سقوط تاریخی ارزش لیر در برابر دلار
به گزارش «توژال» به نقل از «اخبار بانک»، نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه 33.688 است که بالاترین قیمت تاریخی است. لیر ترکیه در سه سال گذشته ارزش خود را در برابر دلار با نرخ بالایی از دست داده است. این روند طی یک سال گذشته سرعت بیشتری گرفته است و کاهش ارزش لیر ترکیه هر روز رکورد جدیدی را ثبت می کند. نرخ برابری دلار آمریکا به لیر ترکیه در ابتدای سال 2024 برابر با 28.925 بود که به این معنی است که لیر ترکیه 16.47 درصد از ارزش خود را نسبت به دلار طی هفت ماه گذشته از دست داده است.
این در حالی است که نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه در ابتدای سال 2021 برابر با 7.42 بوده است که به این معنی است که این نرخ طی سه سال و هفت ماه گذشته بیش از 4.5 برابر شده است.
بر اساس آخرین گزارش های موجود، نرخ تورم مصرف کننده در ترکیه در جولای 2024 به 61.78 درصد رسیده است، در حالی که ارقام ژوئن به 71.6 درصد و مه 75.45 درصد رسیده است و پیش بینی می شود که نرخ تورم سالانه در ترکیه تا پایان سال به بالای 70 درصد برسد. پایان سال 2024. 2024. اما نه بعید است تا پایان سال 2024 انتظار کاهش بیشتر ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا را داشت و این نکته ای است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر آن تاکید دارند.
افزایش ناگهانی قیمت دلار در ترکیه پس از تصمیم بانک مرکزی ترکیه برای افزایش نرخ بهره در 22 ژوئن 2023 رخ داد. در ابتدای سال 2023 قیمت هر دلار آمریکا 18.66 لیر ترکیه بود و از آن زمان به بعد قیمت ترکیه لیر حدود 80 درصد از ارزش خود را در برابر دلار از دست داده است. اگرچه این اقدام بانک مرکزی ترکیه با هدف جلوگیری از افزایش سرسام آور نرخ تورم صورت گرفت، اما پس از این اقدام، تورم در ترکیه نه تنها کاهش نیافت، بلکه شروع به افزایش کرد. با این اتفاق نگرانی ها در مورد وخامت اوضاع اقتصادی ترکیه در غیاب سیاست های مناسب برای اصلاحات ساختاری در اقتصاد افزایش می یابد.
بسیاری از اقتصاددانان نقطه عطف مشکلات اقتصادی ترکیه را 23 سپتامبر 2021 می دانند. زمانی که بانک مرکزی ترکیه سیاست کاهش نرخ بهره را بدون توجه به شاخص های اقتصادی آغاز کرد. از آن زمان تاکنون قیمت دلار در ترکیه 287 درصد افزایش یافته است، معادل 8.69 لیر به ازای هر دلار آمریکا قبل از اجرای این سیاست.
به گفته کارشناسان اقتصادی، یکی از دلایل افزایش ناگهانی قیمت دلار در ترکیه، عدم تطابق بین انتظارات موسسات مالی و سرمایه گذاران با افزایش نرخ بهره است. کارشناسان اقتصادی می گویند سیاست های نادرست بانک مرکزی ترکیه در خصوص نرخ سود در سال 2021، انتظارات فعالان اقتصادی را از سیاست های بانک مرکزی این کشور برهم زده و همین موضوع باعث شده تا سیاست های انقباضی کمتر اثرگذار باشد.
دلیل دیگر عدم انطباق سیاست های اتخاذ شده توسط بانک مرکزی و دولت با آمارهای اقتصادی است. افزایش کمتر از حد انتظار نرخ بهره تحت سیاست انقباضی بانک مرکزی ترکیه نه تنها درمانی برای اقتصاد این کشور بود، بلکه اقتصاد را در رکود همراه با سردرگمی فرو برد.
ثبات نسبی اقتصاد ایران با وجود شوک های سیاسی متعدد
مقایسه نرخ تبدیل ریال به دلار و لیر به دلار از ابتدای سال 2021 نشان می دهد که نرخ تبدیل ریال به دلار در این مدت 2.25 برابر شده است، در حالی که نرخ تبدیل لیر به دلار 4.5 برابر افزایش یافته است. مقایسه این شاخص ها از ابتدای سال 2024 نشان می دهد که نرخ تبدیل لیر به دلار 16.5 درصد افزایش یافته در حالی که قیمت دلار در ایران تنها 14 درصد افزایش یافته است.
ثبات نسبی بازار ارز ایران در مقایسه با ترکیه به این دلیل است که اقتصاد ایران در یک سال و نیم گذشته با شوکهای سیاسی زیادی مواجه بوده و از طرفی به دلیل ارتباط نزدیک ایران با جبهه مقاومت، این وضعیت باعث شده است که اقتصاد ایران با شوکهای سیاسی زیادی مواجه شود. سطح بالایی از ثبات تنش های داخلی با ایران و اخبار تشدید تنش ها در جنگ غزه می تواند تأثیرات عمده ای بر اقتصاد این کشور داشته باشد. علاوه بر این، اقتصاد ایران با شدیدترین تحریمها در بیش از یک دهه اخیر مواجه است. تحریم هایی که فشار بر اقتصاد کشور را روز به روز افزایش می دهد.
بدون شک اجرای سیاست تثبیت اقتصادی و به دنبال آن ثبات بازار ارز طی یک سال و نیم گذشته تاثیر مهمی بر ثبات و تاب آوری اقتصاد ایران داشته است. اجرای این سیاست منجر به افزایش نرخ تورم مصرفی اقتصاد ایران از نرخ تورم سالانه 45.8 درصد در پایان سال 1401 هجری شمسی به نرخ 35.8 درصد در تیرماه سال جاری شده است. روند کاهشی نرخ تورم مصرف کننده در اقتصاد ایران از سال گذشته و چند ماه پس از اجرای سیاست تثبیت اقتصادی آغاز شد و تا امروز به طور مستمر ادامه داشته است.
این در حالی است که اقتصاد ترکیه در سال های اخیر از تورم بالای حدود 70 درصدی با روند صعودی رنج برده است و تلاش های بانک مرکزی و دولت ترکیه برای تغییر روند صعودی نرخ تورم کوتاه مدت بوده است. تقریبا بی اثر. بسیاری از کارشناسان انتظار دارند که در صورت عدم اتخاذ سیاست های اصلاحی از سوی دولت و بانک مرکزی ترکیه، این احتمال وجود دارد که شرایط اقتصادی این کشور بدتر شده و از کنترل خارج شود.
به نظر می رسد اجرای سیاست مناسب از سوی بانک مرکزی و دولت نقش مهمی در کاهش تورم و ایجاد ثبات در اقتصاد کشور دارد و این موضوع با مقایسه تجربه سیاست گذاری بانک مرکزی ترکیه و بانک اسلامی آشکار می شود. جمهوری ایران در یک سال و نیم گذشته.
khabarfarsi به نقل از توژال