چگونه تغییرات آبوهوایی به افزایش جهانی بیماریها دامن میزند؟
به گزارش سایت توژال، با توجه به اینکه سال گذشته گرم ترین سال ثبت شده بود و سال 2024 همچنان بسیار گرم است، کارشناسان خواستار توجه بیشتر به گسترش روزافزون بیماری هایی مانند دانگ، چیکونگونیا و مالاریا هستند که عمدتاً توسط پشه ها منتقل می شوند. .
رویدادهای شدید آب و هوایی مانند سیل، طوفان و خشکسالی نیز منجر به گسترش خطرناک سایر بیماری های عفونی مانند وبا می شود.
از سوی دیگر، بیماری های غیرواگیر اما کشنده ای مانند بیماری های قلبی عروقی و بیماری های تنفسی وجود دارند که ارتباط مستقیمی با بحران آب و هوا دارند.
سازمان جهانی بهداشت هشدار داده است که تغییرات آب و هوایی به طرق بی شماری بر سلامت ما تأثیر می گذارد، از جمله مرگ و میر و بیماری ناشی از حوادث شدید آب و هوایی، افزایش بیماری های مشترک انسان و دام، بیماری های منتقل شده از طریق غذا و آب و غیره.
بر اساس گزارش این آژانس سازمان ملل متحد، پیش بینی می شود تغییرات آب و هوایی در سال های آینده بین سال های 2030 تا 2050 باعث مرگ 250 هزار نفر در سال به دلیل سوء تغذیه، مالاریا، اسهال و استرس گرمایی شود.
مشکل پشه
بیماری های عفونی بیماری هایی هستند که توسط عوامل بیماری زا مانند ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و انگل ها وارد بدن می شوند.
بر اساس مطالعهای که اخیراً در مجله پزشکی JAMA منتشر شده است، تظاهرات محلی گرمایش جهانی، مانند زمستانهای کوتاهتر، تغییرات بارندگی و افزایش فراوانی رویدادهای شدید آب و هوایی، باعث تغییرات جهانی در پاتوژنها و ناقلان بیماری میشوند.
در همین حال، سازمان بهداشت جهانی افزایش موارد تب دنگی را در سال جاری ثبت کرده است، ویروسی که از طریق نیش پشه های آلوده به انسان منتقل می شود.
از ابتدای سال جاری تا آوریل، بیش از 7.6 میلیون مورد تب دنگی در مناطق مختلف جهان ثبت شده است که شامل بیش از 16000 مورد شدید و بیش از 3000 مرگ و میر است.
این افزایش به ویژه در آمریکای شمالی و جنوبی قابل توجه بود، جایی که تعداد افراد آلوده تا پایان آوریل از هفت میلیون نفر گذشت و از بالاترین رقم سالانه 4.6 میلیون نفر در سال 2023 فراتر رفت.
در سراسر اقیانوس اطلس، مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماری (ECDC) هشدار داده است که تغییرات آب و هوایی شرایط مساعدتری را برای انتشار پشه های مهاجم به مناطقی که قبلاً تحت تأثیر قرار نگرفته بودند ایجاد می کند و افراد بیشتری را به بیماری هایی مانند تب دنگی مبتلا می کند.
مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های اروپا اعلام کرد که گونه پشه Aedes albopictus، ناقل شناخته شده ویروس های چیکونگونیا و دنگی، از هشت کشور اروپایی و 114 منطقه در سال 2013 به 13 کشور و 337 منطقه در سال 2023 گسترش یافته است.
مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماری همچنین گفت که پشه Aedes aegypti که به عنوان عامل انتقال دهنده تب دنگی، تب زرد، چیکونگونیا، زیکا و احتمالاً ویروس نیل غربی شناخته می شود، در اروپا نیز یافت شده است و ممکن است به سایر کشورهای اروپایی سرایت کند.
بر اساس داده های سازمان بهداشت جهانی، از سال 2005 بیش از دو میلیون مورد چیکونگونیا در بیش از 110 کشور در آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکا گزارش شده است.
آخرین آمار مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های اروپا همچنین نشان می دهد که حدود 320000 مورد ابتلا به چیکونگونیا در سال جاری تا پایان ماه مه ثبت شده است، با بیش از 120 مورد مرگ در مجموع 19 کشور – 12 مورد در قاره آمریکا، 6 مورد در آمریکا. آسیا و یکی در آفریقا – ثبت شده است.
سلین گوسنر، کارشناس ارشد بیماریهای نوظهور و ناقل در مرکز اروپایی بیماریها گفت: «شاید واضحترین رابطه بین تغییرات آب و هوایی و بیماریهای عفونی مشاهدهشده توسط مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماریها مربوط به گسترش بیماریهای واگیر باشد. پیشگیری و کنترل. از طریق پشه است.
او گفت: «ما میبینیم که هوای گرمتر شرایط مساعدتری را برای گونههای پشه مهاجم ایجاد میکند که میتوانند بیماریهایی مانند دانگ و چیکونگونیا را منتقل کنند.
