اخبار اخبار تکنولوژی

ساخت پایگاه فضایی چابهار پس از ۱۰ سال در دولت سیزدهم

تبلیغات بنری


«حسن سالاریا» گفتگوی اختصاصی با کارشناس اقتصادی ایران. وی در خصوص پایگاه فضایی چابهار که 10 سال بعد در دولت سیزدهم ساخته شد، گفت: طرح و ساخت پایگاه فضایی چابهار در اوایل دهه 90 و در دولت دهم مطرح شد. زمین پایگاه چابهار به سازمان فضایی ایران اختصاص یافت تا پایگاه را در آنجا بسازد.

وی افزود: در آن زمان کار همه جانبه ای برای یافتن مکان مناسب برای شناسایی نقاط مختلف کشور با قابلیت ساخت پایگاه فضایی انجام شد. یافتن زمین مناسب جنبه های مختلفی دارد که این قانون را خاص می کند.

رئیس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی های پایگاه فضایی چابهار قرار گرفتن آن در کنار آب های آزاد عمان و اقیانوس هند است. می تواند یک شیب مداری مناسب برای پرتاب های مختلف فراهم کند. بندر، فرودگاه و راه آهن در چارچوب طرح توسعه جامع منطقه ساخته شده یا در شرف ساخت هستند. کل منطقه نیز در برنامه توسعه مکران گنجانده شده است و هر پیشرفتی که در این منطقه اتفاق بیفتد در برنامه توسعه کلی کشور تاثیر مثبت دارد.

ساخت پایگاه فضایی چابهار پس از 10 سال به دستور شهید رئیسی

سالاریه گفت: پایگاه فضایی چابهار فاکتور آزاردهنده پرتاب در بسیاری از شیب های مداری و مسیرهای پروازی را ندارد و جایی نیست که قطعات پرتاب در حین پرتاب فرود بیایند. 10 سال کار نکرد. زیرا ایجاد پایگاه در جایی که زیرساخت ها توسعه نیافته بود، کار بسیار سختی بود و زحمت زیادی می کشید. در سال 1400 هجری شمسی در اولین جلسه شورای عالی فضایی به ریاست شهید رئیسی تصمیم به اجرای پروژه پایگاه فضایی چابهار گرفته شد.

ساخت پایگاه فضایی چابهار پس از 10 سال در دولت سیزدهم/آمادگی برای پرتاب های بین المللی

وی ادامه داد: پس از آن طی چند جلسه بحث و بررسی و بر اساس کار کارشناسان، بین سازمان فضایی ایران به نمایندگی از وزارت ارتباطات، سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و نیروی هوافضا توافق شد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که این مجموعه توسط نیروی هوافضا ساخته خواهد شد، مالک پروژه نیز می باشد. مسئولیت نظارت و مشاوره نیز به سازمان هواپیمایی وزارت دفاع واگذار شد.

معاون وزیر ارتباطات تایید کرد: ساخت پایگاه را با توجه به دسته بمب افکن ها به چند مرحله تقسیم کردیم. مرحله اول به تهیه سکوی مناسب برای پرتابگرهای سوخت جامد اختصاص یافت. زیرا این قلاب ها سبک تر و حمل آسان تر هستند. اکنون زیرساخت های فاز اول به سرعت در حال توسعه است، اما برای فازهای بعدی باید زیرساخت های سخت تری ساخته و فراهم شود.

رئیس سازمان فضایی ایران خاطرنشان کرد: اصرار بر این بود که در دولت سیزدهم به گونه ای کار شود که روند در همان دوره طی شود و بتوانیم ماهواره پرتاب کنیم.

وی تایید کرد که در سال 1400 هجری قمری تفاهم نامه ای بین سه نهاد منعقد شد. نیروی هوایی تجربه موفقی در ساخت سکوهای پرتاب سوخت جامد داشت و به همین دلیل مسئولیت ساخت مجموعه را بر عهده گرفت. وزارت دفاع نیز بر این پروژه نظارت داشت. پس از آماده شدن کار از جمله هماهنگی با سازمان برنامه برای تامین منابع، قرارداد در اواسط سال 1401 هجری قمری منعقد شد.

