اخبار اخبار سیاسی

نتایج مطالعات محققان از زلزله مسجدسلیمان خوزستان

تبلیغات بنری


به گزارش سایت ایرانیان اکونومیستآرش اسلامی، پژوهشگر موسسه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، نتایج مطالعات خود را در مورد 15 زلزله رخ داده در مسجد سلیمان در استان خوزستان منتشر کرد.

بر اساس گزارش مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، بیش از 16 زمین لرزه به بزرگی بیش از 2.5 ریشتر مسجد سلیمان را از 24 اسفند تا زمان تهیه این گزارش (26 اسفند 1403) لرزاند. ). در میان گروه این زمین لرزه ها سه زلزله با بزرگی بیشتر وجود دارد که مشخصات این سه زلزله به شرح زیر است:

زلزله اول: ساعت 7:32 صبح پنجشنبه 24 آذرماه (به وقت محلی) زمین لرزه ای به بزرگی 5.6 ریشتر در مقیاس موج محلی در 30 کیلومتری غرب ایذه و 29 کیلومتری جنوب شرقی مسجد سلیمان در استان خوزستان به وقوع پیوست. . بر اساس لرزه نگاری های ثبت شده در مرکز ملی شبکه لرزه نگاری پهنای باند، مرکز این زمین لرزه در عرض جغرافیایی 31.78 درجه شمالی و طول جغرافیایی 49.56 درجه شرقی واقع شده است. عمق کانونی این زمین لرزه 16 کیلومتر برآورد شده است.

زلزله دوم: 20 دقیقه پس از زلزله اول و در ساعت 7:53 (به وقت محلی) پنجشنبه 15 اذان، زمین لرزه ای به بزرگی 4.8 ریشتر در مقیاس موج محلی (LM) در 29 کیلومتری جنوب شرقی مسجد سلیمان در استان خوزستان رخ داد. . کانون این زمین لرزه بر اساس نقشه های لرزه نگاری ثبت شده در مرکز ملی شبکه لرزه نگاری پهنای باند در عرض جغرافیایی 31.76 درجه شمالی و طول جغرافیایی 49.53 درجه شرقی قرار دارد. عمق کانونی این زمین لرزه 17 کیلومتر برآورد شده است.

زمین لرزه سوم: ساعت 9:08 صبح (به وقت محلی) پنجشنبه 24 آذرماه، زلزله ای به بزرگی 5.2 ریشتر در مقیاس موج محلی در 27 کیلومتری جنوب شرقی مسجد سلیمان در استان خوزستان رخ داد.

نتایج مطالعات محققین در مورد زلزله مسجد سلیمان در خوزستان

زمین شناسی و لرزه شناسی عمومی منطقه

محل وقوع زلزله پانزدهم آذر در شهر مسجد سلیمان در استان خوزستان در جنوب غربی ایران واقع شده است. به دلیل پیچیدگی های زمین ساختی خاص در کمربند کوه های آلپ و فشارهای وارده به فلات ایران از سمت جنوب غربی در اثر حرکت صفحه عربستان، کشور ما یکی از مناطق لرزه خیز جهان محسوب می شود.

استان خوزستان از نظر پهنه‌های لرزه‌خیز در جنوب غربی کشور قرار دارد و بخشی از زاگرس است، منطقه‌ای لرزه‌خیز با گسل‌های فراوان. یکی از مزیت های منطقه زاگرس بر خلاف منطقه البرز کوتاه بودن دوره بازگشت زمین لرزه ها و حداکثر شدت زلزله های زاگرس 7 ریشتر است.

