنگ آزادگی و حکمت در مکتب امام حسین (علیه السلام).

هنر عاشورا دارای قداست و زمینه است

مهدوی گفت: در واقعه عاشورا امام حسین (علیه السلام) خانواده و یاران خود را برای مقابله با ظلم به میدان برد و 72 نفر از یاران امام حسین (علیه السلام) در این حادثه به شهادت رسیدند. واقعه «یک روز کامل» عاشورا است و همه زمین کربلاست.

وی بیان کرد: با هیچ هنر و حرکتی نمی توان واقعه عاشورا را روایت و روایت کرد، زیرا این عرصه مقدس است و باید چارچوب های آن رعایت شود، اما متأسفانه از دهه 80 به بعد تحولاتی در حوزه موسیقی مذهبی به وجود آمده است. که برخی از صاحب نظران انتقاد می کنند که کسانی هستند که نیاز به آسیب شناسی جدی دارند. خوب است قاریان و تسبیح خوانان و قاریان و خوانندگان با تاریخ اسلام بیشتر آشنا شوند و به این عرصه توجه کنند و در جستجوی مبارز باشند و از هیچ نوع موسیقی استفاده نکنند.

هر هنرمندی نمی تواند عاشورا/ ضرورت بیماری های موسیقی مذهبی را روایت کند
رضا مهدوی مدرس، نوازنده سنتوری، کارشناس موسیقی و پژوهشگر است

موسیقی مذهبی نیاز به مراقبت دارد

مهدوی افزود: در کتاب «تاریخ موسیقی ایران» نوشته روح خدا خالق من است او بیان کرد که جناب ابوالحسن صبا در دهه اول ماه محرم الحرام، نابغه موسیقی ایران دروس خود را تعطیل کرد و به شاگردانش دستور داد که بر منبر بنشینند و اهل بیت علیهم السلام را بخوانند و به سخنان آنان گوش فرا دهند و از آنان بهره ببرند. ملودی ها و استفاده از آنها به نفع موسیقی دستگاهی و ملی در ایران است، اما اکنون این روند معکوس شده است، زیرا مداحان به طور کلی به موسیقی گوش می دهند و برای چنین موسیقی هایی که سنت ندارد، شعر و نقاب خوبی به جا می گذارند. فرهنگ. بخشی که آسیب می بیند، موسیقی مذهبی نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

این پژوهشگر موسیقی با اشاره به تولید آثار موسیقایی مذهبی و موسیقی محرم در طول تاریخ موسیقی کشور گفت: قبل از انقلاب اسلامی هنرمندان و نمونه های بسیار خوبی مانند سید جواد ذبیحی در عرصه موسیقی مذهبی فعال بودند و ذبیحی در خوانندگی شاهکار و نابغه بود و آثارش نه تنها در دهه اول محرم بلکه همیشه از رادیو پخش می شد.

مهدوی بیان کرد: پس از انقلاب اسلامی در دهه 60 صدها ساعت موسیقی مذهبی مرتبط با فرهنگ شهادت، عاشورا و سرزمین کربلا تولید شد و آثار زیادی در دوران دفاع مقدس از رادیو و تلویزیون پخش شد تا مردم را به هیجان آورد. جنگجویان

عدم پخش آثار خوب موسیقی مذهبی از رسانه ها

این معلم و نوازنده سنتوری افزود: در دهه شصت و هفتاد آثار شگفت انگیزی چون نی نوا ظاهر شد. حسین علیزاده«کسوف (بازخوانی موزیکال عاشورا)» محمد سعید شریفیانترکیب “وداع”. سید محمد میرزمانی و آواز خواندن سید حسام الدین لامپ در طول 10 سال مدیریت مرکز موسیقی هنری، 20 ساعت اثر متنوع در حوزه موسیقی مذهبی و عاشورایی از جمله سرود عطش و آتش با آهنگسازی و ترانه سید محمد میرزمانی منتشر شد. آمین آهنگران“هفتاد و دو” برای ترکیب رسول رسولی و آواز خواندن مرتضی حیدری زیاد و مهدی المومن به فارسی و عربی و ذبح نور با آهنگسازی و آواز جناب عبدالرضا الموسوی الطبری ما با بهره گیری از موسیقی نواحی منتشر کردیم.

