اخبار اخبار فرهنگی

آغاز تعیین عرصه و حریم محوطه ساسانی که تخریب‌ گسترده شده است

تبلیغات بنری


به گزارش سایت توژال، حسن درخشی، رئیس کمیته گمانه زنی سایت دوستا گفت: از اواسط مرداد ماه 1403 در جریان بررسی ها، روند گمانه زنی در سایت دوستا و تا کنون ده ها حلقه چاه نیز آغاز شده است. حفاری شده اند.» در مجاورت میدان و محدوده سایت Destoa به منظور درک بهتر حدود و وسعت سایت انجام می شود و آسیب شناسی حاصل از آن ایجاد و بررسی می شود.

یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه شوشتر گفت: بررسی این برآورد و تعیین مساحت و حریم نهایی منطقه دستوا که بیش از 300 هکتار وسعت دارد، علاوه بر بررسی خسارت و بررسی منظر فعلی منطقه. و تغییرات ناشی از آن علاوه بر عکسبرداری هوایی توسط پهپاد و عکاسی کاداستری از منطقه و هدف از این کار تهیه نقشه های باستان شناسی منطقه مورد نظر می باشد.

وی افزود: در چند دهه گذشته به ویژه دهه کنونی، احداث و توسعه جاده شوشتر به اهواز، ایجاد و گسترش شهر اندشاه (چومیش آباد)، تسطیح اراضی در مقیاس وسیع به منظور کشاورزی و … احداث جاده خاکی برای رسیدن به آن، حفاری برای ایجاد حوضچه های پرورش ماهی و اخیراً تبدیل باغ های کشاورزی و باغی برای ویلاسازی، نصب فونداسیون انتقال برق، کانال های فاضلاب و لوله های انتقال آب، تخلیه زباله و نخاله های ساختمانی. منطقه، کاشت درختان در منطقه، حفر و ایجاد گودال های قاچاق غیرمجاز توسط قاچاقچیان، دستکاری و تسطیح اراضی برم های ثبت شده در بررسی های قبلی، آب شویی، رویش گیاهان خودروهای فصلی در سطح منطقه است یکی از مهمترین عوامل تخریب و دگرگونی طبیعی و انسانی منطقه محسوب می شود.

آغاز تعیین مساحت و ویژگی محوطه ساسانی که در معرض تخریب گسترده قرار گرفت.محل تقریبی دستوا

دستوا یکی از شهرهای تاریخی شوشتر است. بر اساس تحقیقات باستان شناسی، قدمت این منطقه به دوران اشکانی- ساسانی می رسد و حتی در دوران اسلامی به ویژه اوایل اسلام نیز استقرار در آن ادامه داشته است. این محوطه باستانی در سال 1347 به شماره 421 به نام شهر باستانی Destois نامگذاری شد. منطقه ماه بازان در فهرست مشاغل ملی ایران به ثبت رسیده است.

برای اولین بار علی اکبر سرفراز در سال 1347 دستو را مورد بررسی قرار داد و در مورد آن حدس و گمان زد. او با ایجاد سنگرهای الف و ب در سرزمین های دستوا، آثاری از جمله مقبره الیمد، آرامگاه ساسانی، سفال های اسلامی و آثاری از کوره سفالگری ساسانی به دست آورد. پس از وقفه ای، کاوش ها در منطقه دستوا به سرپرستی مهدی رهبر از سر گرفته شد و کشف تصادفی بخشی از سقف قبرستانی در گولک، آغاز کاوش های مستمر باستان شناسی در سرزمین های دستوا در دهه شصت هجری قمری بود. .

آغاز تعیین مساحت و ویژگی محوطه ساسانی که در معرض تخریب گسترده قرار گرفت.نمای دیگری از چاه TT 16، کشف کف سفالی در عمق 45 سانتی متری

عباس مقدم نیز در بررسی های باستان شناسی میاب شوشتر این محوطه را کاوش کرده و در گزارش خود نمادهای KS 1503 تا KS 1510 را به محوطه الدستوا اختصاص داده است. مهدی رهبر به منظور تربیت مجدد دانشجویان باستان شناسی در دانشگاه شوشتر طی دو فصل کاوش هایی را در این منطقه انجام داد که منجر به شناسایی یک گورستان و تعدادی گچ بری و آثار معماری انفرادی شد.

آخرین بار برآوردی به منظور تعیین مساحت و ویژگی منطقه توسط عبدالرضا بیمانی در منطقه الدستوه انجام شد که متأسفانه به دلیل اطلاعات ناکافی از برآورد منجر به تهیه نقشه مصوب نشد. .

آغاز تعیین مساحت و ویژگی محوطه ساسانی که در معرض تخریب گسترده قرار گرفت.نمایی از چاه TT16 (نمای جنوب) (نویسنده 1403)
آغاز تعیین مساحت و ویژگی محوطه ساسانی که در معرض تخریب گسترده قرار گرفت.نمایی از مقبره گالاک

تبلیغات بنری

khabarfarsi به نقل از توژال