او گفت شواهدی وجود دارد که نشان می دهد تغییرات آب و هوایی ممکن است در ظهور یا ظهور مجدد برخی از بیماری ها نقش داشته باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد که اروپا در حال حاضر روند گرم شدنی را تجربه می کند که باعث افزایش مکرر دوره های گرما، تابستان های طولانی تر و گرم تر و افزایش فراوانی، مدت و شدت موج گرما و سیل خواهد شد.
اما جدای از تغییرات دما عواملی مانند افزایش بارندگی و خشکسالی های مکرر را نیز باید در نظر گرفت.
گوسنر توضیح داد که تغییر اقلیم جزء بحران زیست محیطی جهانی است و ارتباط آن با سایر عواملی که بر گسترش بیماریهای عفونی تأثیر میگذارند باید درک شود، مانند سفر و مهاجرت، کاربری زمین و تغییر زیستگاه، و در دسترس بودن و کیفیت آب. و آن را ارزیابی کنید.
مقاله ای که در اوایل سال جاری در مجله پزشکی The Lancet منتشر شد تأیید کرد که شیوع ویروس چیکونگونیا به طور فزاینده ای رایج می شود.
مناطقی مانند اروپا و آمریکای شمالی که به طور تاریخی عاری از ویروس های منتقله از پشه بودند، اکنون به طور منظم شاهد انتقال محلی هستند.
تاثیر گرمای بیش از حد بر انسان
افزایش دما همچنین باعث افزایش بیماری های مرتبط با گرما و بیماری های قلبی در سراسر جهان می شود.
باراک آل احمد، متخصص بهداشت محیط در دانشگاه هاروارد، تأیید کرد که تغییرات آب و هوایی وجود دارد و دیگر تهدیدی برای آینده نیست و نسبت به اثرات وخیم آن بر سلامت انسان هشدار داد.
گفت: بدن ما برای انعطاف پذیری حدی دارد. هنگامی که هوا بسیار گرم است، قلب برای پمپاژ خون و پاسخگویی به نیازهای متابولیک سختتر کار میکند. ما عمدتاً بر قلب تأکید می کنیم. برای افرادی که قبلاً بیماری قلبی دارند، قرار گرفتن در معرض گرما این خطر را افزایش می دهد.
به گفته این متخصص، شواهد در حال ظهور اکنون گرما را با افزایش خطر حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته – ناشی از انسداد شریان مغزی – و سکته هموراژیک ناشی از پارگی سرخرگ مغز مرتبط میدانند.
وی خاطرنشان کرد: شاهد هستیم که افراد مسن و بیماران قلبی بیشترین افراد در معرض خطر هستند. علاوه بر این، از دست دادن گرما به شدت بر جوامع کم درآمد و اقلیت تأثیر می گذارد. ما همچنین شاهد بدترین تأثیرات بر کارگران مهاجری هستیم که در شرایط بسیار گرم بیرون کار می کنند.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، مرگ و میر ناشی از گرما در افراد بالای 65 سال بین سال های 2000-2004 و 2017-2021 تقریباً 85 درصد افزایش یافته است.
سازمان بهداشت جهانی با استناد به دادههای منابع مختلف گفت، بین سالهای 2000 تا 2019، مطالعات نشان میدهد که تقریباً 489000 مرگ و میر ناشی از گرما در هر سال اتفاق میافتد که 45 درصد آنها در آسیا و 36 درصد در اروپا هستند.
تنها در اروپا، 61672 مرگ ناشی از گرما در تابستان 2022 رخ داده است. در سال 2003، 70،000 نفر در اروپا در نتیجه گرما بین ژوئن و اوت جان خود را از دست دادند.
به گفته باراک آل احمد، ساکنان خاورمیانه بیشتر در معرض بیماری های قلبی ناشی از گرما هستند.
خاورمیانه منطقه ای است که سرعت گرمایش در آن بسیار سریع در حال حرکت است. پیشبینیها حاکی از آن است که آیندهای نزدیک گرمتر اجتنابناپذیر است، حتی اگر امروز موفق به کاهش انتشار گازهای گلخانهای شویم. این منطقه در برابر شرایط گرمای شدید آسیب پذیر خواهد بود.
برک آل احمد با بیان اینکه این مشکل به زودی حل نمی شود، تاکید کرد: سیاست گذاران باید بدانند که این فضای جدید واقعیت این نسل و نسل های آینده است.
در همین حال، دادههای جدید نشان میدهد که جهان طی ۱۲ ماه متوالی شاهد دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین دوران پیش از سوختهای فسیلی بوده است.
دانشمندان دریافتند که دمای بین ژوئیه 2023 تا ژوئن 2024 یکی از بالاترین دمای ثبت شده است.
نتایج به این معنی نیست که رهبران جهان قبلاً به وعده های خود مبنی بر جلوگیری از گرمایش 1.5 درجه سانتیگراد سیاره تا پایان قرن عمل نکرده اند، بلکه به این معناست که گرمای سوزان افراد بیشتری را در معرض آن قرار می دهد.
کارلو بونتمپو، مدیر سرویس تغییرات آب و هوایی کوپرنیک که داده ها را تجزیه و تحلیل کرد، گفت: نتایج یک آمار عجیب و غریب نیست، بلکه یک تغییر قابل توجه و مداوم در آب و هوا است.
وی گفت: کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای جلوگیری از افزایش بیشتر دما ضروری است.
khabarfarsi به نقل از توژال