مهدوی گفت: و همچنین آلبوم های موزیکال ماجرای کربلا با تصنیف های موسیقی قاسم مطهری و داوود فرزایده قاسم مطهری «شعر شیعی» را با آهنگسازی می‌خواند امید فتح الله و آواز خواندن حمید رضوانفر و رضا رفیعی«دل خونی» با مداحی حسین بابای مشکین عباس و فرهاد کیامری“ماه” با ترکیب حمید رضا صدری و آواز خواندن امیرحسین معلم است“سر بنی” با ترکیب شهرام صالحی و آواز خواندن حسینعلی شاپور و علیرضا فتحی پور و “غرش دریا” با موسیقی فردین کریم خفری و آواز خواندن علی رضا افتخاری از دیگر آثار منتشر شده در دوره مدیریت مرکز موسیقی می توان به حوزه هنری اشاره کرد.

وی تصریح کرد: اما آثار خوب و زیبا در حوزه موسیقی مذهبی از طریق رسانه، صدا و سیما به صورت عمومی پخش نمی شود و این آثار در حد سی دی با تیراژ 10 هزار نسخه باقی می ماند و به ندرت در قالب اجرا می شود. یک ارکستر برای اینکه بتوانیم از آنها بهره مند شویم، برنامه سازان و تهیه کنندگان باید حسن سلیقه خود را نشان دهند و این آثار را از آرشیو استخراج کرده و در کنار سایر آثار ارائه شده در رسانه ها پخش کنند تا شاهد بهبود شنیداری باشیم. سطح در موسیقی مذهبی.

تغییر ذائقه عموم برای بهره مندی از موسیقی مذهبی

این منتقد هنری درباره تغییر ذائقه مردم برای بهره مندی از موسیقی مذهبی اظهار داشت: سوالی که باید پرسید این است که سلیقه مردم کجا و توسط چه کسانی تغییر کرده است، آنها باید انتخاب کنند وقتی رادیو و تلویزیون مصداق دارند: نه موسیقی مذهبی می‌نوازند و نه شنیده می‌شود، و طبیعی است که فکر کنند این آثار تنها آثار در حوزه موسیقی مذهبی هستند. به آنها متوسل می شود و این گونه آثار را جایز می داند و در نهایت مخاطب به نمونه های سطح پایین و متوسط ​​گوش می دهد و به پایین عادت می کند.

مهدوی گفت: اگر صدا و سیما نمونه های خوب و ناب را پخش کند، گوش مردم به نمونه های خوب و بی کلام عادت می کند. چرا آهنگ «نه نوا» حسین علیزاده بعد از 45 سال همچنان شنیده می شود؟ از آنجایی که در مناسبت‌های مختلف از آن استفاده می‌کردند، مردم آن را پذیرفتند و زیاد پیروی نکردند.

وی افزود: تصحیح و بازنگری برنامه های درسی حق مقامات بالاتر و مدیران فرهنگ و صدا و سیما است، همچنان که اتفاقات ناگواری برای زبان فارسی رخ داده و رسانه ملی در تلاش است تا زبان فارسی را از دیگران حفظ کند. ” واژه های فارسی برای مدیران و وزرا.» وی در برنامه خبری از دلالان یاد کرد و واژه های مناسب فارسی را جایگزین آنها کرد و چون زبان زیبایی داریم باید آن را حفظ کنیم وگرنه زبانمان از بین می رود و چندفرهنگی و چند زبانه می شویم. در حوزه موسیقی مذهبی نیز باید این روند اتفاق بیفتد.

این پژوهشگر موسیقی خاطرنشان کرد: اگر رسانه ملی تصمیم بگیرد که نمونه های نامناسب موسیقی مذهبی را کنار بگذارد و نمونه های خوبی در این زمینه پخش کند، مردم به تدریج با این آثار خو می گیرند و این یک موضوع روانی و علمی است که می بیند، می پذیرد و هر چه می شنود برایش آشناست و به دنبال آن می گردد.

تبلیغات بنری

khabarfarsi به نقل از توژال