سایت ساختاری استان خوزستان در استان زمین ساختی- رسوبی زاگرس قرار دارد. قسمت کوهستانی خوزستان از توده های کوهستانی چین خورده و همگن زاگرس چین خورده تشکیل شده است. در جبهه جنوب غربی این کوه، به ویژه در اطراف مسجد سلیمان، جنوب غربی رامهرمز، کوه رقسفید و در لبه جنوبی تاقدیس اهواز، روندهایی به سمت جنوب غربی دیده می شود که برخی از آنها دچار جابجایی قابل توجهی هستند. مرز MFF یا جنوب غربی چین زاگرس دارای هندسه متغیر است و از جنوب شرقی به شمال غربی کمان فارس (استان چینه‌شناسی فارس)، فرورانش دزفول (استان چینه‌شناسی خوزستان) و زیر کمان پشتکوه (استان چینه‌شناسی لرستان) و فرورانش کرکوک (استان چینه‌شناسی) است. تشکیلات کردستان عراق.

یال شمالی دشت خوزستان از دره دزفول تشکیل شده است. این فوربار نوعی حوضچه پیش قوس است که در جنوب غربی جبهه کوه و شمال شرقی استان خوزستان قرار دارد. از ویژگی های زمین شناسی این حوضه دزفول می توان به رسوبات زیاد (18-16 متر) و نفت آن اشاره کرد. مرز فرورانش دزفول و سکوی عربی خطی است که در حد جنوب شرقی استان (نزدیک جبل رق سفید) از محیط آبی خلیج عربی وارد دشت آبادان می شود.

گسل های اصلی منطقه رخداد زلزله

گسل دزفول (لهبری) 248 کیلومتر طول دارد و از شمال غربی به جنوب شرقی گرایش دارد و از نوع راندگی با شیب به سمت شمال شرقی است. این گسل در نزدیکی دزفول در شمال شرقی اهواز قرار دارد و از چند قسمت تشکیل شده است. این گسل به موازات شرق گسل رامهرمز و غرب مسجد سلیمان و گسل شن نشین قرار دارد.

اگر این گسل قابلیت ایجاد زلزله را داشته باشد، بزرگترین زلزله ای که ممکن است در آینده در امتداد این گسل رخ دهد حدود 6.14 خواهد بود. گسل‌های لهبری، دزفول و رامهرمز بخش‌های مختلف گسل فاروبر-دزفول را تشکیل می‌دهند.

شهر مسجد سلیمان که در جنوب غربی ایران و در منطقه زاگرس قرار دارد به دلیل ویژگی های خاص زمین شناسی در معرض زلزله های زیادی است. این منطقه در کمربند چین خورده زاگرس قرار دارد و گسل های فعال آن مانند گسل مسجد سلیمان، گسل لهبری و گسل دزفول از عوامل اصلی زلزله آن محسوب می شوند.

مشخصات زمین شناسی منطقه

زمین لرزه های اخیر در منطقه ای واقع در پهنه گسلی مسجد سلیمان و پهنه زاگرس رخ داده است. این منطقه به دلیل فشار صفحات تکتونیکی عربی و اوراسیا و وجود گسل های فعال همواره در معرض خطر زلزله های کوچک و بزرگ قرار دارد. بررسی های تاریخی نشان می دهد که این منطقه پیش از این شاهد زلزله های بزرگ بوده است. از این رو در 100 سال گذشته چندین زمین لرزه با بزرگی بیش از 5 ریشتر در این منطقه به ثبت رسیده است.

گسل مسجد سلیمان که در امتداد شمال غربی تا جنوب شرقی امتداد دارد، یکی از مهم ترین گسل های منطقه است و نقش مهمی در وقوع زمین لرزه های ویرانگر در گذشته داشته است. به دلیل نزدیکی مناطق مسکونی به این گسل، آسیب پذیری بالایی در برابر زلزله در آینده وجود دارد.

منطقه مسجد سلیمان به دلیل قرار گرفتن در کمربند چین خورده زاگرس و وجود گسل های فعال یکی از لرزه خیزترین مناطق ایران به شمار می رود. این زمین لرزه اخیر نیز در پهنه گسلی مسجد سلیمان رخ داد که مستقیماً به زمین لرزه های بزرگ در منطقه کمک کرد.