این ماهواره در نیمه دوم سال از پایگاه چابهار پرتاب می شود

سالاریا گفت: کار طراحی از اواسط سال 1401 هجری قمری آغاز و در سه ماه اول سال 1402 هجری قمری به پایان رسید. بالاخره از تیرماه 1402 کار ساخت و ساز را شروع کردیم و حالا بعد از گذشت یک سال، طبق برنامه پیش رفتیم و با برخی استانداردها حتی کمی از برنامه جلوتر هستیم. در این قرارداد مقرر شده است که فاز اول تا اواسط سال 1404 هجری شمسی تکمیل شود، اما با توجه به اینکه بخش‌های خوبی از زیرساخت‌های حیاتی در پایگاه فضایی چابهار آماده شده است، ظرفیت پرتاب در سال جاری فعال می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: اولین پرتاب سوخت جامد که در پایگاه فضایی انجام خواهیم داد در زمینه رسیدن به مدارهای خورشید است که برای اولین بار در کشور انجام می شود. این پرتاب در نیمه دوم سال با استفاده از ماهواره تحقیقاتی انجام خواهد شد.

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه این پرتاب از چند جهت حائز اهمیت است، تاکید کرد: یک جنبه مهم مربوط به اولین پرتاب سوخت جامد برای رسیدن به مدار خورشید انگج در جمهوری اسلامی ایران است. ثانیاً که برای ما بسیار مهم است، ماهواره ای است که پرتاب خواهد شد و احتمالاً توسط بخش خصوصی توسعه خواهد یافت. البته ما ماهواره های دیگری نیز در دست ساخت داریم و امیدواریم ماهواره این پرتاب، ماهواره ساخت بخش خصوصی ما باشد.

سالاریا افزود: بارها گفته ایم که مهمترین اتفاق در حوزه فضا در دولت سیزدهم امسال پرتاب ماهواره های ساخت بخش خصوصی است و البته چند سامانه فضایی دولتی را نیز راه اندازی خواهیم کرد.

وی درباره مراحل بعدی قرارگاه چابهار گفت: در مرحله بعد زیرساخت های پرتاب سوخت مایع در رده های سبک و متوسط ​​ماهواره برها آماده می شود و امیدواریم پرتاب و تثبیت ماهواره های سنگین در سال جاری تکمیل شود. 1410 در همان زمان برنامه 10 ساله فضایی به پایان می رسد.

رئیس سازمان فضایی کشور در خصوص امکان پرتاب ماهواره از کشورهای دیگر از پایگاه فضایی چابهار گفت: اگر در مرحله اول بتوانیم دستگاه پرتاب را با قیمت مناسب و با قابلیت اطمینان بالا نصب کنیم، بین المللی را نیز آغاز خواهیم کرد. راه اندازی می کند.

ساخت پایگاه فضایی چابهار پس از 10 سال در دولت سیزدهم/آمادگی برای پرتاب های بین المللی

برنامه فضایی نباید حتی یک ماه تعطیل شود

وی با اشاره به مسیری که در دولت آینده در حوزه فضایی طی خواهد شد، خاطرنشان کرد: شرط موفقیت در هر کاری تداوم و تمرکز است و این موضوع تنها مربوط به حوزه فضایی نیست، بلکه باید در زمینه های کاری و شخصی نیز اعمال شود. همچنین برای رسیدن به موفقیت

سالیر گفت: صنعت فضایی برنامه ای دارد که باید با توجه به ماهیت فناوری هر زمان که لازم باشد ادامه داده و به روز شود. به عنوان مثال، هدف ماهواره های سنجش ما در برنامه فضایی 10 ساله زیر 10 متر بود، اما اکنون فناوری به جایی رسیده است که ما تصویربرداری زیر 5 متر و تا 2 متر را در ماهواره های سبک وزن در نظر می گیریم. زیرا تکنولوژی در حال پیشرفت است و ما نباید از آن عقب بمانیم.

معاون وزیر ارتباطات با تاکید بر لزوم پمپاژ منابع مالی به این تداوم افزود: توقف یا تعلیق پروژه های ماهواره ای در هیچ زمانی حتی برای یک ماه جایز نیست. نیروی انسانی در یک پروژه گاهی اوقات می تواند در مقیاس جهانی خدمت کرده و عمل کند.

سالار گفت: اگر صنعت فضایی حتی برای یک ماه تعطیل شود، آنها به راحتی می توانند جذب صنایع دیگر شوند یا حتی از کشور مهاجرت کنند.

تبلیغات بنری

khabarfarsi به نقل از توژال