دست رد چین به نفت ایران
به گزارش اقتصاددان ایرانی؛ موضوع فروش نفت ایران همیشه برای اقتصاد نفت محور مهم بوده است. افزایش درآمدهای نفتی همچنان مهمترین منبع درآمد ارزی ایران است و به دلیل افزایش تحریمها، وصول این درآمدها با چالشهای زیادی مواجه شده است.
در همین زمینه خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی مدعی شد که ایران در تلاش برای بازگرداندن 25 میلیون بشکه نفت سرگردان از چین است. تحریم های آمریکا باعث شد 25 میلیون بشکه نفت از دست رفته به مدت 6 سال در بنادر چین سرگردان شود. نفت گم شده ایران 1.75 میلیارد دلار ارزش دارد و از سال 2018 در مخازن چینی باقی مانده است.
مشخص نیست سرنوشت این مقدار نفت از دست رفته که از سال 2018 در مخازن چین باقی مانده است، چگونه خواهد بود. چرا مقامات چینی با وجود اینکه بارها اعلام کرده اند که تحریم های یکجانبه آمریکا را به رسمیت نمی شناسند، اما آمادگی استفاده از این نفت سرگردان را ندارند؟ در واقع به نظر می رسد مقامات چینی آمادگی خرید نفت به نام ایران را ندارند.
بازگشت ترامپ و احتمال افزایش تحریم ها علیه صنعت نفت ایران
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در 20 ژانویه به قدرت بازخواهد گشت و تحلیلگران پیش بینی می کنند که او مانند دوره اول ریاست جمهوری خود تحریم ها را بر صادرات نفت ایران تشدید خواهد کرد تا درآمد ایران را محدود کند.
چین که تحریم های یکجانبه آمریکا را به رسمیت نمی شناسد، در سال های اخیر حدود 90 درصد از صادرات نفت ایران را با تخفیف های ویژه خریداری کرده است. موضوعی که منجر به کاهش ارزش 10 میلیارد دلاری پالایشگاه های نفتی کوچک چین یا همان «کتری» شده است.
به گزارش رویترز، علیرغم تحریم های شدید غرب، ایران به تجارت جهانی نفت با استفاده از شبکه ای از تانکرهای نفتی معروف به «ناوگان سایه» ادامه می دهد. بیشتر نفت ایران که به چین می رسد به عنوان نفت غیرایرانی در مسیر رسیدن به بنادر چین ثبت شده است.
اما دو منبع آگاه با این محموله ها به رویترز گفتند که نفت مفقود شده در اکتبر 2018 توسط شرکت ملی نفت ایران به عنوان نفت ایران به بنادر چین ارسال شده است. دلیل این امر به مزایایی که ترامپ در آن سال ارائه کرد برمی گردد.
نفت مذکور در مخازن اجاره ای در بنادر دالیان و ژوشان چین ذخیره می شود. این تانک ها به ایران انعطاف بیشتری برای فروش در چین یا ارسال به سایر خریداران در منطقه می داد. اما در سال 2019، ترامپ این مزایا را لغو کرد. به همین دلیل نفت تحویلی به بنادر چین خریدار پیدا نکرد و در گمرک چین باقی ماند.
مقامات چینی از ایران می خواهند که هزینه ذخیره سازی و نگهداری را بپردازد
به گزارش خبرگزاری رویترز، مخازن نفت در بندر دالیان متعلق به شرکت «پیدیای انرژی» است و این شرکت از سال ۲۰۱۸ تاکنون بیش از ۴۵۰ میلیون دلار برای ذخیرهسازی و ذخیرهسازی از ایران طلب کرده است. در جوشان، شرکت خصوصی “CGPC” مدیریت مخازن آب را بر عهده دارد.
مذاکرات مقامات ایرانی و شرکتهای ذخیرهسازی چینی در خصوص پرداخت هزینه ذخیرهسازی و سایر شرایط برای آزادسازی نفت در هفتههای اخیر به شدت متشنج شده است. دلیل این امر نگرانی ایران از تشدید مجدد تحریم ها توسط ترامپ است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران آذرماه به چین سفر کرد و در این زمینه با آنها تماس گرفت. البته ایران باید نفت سرگردان را از مخازن به کشتی ها بارگیری کند و سپس اسناد را تغییر داده و با انتقال از کشتی به کشتی در دریا آن را برای فروش آماده کند.
چین نمیخواهد روابط تجاری با آمریکا را به خاطر نفت ایران از دست بدهد
به گزارش خبرگزاری رویترز، باید گفت اگرچه چین بیش از 90 درصد نفت ایران را خریداری می کند، اما نمی خواهد از نفتی استفاده کند که به وضوح به نام ایران ذخیره می شود. در حال حاضر ایران با ترفندهای مختلف و با استفاده از نفتکش های غیرایرانی نفت خود را می فروشد و بدین ترتیب از تحریم ها دوری می کند.
اگرچه پالایشگاه های کوچک چینی در حال حاضر از نفت ارزان ایران استفاده می کنند، اما آمادگی استفاده از نفتی را ندارند که به وضوح ایرانی است. گویا فقط علاقه مند به استفاده از نفت ارزان قیمتی هستند که نامی از ایران ندارد!
یعنی چین هم در روابط بین الملل خود نظر دارد. اگرچه مقامات چینی بارها اعلام کرده اند که تحریم های یکجانبه آمریکا را به رسمیت نمی شناسند، اما واضح است که نمی خواهند روابط 500 میلیارد دلاری خود با آمریکا را به خاطر نفت ایران به خطر بیندازند. در سال 2023 حدود 500 میلیارد دلار یا معادل 15 درصد از ارزش کل صادرات چین به آمریکا صادر شد و با بازگشت ترامپ، چین به راحتی نمی تواند این رابطه تجاری را از دست بدهد.
با این حال مشخص است پس از روی کار آمدن ترامپ چه تغییراتی در صنعت نفت ایران حاصل خواهد شد.
منبع: سرانه