خطاهای مهم در منطقه

خطای مسجد سلیمان: این گسل به دلیل اینکه از شمال غربی به جنوب شرقی امتداد دارد و حدود 37 کیلومتر طول دارد، یکی از مهم ترین گسل های منطقه محسوب می شود. این گسل از نواحی جنوبی مسجد سلیمان می گذرد و از بخش هایی از سازندهای کشساران و آغاجاری می گذرد. از ویژگی های بارز این گسل وجود شکستگی های متعدد و محور چین های موازی است که نشان دهنده فعالیت بالای آن است.

خطای زبانی: این گسل نیز در منطقه فاروپار دزفول قرار دارد و به طول حدود 248 کیلومتر یکی از گسل های اصلی و فعال زاگرس است. شواهد تاریخی حاکی از آن است که این گسل توانایی ایجاد زمین لرزه های بزرگ را دارد و در گذشته نیز در اثر حرکت آن زلزله های مخربی رخ داده است.

خطای دزفول: این گسل از ضلع شرقی تا مرزهای فاروبر دزفول امتداد دارد و نقش مهمی در ایجاد زلزله در منطقه دارد.

زلزله های تاریخی

بر اساس اسناد تاریخی و تحقیقات زمین شناسی، محوطه مسجد سلیمان و اطراف آن در گذشته شاهد زلزله های شدید بوده است. مهمترین زمین لرزه های ثبت شده در این منطقه به شرح زیر است:

سال 1318 هجری قمری (1939م): زمین لرزه ای به بزرگی 6 ریشتر در نزدیکی مسجد سلیمان خسارات شدیدی به دنبال داشت.

سال 1342 هجری شمسی (1964م): زلزله ای به بزرگی 5.1 ریشتر بر اثر حرکت گسل هیبری رخ داد.

سال 1364 هجری شمسی (1985م): زمین لرزه ای به بزرگی 5.5 ریشتر در منطقه شمال غربی منطقه رخ داد.

سال 1262 هجری قمری (1883م): یکی از ویرانگرترین زمین لرزه های تاریخ به بزرگی 6.8 ریشتر و خسارات جانی و مالی فراوان.

سال 558 هجری قمری (1179 میلادی): زلزله ای تاریخی به بزرگی 6.5 ریشتر در منطقه اربیل و ضربه آن به خوزستان رسید.

فعالیت لرزه ای در منطقه زاگرس

منطقه زاگرس یکی از فعال ترین مناطق لرزه خیز ایران است و به دلیل حرکت صفحات تکتونیکی عربی و اوراسیا زمین لرزه های زیادی در آن رخ می دهد. این زمین لرزه ها اغلب در اثر حرکات گسلی و پس فشاری ایجاد می شوند که باعث چین خوردگی و شکستن پوسته زمین می شوند. در این منطقه دوره بازگشت زلزله‌های بزرگ نسبت به سایر مناطق ایران کوتاه‌تر است که نشان‌دهنده خطر بیشتر زلزله‌های خساراتی است.

مطالعه زمین لرزه های تاریخی و فعالیت گسل ها در منطقه نه تنها به درک بهتر خطرات لرزه ای کمک می کند، بلکه راهنمایی هایی را برای برنامه ریزی اقدامات پیشگیرانه ارائه می دهد. داده های تاریخی حاکی از آن است که مسجد سلیمانیه و مناطق اطراف آن نیازمند توجه ویژه در زمینه بهسازی ساختمان و توسعه زیرساخت های مقاوم است. این اطلاعات باید مبنای تصمیم گیری برای کاهش ریسک در آینده باشد.

زلزله های خودکار

در 100 سال گذشته تا 17 دسامبر 1403 حدود 2131 زلزله در منطقه ای به بزرگی تقریباً 1 ریشتر در اطراف مرکز زمین لرزه به ثبت رسیده است که از این تعداد 47 مورد دارای بزرگی بیشتر یا مساوی 5 بوده است. این نشان دهنده وجود زلزله متوسط ​​در منطقه است منطقه

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری iraneconomist