اخبار اخبار سیاسی

دالان تاریک سوریه

تبلیغات بنری


به گزارش توژال، وطن الیوم نوشت: سرانجام در آخرین مرحله از پیشروی تروریست های تکفیری وابسته به هیئت تحریر الشام، نوبت به تصرف شهر دمشق رسید. گروه های مسلح بدون هیچ مقاومتی و نیروهای مسلح. مجموعه سقوط ارتش عربی سوریه تکمیل شد. با تصرف کاخ ریاست جمهوری سوریه توسط تکفیری های مسلح، پایان رژیم بعثی در سوریه به کنترل خانواده اسد درآمد و سرنوشت این کشور عربی واقع در منطقه غرب آسیا در هاله ای از ابهام قرار گرفت. در مورد دلایل سقوط دولت عربی سوریه و عدم مقاومت ارتش این کشور مسائل زیادی از جمله وضعیت نامناسب اقتصادی، ضعف ارتش سوریه در جنگ داخلی و عدم حضور سیاسی مطرح می شود. سیاست اصلاحات حزب بعث سوریه، دخالت کشورهای همسایه در امور داخلی این کشور و همچنین حملات بی پایان ارتش اشغالگر یکی از آنهاست. مسائلی که انفعال بیش از یک ساله دولت و ارتش سوریه در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی به غزه، لبنان و سوریه موجب تضعیف و سقوط دومینوهای شهرهای این کشور شد. کشور در مقابل تکفیری ها قرار گرفته است. در حال حاضر پس از خروج بشار اسد از سوریه و پایان کار حزب بعث و ارتش در این کشور، موضوع مهم و سوال اساسی درباره تحولات سوریه، آینده این کشور است.

* سناریوهای پیش روی سوریه

پس از خلاء قدرتی که پس از سقوط بشار اسد در سوریه رخ داد، سناریوهای مختلفی برای آینده این کشور مطرح شد. با توجه به اوضاع داخلی سوریه و تجربیات مشترک سایر کشورهای عربی در غرب آسیا و شمال آفریقا، بسیاری از تحلیلگران سرنوشت مشترکی را برای سوریه متصور هستند. به عقیده بسیاری از تحلیلگران، حضور و نقش بسیاری از بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی در سوریه، حضور گروه‌های نظامی متعدد با ایدئولوژی‌های متعدد و گاه متضاد و نیز گسترش سلاح‌ها در دست مردم سوریه و گروه‌های مختلف آنها، آینده این کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. بسیاری بر این باورند که سوریه در بهترین شرایط به سرنوشت لیبی دچار خواهد شد و البته با توجه به حضور بسیاری از گروه های افراطی و تکفیری در این کشور و نقش ترکیه و رژیم صهیونیستی در سوریه، این امر بسیار مهم است. سرنوشت احتمالاً بسیار بدتر از لیبی خواهد بود، چیزی که مردم سوریه انتظار دارند. از سوی دیگر، حضور بسیاری از اقوام و مذاهب در این کشور و درگیری میان نیروهای تحت رهبری ترکیه و کردهای سوریه در شمال این کشور، وضعیت سوریه را بسیار بدتر از لیبی خواهد کرد. گروه های قومی کمتری داشتند. گروه ها، ادیان و جمعیت ها. به گفته تحلیلگران، موضوع دیگری نیز وجود دارد که سوریه را وارد دوران تاریکی کرد و آن جنگ غزه و حفظ امنیت رژیم صهیونیستی توسط آمریکا و متحدان غربی آن است. ارتش رژیم صهیونیستی در اولین روز سقوط دولت سوریه در دمشق از فرصت استفاده کرد و به تسلیحات تهاجمی و دفاعی راهبردی ارتش سوریه از جمله انبارهای موشکی و فرودگاه های نظامی این کشور نیز حمله کرد نیروهای سوریه تنها ناظر تحولات این کشور نخواهند بود و با انهدام تسلیحات این کشور تلاش خواهند کرد تا امنیت آن را تضمین کنند.

