دیدار و گفتوگو با شمس لنگرودی
به گزارش سایت توژال، این نشست روز پنجشنبه ۱۹ آبان ماه از ساعت ۱۷ الی ۱۹ در محل کتابخانه رفیع ولیعصر (عج)، حدفاصل چهارراه زعفرانیه تا چهارراه بسیان، جنب موسسه دهخدا برگزار می شود.
در این مراسم کامیار عابدی پژوهشگر و منتقد ادبی، مهرنوش قربانعلی شاعر و پژوهشگر و سینگاندیده نویسنده، منتقد ادبی و شاعر سخنرانی خواهند کرد.
فایل اصلی سی و سومین شماره وزن جهان به بررسی زندگی شعری، پژوهشی و ادبی محمد شمس لنگرودی، شاعر نام آشنای الجیلانی اختصاص دارد.
این مجله در مورد شمس نوشت: شمس اللاگردی با بیش از بیست مجموعه شعر در میان شاعران برگزیده نیست، اما به دلیل مکث ها و مدت ها سکوت و غیبت – تقریباً 8 سال – شعر، نظرات او. و نقد هم خالی از حرف و رویکرد جدید نبود.
شعر شمس از بسیاری جهات بسیار جالب است. نخست اینکه تنوع موضوعات در شعر شمس لاگرودی، از دغدغه های هستی شناختی تا مسائل اجتماعی و سیاسی، صلح و جنگ، جلوه ای از غنای ناخودآگاه شاعر است. این دامنه وسیع موضوع به شاعر اجازه می دهد تا دنیای درونی و بیرونی خود را با دقت و عمق بیشتری کشف کند.
در بعد اجتماعی، شعر شمس سیر تکاملی را نشان می دهد. روند توسعه ای که از دغدغه های سیاسی اولیه خود در دهه 1950 به بیان نمادین تری از مسائل اجتماعی در دهه 1980 تغییر یافت.
شعر شمس نگرودی نوعی سیر تکاملی دارد و در لایه های استعاری و معنایی پیچیده تر شده است و هر چه بیشتر به عمق می پردازیم، حضور سوررئالیسم، اسطوره شناسی و طنز در شعر شمس تا حدی آشکارتر می شود. دوری از شعر جدیت، شیوایی و معانی فردی سالهای اولیه و سرانجام در این تحول، شاعر از کافکای بدبین و خسته به لورکا یا خیام آرام تبدیل میشود که میتواند پیچیدهتر فکر کند و معنایی چندلایه بیافریند. اما نکته اینجاست که خط قرمز شمس این است که نتیجه پیچیدگی این نیست که شعر او برای مخاطب دشوار باشد. »
شمس اللاگرودی شاعر، نویسنده، پژوهشگر ادبی، بازیگر و خواننده در پنجم آبان 1329 در شهر لنگرودی به دنیا آمد.
او نخستین مجموعه شعر خود را با نام «سلوک تشنهها» در سال 1355 منتشر کرد. نام شمس لنگردی پس از انتشار مجموعههای «خاکستر و بانو» و «گیشان نبیدا» در سال 1360 بر سر زبان ها افتاد. پس از انتشار «شعر بسمه چکشک» به شهرت رسید. حدود ده سال بعد در سال ۱۳۷۹ مجموعه شعری را با عنوان یادداشت هایی برای بلبل چوبی منتشر کرد. از دیگر کتابهای شعری او میتوان به «آوازهای فرشته بیبال»، «من میمیرم چون زنده بودم»، «دستهای تو را میکشم»، «پنهان کردن طوفان در باد» و… اشاره کرد. رمان «آنهایی که به بتی آمدند» و کتاب «تاریخ تحلیلی شعر نو» در چهار جلد «از آخرین روح تا مقصد» (زندگی نیما یوشیگ) و داستان «شبی که مریم گم شد» برای کودکان بخش دیگری از آثار ادبی اوست.
همچنین شمس لنگرودی در فیلم های «زندگی دوباره»، «رفته»، «احتمال باران اسیدی»، «پنج تا پنج»، «فلامینگوی شماره 13» و… به ایفای نقش پرداخت. او هست