مستندهایی درباره سردار سلیمانی ساخته شد/ روایتهایی از آخرین قهرمان
به گزارش مجله توژال؛ مشکل قهرمان در سینما همیشه موضوعی جذاب برای فیلمسازان و بینندگان بوده است. سینمای جهان علاوه بر پرداختن به چهره های برجسته و تاثیرگذار و قهرمانان واقعی، سعی در خلق قهرمانان داستانی دارد و در این زمینه موفق و پیشگام است، اما در سینمای ایران حضور قهرمانان در فیلم ها به طور کلی احساس می شود. صرف نظر از بحث مفهومی قهرمان فیلم، اگرچه ایران نتوانسته به اندازه هالیوود قهرمان بسازد، اما بارها و بارها شخصیت ها و قهرمانان ملی را موضوع فیلمسازی قرار داده است.
سینمای ما به جای خلق قهرمانان انتزاعی و غیرواقعی از قهرمانان واقعی کشور صحبت کرد. تاریخ ایران پر از چهره هایی است که نمایندگی آنها می تواند غرور ملی را بیدار کند. در دهه گذشته، اگر بخواهیم یک قهرمان ملی را برای روایت انتخاب کنیم، بی شک نام حاج قاسم سلیمانی یکی از اولین کسانی است که به ذهن می رسد. . کسی که ما به عنوان “مرد میدانی” می شناسیم.
بی شک زندگی کسی که بیشتر سال های مبارزه اش را در سکوت گذرانده، ناگفته های زیادی دارد که سینمای مستند می تواند واقعی ترین روایت را منعکس کند.
9 آبان به پاس رشادت های جهانی شهید حاج قاسم سلیمانی و نبرد با داعش، روز قهرمان ملی نامگذاری شد.
“72 ساعت” تا سوار شدن
فیلم مستند «ساعت 72» روایتگر 3 روز پایانی زندگی شهید سلیمانی است. 3 روز در منطقه غرب آسیا به ویژه عراق بسیار ملتهب و حساس بود. در چنین شرایطی حاج قاسم سلیمانی به سوریه، لبنان و عراق سفر می کند تا بتواند با سران محور مقاومت در منطقه گفتگو کند.
در این مستند که تولید آن دو سال به طول انجامید، کارگردان علاوه بر نمایش عکس های بازسازی شده از آن دوران، با چهره های مهمی چون سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان و دیگر رهبران و مقامات درباره 3 مورد اخیر گفتگو می کند. ایام حج قاسم و لحظه شهادتش.
فیلم مستند «72 ساعت» به کارگردانی مصطفی شوقی و تهیه کنندگی مهدی مطهر محصول سازمان هنری رسانه اوج است.
محافظ سردار سلیمانی بودن “در همین چند قدمی” چگونه است؟
این مستند به کارگردانی محمد صالحی حول محور تیم حفاظت حاج قاسم سلیمانی می چرخد. تیم علاوه بر مشکلات رایج در شغل خود، با مشکلات دیگری نیز همراه بود. چون شخصیت حاج قاسم متمایز و سخت بود.
این مستند نشان میدهد که این تیم به درخواست سلیمانی نباید دیده میشد و سختی حفاظت از حاج قاسم در عدم امکان قرار دادن او در چارچوبی مشخص بر اساس شخصیت او بود. از فرماندهی میدان جنگ تا لباس دیپلمات.
کارگردان در این مستند تیم حفاظت حاج قاسم سلیمانی یعنی شهید رضا خرمی، شهید وحید زمانی نیا، شهید شهروز مظفری نیا و شهید هادی طارمی را که همراه با وی به شهادت رسیدند، به نمایش گذاشت. حفاظت از او گفتگو مورد بحث قرار گرفت.
“پاییز پنجاه سال”
از جنوب شرق ایران تا مبارزه با داعش
این مستند به کارگردانی محسن اسلام زاده یکی دیگر از مستندهای تولید شده با محوریت شخصیت حاج قاسم سلیمانی است. با نمونه های مشابه در زاویه دیدی که کارگردان برای آن انتخاب کرده تفاوت دارد. روایت مستند سردار محمد جمالی است که چند سال قبل از شهادت حاج قاسم به شهادت رسید!
سردار جمالی از فرماندهان لشکر 41 ثارالله از همرزمان شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی است که در سال 1392 در سوریه به شهادت رسید و به دلیل سال ها فعالیت در جنوب شرق کشور وی را به خوبی می شناخت. و ارتباط مستقیم او با حاج قاسم.
این اثر برگرفته از کتابی به همین نام از فاطمه بهبودی است که خاطرات مریم جمالی همسر شهید مدافع حرم محمد جمالی را نوشته است.
رمان «پنجاه پاییز» با روزهای جنگ تحمیلی به لهجه شیرین کرمانی آغاز می شود و با مبارزه با شرورهای شرق کشور و حضور داعش در سوریه به پایان می رسد.
اسلام زاده در این مستند به تحلیل ناگفته ها و ناگفته های کمتر دیده شده زندگی و شخصیت حاج قاسم سلیمانی و چگونگی برچیده شدن شبکه اشرار جنوب شرق با عکس های آرشیوی و مصاحبه با افرادی که از همراهان حاج قاسم در ساماندهی منطقه جنوب شرق ایران بوده اند می پردازد. . کشور. «پنجاه پاییز» با گفتار و گویش کرمانی، روایتی روان و صمیمی است که می تواند مخاطب را با شهید جمالی همذات پنداری کند. این مستند نیز مبتکرانه است و با روایت داستان از دید فردی که دیگر در قید حیات نیست، سنت شکنی می کند.
عملیات امداد و نجات “محاصره 360 درجه” در آمرلی
فیلم مستند «محاصره 360 درجه» به کارگردانی حمید هادیان به موضوع حضور داعش در عراق، سقوط موصل و شهرهای شمال و محاصره شهر «آمرلی» می پردازد. اقلیت ترکمن شیعه عراق و محاصره شد. هادیان به مدت 80 روز در دست داعش، راوی فرماندهی سردار سلیمانی در عملیات نجات مردم آمرلی از چنگال داعش است. شهری که همه رهبران سقوط آن را قطعی میدانستند و امیدی به بازیابی آن وجود نداشت، مدافعان شهر به عقب راندند و از سقوط آن جلوگیری کردند.
“دوئل آلبوکامال”
رویارویی با آمریکا در آزادسازی آلبوکمال
این مستند برنده جایزه بهترین فیلمنامه نویس و بهترین تدوین از هفدهمین جشنواره فیلم مستند سینماهکوریت شد. این مستند به نویسندگی و کارگردانی محمدرضا ابوالحسنی روایتگر روند دشوار و مهم آزادسازی البوکمال است که یکی از شاهکارهای عملیات حاج قاسم سلیمانی است.
این مستند بیان می کرد که این عملیات یکی از مهمترین عملیات های جمهوری اسلامی و گروه ها و کشورهای همپیمانش در سوریه با هماهنگی ارتش سوریه و همکاری نیروهای حیدریون، فاطمیون و حزب الله لبنان بود.
این مستند برای اولین بار تصاویر و قسمت های دیده نشده از این روند را به نمایش می گذارد.
فیلم مستند «دوئل آلبوکمال» درباره رویارویی با آمریکاست. روند آزادسازی آلبوکمال به گونه ای است که رقابتی بین کشورهای مقاومت و آمریکا برای آزادسازی آلبوکمال در جریان است. اهمیت این موضوع در این است که در صورت تسلط آمریکایی ها بر البوکمال، تمامی راه های ارتباطی عراق و سوریه قطع می شود.