نیروی هوایی رژیم صهیونیستی همچنین پایگاه های نظامی و امنیتی ارتش سوریه در مناطقی مانند مزه در دمشق، سویدا، تل ایوب، قنیطره و دیگر مراکز نظامی در حومه دمشق را بمباران کرد. پهپادهای رژیم صهیونیستی پس از انهدام سامانه‌ها و رادارهای پدافند هوایی ارتش سوریه، کنترل آسمان سوریه را به دست گرفتند و به منظور تضعیف بیشتر نیروهای نظامی این کشور، بمباران انبارهای تسلیحات و اماکن نظامی ارتش سوریه را آغاز کردند.

به احتمال زیاد رژیم صهیونیستی و متحدان غربی آن تلاش خواهند کرد کشور بزرگ سوریه را به کشورهای کوچکتر و ضعیفتر تقسیم کنند و در آینده نزدیک با یکدیگر وارد جنگ شوند و اردن نیز در این امر نقش خواهد داشت. توجه .

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از سقوط دولت سوریه در نزدیکی مرزهای سرزمین های اشغالی با این کشور عربی، به نقش رژیم صهیونیستی در تحولات سوریه اعتراف کرد و گفت: سقوط رژیم اسد نتیجه حملات مستقیمی است که ما علیه ایران و حزب الله انجام دادیم. وی افزود: این روز تاریخی است که فرصت های جدیدی برای اسرائیل ایجاد می کند. این مورد نیز نشان دهنده فرصت طلبی رژیم صهیونیستی و همسایگان سوریه در ایفای نقش مخرب در آینده این کشور است. این در حالی است که سناریوهای احتمالی برای آینده این کشور آغاز جنگ داخلی و درگیری سیاسی و نظامی بین گروه های مخالف اسد پس از غیبت وی از قدرت، تجزیه این کشور عربی و نابودی یک کشور متحد است. به آن سوریه عربی می گویند.

* سرنوشت همسایگان سوریه

در میان کشورها و دولت های اطراف سوریه، ترکیه و رژیم صهیونیستی بیشترین سود را دارند. ترکیه می تواند از مشکل آوارگان سوری در خاک خود خلاص شود و از سوی دیگر می تواند به طور جدی با نیروهای سوریه دموکراتیک و حزب کارگران کردستان در خاک سوریه مقابله کند.

از سوی دیگر ناامنی و رقابت گروه های تکفیری پس از اسد ادامه خواهد داشت و درگیری ها امنیت ترکیه را در مرزهای این کشور با سوریه تضعیف خواهد کرد. درگیری هایی که قبل از سقوط دولت سوریه رخ داد که نمونه آن درگیری بین نیروهای ارتش ملی (با رهبری ترکیه) و نیروهای حیاط تحریر الشام در حلب است که منجر به کشته شدن تعدادی از رهبران این گروه ها. این درگیری ها و نقش نیروهای کرد در تحولات آتی سوریه می تواند منجر به شکل گیری بحران های امنیتی جدی در ترکیه به ویژه در مناطق کردنشین این کشور شود.

از سوی دیگر رژیم صهیونیستی عمدتاً از سقوط دولت سوریه سود می برد. خروج سوریه از محور مقاومت، رفع مانع مستقیم حزب الله لبنان و حذف مسئله فلسطین و نوار غزه از اولویت های منطقه ای و جهانی، علاوه بر تضعیف دولت مستقل و معارض. کنترل مرزهای سرزمین های اشغالی از جمله مزایایی است که رژیم صهیونیستی در تحولات اخیر سوریه به دست آورده است که در سایه اقدامات گروه های تکفیری به دست آمده است.

