مقصران اصلی آلودگی هوای تهران
زهرو عبادی در گفتگو با اکونومیست ایران وی افزود: واحدهای ذیصلاح و دارای مجوز برای تمدید پروانه باید استانداردهای زیست محیطی را رعایت کنند اما بیشترین آلودگی در استان مربوط به فعالیت واحدهای تجاری بدون مجوز است. سازمان حفاظت محیط زیست هیچ نقشی در راه اندازی و راه اندازی این واحدها ندارد و با پایش زیست محیطی و رصد آلودگی آنها را شناسایی می کنیم.
وی افزود: از جمله این واحدها می توان کوره های زغال سنگ را نام برد. همکاران ما از ابتدای سال تاکنون حدود 100 کوره زغال سنگ را به دستور مراجع قضایی تخریب کرده اند. اینگونه واحدها با تغییر کاربری در اراضی ملی فاقد مجوز و غیرقانونی است، لذا اداره کل محیط زیست استان تهران جهت جلوگیری از تولید دود آلوده این واحدها را جهت تخریب به دستگاه قضایی معرفی کند.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران درباره صنایع آلاینده گفت: اگر صنایع دارای مشکلات زیست محیطی باشند، محیط زیست به آنها هشدار می دهد. برنامه کاهش آلودگی به ما می دهند و این واحد صنعتی اجازه تولید آلودگی را ندارد. در صورت آلودگی نام آنها در لیست بنگاه های آلاینده قرار می گیرد و باید جریمه زیادی بپردازند.
وی در ادامه از زباله سوزی به عنوان یکی از آلاینده های مهم شهر تهران یاد کرد و گفت: عده ای مقدار قابل توجهی زباله پرتاب می کنند و آن را می سوزانند و متواری می شوند، بنابراین شناسایی مقصر غیرممکن است، بنابراین با آلودگی ناشناخته مواجه هستیم. که سهم عمده ای در آلودگی هوا دارد که در لیست انتشارات گنجانده نشده است.
عبادی با بیان اینکه سوزاندن زباله در کاتالوگ ویرایش جدید باید لحاظ شود، گفت: این موضوع را به مؤمنان اعلام کرده ایم و ممکن است اگر راه و روشی برای محاسبه وجود داشته باشد، ظاهر شود. در کاتالوگ نسخه ها ، اما بسیار دشوار است، زیرا نمی توان آن را تخمین زد بنابراین، محاسبه انتشار مواد آلاینده بسیار دشوار است.
وی با اشاره به نقش سازمان های متولی در مبارزه با پسماند گفت: مشکل این است که سازمان های متولی کنترل های لازم را انجام نمی دهند و این موضوع باعث افزایش آلودگی هوا می شود. اگر مدیران کمیسیون ها و ادارات شهرستان وظایف کنترلی خود را به درستی انجام دهند، خرابکاران جرات سوزاندن زباله ها را ندارند.
معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران درباره راهکارهای کاهش آلودگی هوای پایتخت گفت: اولویت کاهش آلودگی هوای پایتخت، توسعه حمل و نقل عمومی و از رده خارج شدن خودروهای قدیمی است. اما علاوه بر آن، سایر منابع آلاینده مانند آلودگی واحدهای غیرمجاز و صنعتی، یکی از راههای رفع این مشکل، محدود کردن این گونه فعالیتهای آلاینده در مناطق و کلانشهرهایی مانند تهران است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات این است که هرگونه فعالیت صنفی می تواند بدون محدودیت در پرتال ملی صدور مجوز مجوز بگیرد. درخواست ما این است که برای استان های آلوده ای مانند تهران محدودیتی برای تعداد واحدهای تجاری آلاینده مانند ریخته گری در نظر بگیریم. این امر کمک زیادی به جلوگیری از ایجاد این شرکت های آلاینده می کند.
عبودی در پایان گفت: تمامی صنایع و واحدهای صنعتی عمده را شناسایی کرده و از صنایع و واحدهای آلاینده خواستیم طرح های مدیریت آلودگی ارائه و نسبت به رفع آلودگی اقدام کنند. خوشبختانه همکاری می کنند. به عنوان مثال کارخانه سیمان تهران با یک شرکت قرارداد ارتقاء فیلتراسیون یکی از واحدهای آلاینده خود را امضا کرده است که بیشتر آلودگی هوا را از بین می برد.