اخبار اخبار سیاسی

توسعه صلاحیت شورای حل اختلاف باعث تسریع در رسیدگی به پرونده‌ها می‌شود

تبلیغات بنری


عباس تدین در گفت و گو با مجله توژال درباره صلاحیت دادگاه های صلح گفت: شورای حل اختلاف در سال 1380 با مفاد برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد و شورای حل اختلاف در سال 1380 تشکیل شد. بدین منظور تشکیل شورای حل اختلاف برای حل اختلاف و ایجاد صلح و سازش بین اشخاص حقیقی یا حقوقی اعلام شد.

وی افزود: تلاش بر این بود که با تشکیل شورای حل اختلاف تشریفات غیرضروری رویه را کنار بگذاریم و رسیدگی به دعاوی را تسریع کنیم و از اطاله دادرسی بکاهیم. از این رو از سال 1380 قوانین و مقررات مربوط به هیأت حل اختلاف دائماً در حال تغییر و توسعه بوده است تا اینکه آخرین اراده قانونگذار در قانون هیأت حل اختلاف مصوب شهریور 1402 لازم الاجرا و تأسیس شد.

این وکیل دادگستری بیان کرد: در این قانون سعی شد از تجربیاتی که در این مدت یعنی از سال 1380 تا امروز به دست آمده بهره مند شود و در قانون جدید شورای حل اختلاف حداکثر اهدافی که قانونگذار به دنبال آن بوده است. دستیابی باید اجرا شود. در این قانون از یک سو شورای حل اختلاف تخصصی برای رسیدگی به امور فنی و صنفی در دعاوی و شکایات بین اتحادیه‌ها وجود داشت و از سوی دیگر دیوان عدالت اداری تشکیل شد که سابقه‌ای در قوانین قبل از انقلاب، و دادگاه عالی تأسیس شد و در شورای حل اختلاف ظاهر شد.

وی افزود: صلاحیت دادگاه عالی با آنچه در گذشته وجود داشت متفاوت است. رسیدگی به دعاوی مالی به مبلغ یک میلیارد ریال، رسیدگی به دعاوی حقوقی در زمینه تصرف عدوانی، مزاحمت و ممانعت از حقوق، دعاوی مربوط به مهریه، نفقه و جهیزیه، بحث تخلیه مستاجر و تعدیل اجاره بها، موضوع تعیین وراثت، تحریر وراثت و ارائه دلیل و همچنین درخواست سازش قابل طرح از طرف اصحاب دعوا از محل جنبه عمومی و بحث خصوصی کلیه جرایم غیر عمد، جرایم عمدی درجه هفتم و هشتم و مواردی از قبیل اصلاح. قانون شناسنامه در صلاحیت دادگاه صلح قرار گرفت. بنابراین در قانون شورای حل اختلاف صلاحیت دادگاه عالی به صراحت بیان شده است.

تدین تاکید کرد: شورای حل اختلاف متشکل از رئیس، عضو اصلی و عضو ذخیره است، اما در رابطه با دادگاه صلح، قانون و آیین نامه به صراحت تصریح کرده است که در هر حوزه قضایی شهرستان، شعبی از دادگاه صلح با حضور وجود دارد. رئیس یا قاضی علی البدل تشکیل می شود، به این معنی که شخصی که در دادگاه مجاهدین حضور می یابد، «قاضی» است و دادگاه با تأیید طرفین، پرونده هایی را که در صلاحیت دادگاه است ارجاع می دهد. شورای حل اختلاف به اعضای شورا یا نهاد میانجی برای رسیدن به سازش اطلاق می شود. در صورتی که اعضای شورا یا مؤسسه میانجی‌گری بتوانند به سازش و مصالحه دست یابند، قاضی تصمیم خود را بر اساس سازش و سازش بین اصحاب دعوا اتخاذ می‌کند.

این حقوقدان ادامه داد: شورای حل اختلاف در خصوص کلیه امور مدنی و حقوقی، جنبه خصوصی جرایم غیرقابل گذشت و کلیه جرایم قابل گذشت می تواند بنا به درخواست خواهان یا شاکی در جهت صلح و سازش فعالیت کند. بنابراین امروز وقتی به قانون شورای حل اختلاف نگاه می کنیم، می بینیم که بعد قضایی دارد، یعنی تشریفات قضایی و صدور احکامی که توسط دیوان عالی کشور انجام می شود، اما بعد ندارد. بعد قضایی که توسط اعضای شورا انجام می شود. بنابراین، موضوع اصلی شورای حل اختلاف، دادگاه عمومی است و کلیه تصمیمات در شعبه دادگاه و زیر نظر قاضی دادگاه صادر می شود تصمیم گیری در امور کیفری، تصمیم گیرنده در شورای حل اختلاف، قاضی دادگاه است. از این حیث، تفاوت عملکرد اعضای شورای حل اختلاف و دادگاه عالی نمایان می شود.

وی تصریح کرد: دستگاه های قضایی و کارکنان حوزه قضایی چشم انتظار کاهش حجم پرونده ها و تراکم پرونده ها در شعب شرعی و کیفری هستند و تلاش می کنند بخشی از پرونده هایی که می توانیم با سرعت بیشتری در این زمینه حل کنیم. شورای حل اختلاف با ارجاع به این نهاد گفت: تدوین شرح وظایف شورای حل اختلاف به بخشی از پرونده ها کمک می کند که ممکن است بخش بزرگی از پرونده هایی باشد که شهروندان جامعه درگیر آن هستند. به این ارگان ارجاع خواهد شد و این نهاد به سرعت و با دقت به این موارد رسیدگی و در اسرع وقت در مورد آنها تصمیم گیری خواهد کرد. این پرونده قطعاً می تواند از حجم و تورم پرونده های کیفری و حقوقی در سایر مراجع بکاهد و تلاش کند پرونده هایی که قابلیت طرح در هیأت حل اختلاف و دادگاه صلح را دارند با تشکیل پرونده در این مرجع به سرعت به نتیجه برسد. و حجم کار مراجع قضایی باید کاهش یابد.

وی در پایان گفت: عملکرد شورای حل اختلاف از سال 1380 تا به امروز مثبت و قابل دفاع است و به نظر می رسد که شهروندان جامعه از عملکرد این نهاد رضایت بیشتری داشته باشند زیرا باعث تسریع در رسیدگی و ایجاد دقت بیشتر در رویه ها می شود. . رضایت کامل را بدست آورید.

تبلیغات بنری

khabarfarsi به نقل از توژال