البته بسیاری از مردم جهان عرب، به ویژه مخالفان دولت اسد، تحولات سوریه را همزمان با آزادی فلسطین تحلیل می‌کنند و این تحولات را امیدوارکننده می‌دانند، اما واقعیت میدانی، ضعف همسایه دیگری را نشان می‌دهد. از سرزمین های اشغالی که مخالف اشغالگری رژیم صهیونیستی بودند. عدم امکان تحکیم قدرت گروه‌های تکفیری، درگیری‌های آتی در این کشور، تضعیف هر چه بیشتر اوضاع اقتصادی، سیاسی و امنیتی و احتمال انزوا و تجزیه سوریه نیز نشان‌دهنده این واقعیت است که رژیم صهیونیستی دست نخورده است. یک تهدید بزرگ از جانب سوریه

در میان کشورهای همسایه سوریه، اردن، عراق و لبنان شاید بیشترین تهدید را داشته باشند و این سه کشور عربی منطقه نه تنها از سقوط دولت مرکزی سوریه منتفع می شوند، بلکه امنیت خود را نیز با تهدیدات زیادی مواجه می کنند.

اردن به دلیل تعداد زیاد اعضای اخوان در این کشور و به دلیل وجود نظام سلطنتی و خاندانی در این کشور، خطر بزرگ فروپاشی رژیم سوریه را احساس می کند. احساس خطری که مقامات رژیم صهیونیستی و دولت آمریکا را نگران کرده است. روابط اخوانی و تکفیری گروه های مسلح سوریه و حضور نیروهای بین المللی مانند داعش در میان تکفیری ها زنگ خطر را برای اردن به ویژه برای حاکمان این کشور عربی به صدا درآورده است که بیشتر جمعیت آن را فلسطینی ها تشکیل می دهند. در عراق، تحولات سوریه با نگرانی دنبال می شود و تجربه پیشروی ناگهانی و نگران کننده داعش در استان های هم مرز با سوریه در سال 2013 و پس از جنگ داخلی سوریه، مقامات عراقی و مردم این کشور را نگران اوضاع کرد. . تحولات کنونی سوریه از سوی دیگر درگیری کردهای سوریه با ترکیه و نیروهای تکفیری نگرانی مقامات اقلیم کردستان عراق و دولت فدرال عراق را برانگیخته است که مناطق کردنشین این کشور شاهد تکرار خاطرات تلخ این کشور خواهند بود. داعش در کردستان عراق

در لبنان تحولات سوریه با نگرانی دنبال می شود و علاوه بر تضعیف مانع بر سر راه حزب الله لبنان، افکار تکفیری و افراطی در میان مخالفان دولت سوریه و شعارهای آنها علیه حزب الله لبنان و دولت این کشور وجود دارد. موضوعی که لبنانی ها را نگران می کند که استقلال این کشور عربی در خطر قرار گیرد و شاهد تجاوزات مشترک رژیم صهیونیستی و تکفیری ها به سرزمین خود باشند. با توجه به اقدامی که تکفیری های سوری بلافاصله پس از اعلام آتش بس میان حزب الله لبنان و ارتش رژیم صهیونیستی علیه دولت سوریه انجام دادند و نگرانی لبنانی ها را برانگیخت، موضوع بسیار خطرناکی است. به همین دلیل ارتش این کشور در مرز با سوریه مستقر شده و در حالت آماده باش قرار دارد.

در نهایت، وضعیت کنونی سوریه نگرانی بسیاری از کشورهای منطقه و جهان را برانگیخته است و بسیاری از کشورهای منطقه خواهان حفظ تمامیت ارضی سوریه، انتقال مسالمت آمیز قدرت و حفظ حقوق اقلیت ها در این کشور هستند. مشکلی که به مرور زمان مشخص خواهد شد، اما با توجه به واقعیت موجود، احتمال بهبود اوضاع سوریه با واقعیت فاصله زیادی دارد.

*بازنشر مطالب سایر رسانه های توژال به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع عموم است.

تبلیغات بنری

منبع : خبرگزاری iraneconomist