برنجهای وارداتی آلوده هستند
برخی از مردم و شرکت ها با ذخیره برنج در دوران ممنوعیت از افزایش قیمت ها استفاده کردند. این امر منجر به بی ثباتی بازار و کاهش اعتماد عمومی به سیستم توزیع کالا شده است. برنج وارداتی که در جریان آزادسازی واردات به بازار آورده می شود، اغلب از کیفیت پایین تری برخوردار بوده و تاریخ انقضا نزدیک تری دارد. این امر به دلیل طولانی بودن مدت نگهداری این برنج در انبارها و شرایط نامناسب نگهداری آن رخ می دهد.
ممنوعیت واردات به تنهایی نمی تواند به حمایت موثر از کشاورزان منجر شود. عوامل دیگری مانند عدم تدارکات تضمینی، فقدان فناوری های جدید کشاورزی و مشکلات آبیاری همچنان چالش های اصلی کشاورزان هستند. ممنوعیت واردات دوره ای نیز باعث بی ثباتی در بازار برنج شد و برنامه ریزی برای تولید و مصرف را برای کشاورزان و مصرف کنندگان با مشکل مواجه کرد. این ممنوعیت تنوع عرضه برنج در بازار را کاهش داده و توانایی مصرف کنندگان را برای خرید انواع محدود برنج محدود کرده است. کشاورزان نیز به دلیل هزینه های بالای تولید از جمله هزینه های نهاده های کشاورزی با مشکلات زیادی مواجه هستند. اجرای این قانون همچنین باعث کاهش رقابت در بازار برنج و افزایش قدرت بازار برخی تولیدکنندگان و واردکنندگان شد.
اکنون با توجه به افزایش قیمت برنج در ماههای اخیر و نگرانیها نسبت به عرضه این محصول ضروری، واردات برنج طی یک ماه گذشته آغاز شده و عرضه 400 تن برنج تحت کنترل بازار گزارش شده است. به بازار عرضه شد. در این گزارش به تاثیر این تصمیم بر قیمت ها و رفع نیاز بازار می پردازیم.
ممنوعیت واردات برنج راهی برای کسب سودهای کلان برای ذینفعان است
حسین فرهادی -عضو هیات مدیره و سخنگوی فدراسیون بانک های موادغذایی- در گفت وگو با ایسنا، درباره واردات 400 تن برنج کنترل شده به بازار و آثار آن گفت: در زمان ممنوعیت واردات، 450 هزار تن به گمرک سپرده شد که واردات آنها را مجاز کرد و پس از پایان دوره توزیع نشد. هدف از این ممنوعیت واردات، که دولت هر سال اجرا می کند، حمایت از کشاورزان و تولیدات محلی است. اما این امکان پذیر نبوده و هرگز امکان پذیر نخواهد بود و این موضوع صرفاً به نفع برخی سودجویان و واردکنندگان است که قبل از شروع دوره ممنوعیت، مقادیر زیادی را وارد کرده و یک ماه پس از ممنوعیت با قیمت بالاتری به فروش می رسانند. سود زیادی دارد و بر اساس شواهد، افزایش قیمت تا دو برابر نیز وجود دارد.
وی از توزیع 400 تن برنج تنظیم کننده بازار از پایان ممنوعیت واردات برنج تا امروز خبر داد و گفت: این مقدار اندک تن با این میزان مصرف تاثیر چندانی در تنظیم بازار ندارد. به طور کلی ممنوعیت واردات باعث افزایش قیمت ها در بازار واردات می شود. افرادی که از برنج هندی و پاکستانی استفاده می کنند با توجه به نوع پخت این نوع برنج و قیمت آن از قشر کم درآمد و متوسط جامعه محسوب می شوند. هر کیلو برنج ایرانی نیاز پنج نفر و هر کیلو برنج هندی نیاز هفت نفر را تامین می کند. بنابراین مردم چه از نظر صرفه اقتصادی و چه از نظر طرز پخت به سمت خرید و مصرف برنج هندی و پاکستانی گرایش پیدا می کنند و وقتی قیمت برنج هندی و پاکستانی به کیلویی 85 هزار تومان می رسد باز هم سراغ مصرف نمی روند. . برنج ایرانی: در این مورد هیچ اتفاقی برای بازار برنج ایران نمیافتد جز اینکه باعث میشود مصرفکننده برنج خارجی آن را با قیمت بالاتری خریداری کند.
اطمینان حاصل کنید که دولت به جای ممنوعیت واردات، برنج ایرانی پرمحصول را خریداری می کند
فرهادی ادامه داد: مصرف سالانه برنج در کشور تقریباً 3 میلیون تن است. سالانه 2 میلیون و 200 هزار تن در داخل تولید می شود و برای جبران کمبود باید 800 هزار تن وارد شود که متاسفانه یک میلیون و نیم تن واردات داریم و به دلیل اینکه میزان واردات این محصول است بالا، حتی در دوران ممنوعیت، ودیعه در انبارها وجود دارد و اگر یک ماه عرضه نشود، تقاضا افزایش می یابد و در نتیجه قیمت ها نیز افزایش می یابد. دولت به جای ممنوعیت واردات، برنج ایرانی را تضمینی بخرد.
یکی از اعضای هیات مدیره و سخنگوی رسمی فدراسیون بانک های مواد غذایی تایید کرد که قیمت مصوب این برنج تنظیم شده در بازار قبل از ممنوعیت 35 هزار تومان بوده و اکنون برای مصرف کننده کیلویی 45 هزار تومان است. قیمتی ندارد تاثیر بر بازار. ارقام وارد شده توسط شرکت های دولتی بی کیفیت و نزدیک به تاریخ انقضا هستند و تنها زمانی که اختلاف زیادی وجود دارد آنها را خریداری می کنند و با مارک های مختلف بسته بندی می کنند و با قیمت بالاتری می فروشند. در کل مخالف ممنوعیت واردات به کشور هستیم.
آیا برنج وارداتی آلوده است؟
فرهادی در پایان درباره آلودگی برنج های وارداتی گفت: برنج های وارداتی آلوده نیستند بلکه به این دلیل که این برنج مدت هاست در انبارهای دولتی بوده است. نزدیک به انقضا، مثلا تاریخ انقضای برنج 3 سال است اما شامل 4 سال برنج دولتی می شود. بنابراین چه به دلیل تاریخ انقضا و چه به دلیل شرایط نگهداری در انبار به شرایط فساد نزدیک است که به معنای آلوده بودن برنج نیست.
منبع: اقتصاد الکترونیک