بازار ارز تجاری به کمک تراز تجاری آمد
بر اساس گزارش اقتصاددانان ایرانی از وزارت اقتصاد، بخشی از این تغییر در تراز تجاری به دلیل جذابیت واردات یا مازاد آن و سرکوب انگیزه صادرات یا کم بیانی آن بوده است و اکنون به میزان قابل توجهی تعدیل خواهد شد. وسعت با ایجاد بازار معاملات ارزی.
تداوم کسری تجارت غیرنفتی یکی از مشکلات پیش روی اقتصاد ایران است و همین مشکل باعث شده بخش قابل توجهی از درآمدهای صادراتی نفت صرف واردات شود.
تحریم ها مشکلات زیادی را برای اقتصاد کشور ایجاد کرده است که در کنار عدم ارتباط با بانک های خارجی در شرایط تحریم، هزینه های مبادلات صادرات و واردات را به شدت افزایش داده است.
همچنین تصمیمات بی برنامه و متناقض در سیاست های تجاری و ارزی، صادرکنندگان را با مشکلات قیمت تمام شده همراه با نرخ ارز مواجه کرده است.
در نتیجه این مشکل، تراز تجارت غیرنفتی در سال های 1400، 1401 و 1402 افزایش یافت و به ترتیب به منفی 4.6 میلیارد دلار، منفی 6.2 میلیارد دلار و 16.8 میلیارد دلار رسید.
در سال 1402 کسری تجارت غیرنفتی به دلیل جذابیت واردات یا اظهار بیش از حد آن و از بین رفتن انگیزه صادرات یا پایین بودن ارزش آن به 17 میلیارد دلار افزایش یافت که تنها در 60 سطح به 4 میلیارد دلار می رسد. تعرفه های صادراتی کشور که 35 برابر با درصد ارزش کم اظهاری است
این موضوع منجر به کاهش انگیزه صادرات و عدم امکان تحقق هدف هفتم برنامه توسعه بر اساس رشد سالانه 23 درصدی صادرات غیرنفتی در سال های اجرای برنامه شده و در واقع منجر به کاهش هدفمند صادرات منبع گرایی و جریمه کردن صادرات و تشویق واردات.
ایجاد بستر انجام معاملات پشت پرده مغایر با ماده (19) سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، برای جلوگیری از «روشن شدن اقتصاد و سلامت آن و جلوگیری از اعمال، فعالیت های مفسدانه است. و حوزه های پولی و تجاری، ارزی و…»
صف طولانی عرضه ارز (که به طور متوسط 120 روز است) به دلیل جذابیت و رانت ارزهای نیمه ارزی و افزایش اختلال در روند تولید و تامین به موقع مواد اولیه است که به نوبه خود فشاری بر بازار وارد می کند. مبادله نرخ ارز در بازار آزاد
تاخیر قابل توجه در انتقال ارز و احتمال خالی شدن فروش ارز و بروز بسیاری از پرونده های حقوقی، ناتوانی در کنترل قیمت کالاهای مصرفی که موسسات و تجهیزات مورد استفاده در تولید را به صورت نیم بها وارد کرده است. فرآیند (به دلیل تنوع اقلام ورودی و استفاده از آنها در فرآیند تولید)؛ عدم امکان توسعه مشتقات ارزی به منظور پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز (موضوع شفاف سازی در ماده 20 قانون رفع موانع تولید جمهوری تاجیکستان) و در نهایت تضعیف سیاست پولی و اعتباری. در مدیریت بازار ارز و پیدایش کانال های غیرمجاز. و سایت های واقع در خارج و خارج از کنترل بانک مرکزی، یکی دیگر از تاثیرات منفی قیمت گذاری، نرخ ارز بود.
اکنون دولت با اجرای سیاست های ارزی اخیر خود و ایجاد بازار قراردادی راه را بر رانت های نیمه ارزی بسته است که پس از آن کم اظهاری واردات و صادرات بیش از حد که فراگیر است را درمان می کند. در فضا تفاوت ارز رسمی و غیر رسمی
در حال حاضر آمارهای منتشر شده از سوی گمرک نشان می دهد تراز تجاری این کشور که در سال گذشته حدود 17 میلیارد دلار بود، تا پایان آذرماه به 8 میلیارد دلار کاهش یافته است.
در طول فعالیت دولت چهاردهم، از ابتدای شهریور 1403 تا 24 دی ماه 1403، صادرات غیرنفتی به میزان 22.5 میلیارد دلار انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال 1402، 24 درصد افزایش داشت.
همچنین در این مدت صادرات غیرنفتی از نظر وزنی به 59 میلیون تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال 1402 18 درصد افزایش داشت.
بنابراین در مدت مذکور واردات کشور بالغ بر 25 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1402 4.5 درصد کاهش داشته است.
همچنین واردات کالا در این مدت 12.8 میلیون تن وزن بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1402 20.5 درصد کاهش داشته است.
بر اساس این گزارش، در دوره دولت چهاردهم، حجم کل مبادلات تجاری کشور در بخش صادرات و واردات با هفت درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 47.5 میلیارد دلار رسید و از نظر وزنی. به 47.5 میلیارد دلار رسیده است با 8.5 درصد افزایش به 71.8 میلیون تن رسید.
گزارش آمار گمرک نشان می دهد که تراز تجاری کشور در دولت چهاردهم (از ابتدای شهریور تا 24 دی 1403) 69 درصد و 5.5 میلیارد دلار بهبود یافته است.
این گزارش می افزاید: صادرات غیرنفتی کشورمان در مدت مشابه سال گذشته (از اول شهریور تا 24 دی ماه 1402) 18 میلیارد دلار و واردات 26 میلیارد دلار بوده است.