ذهن آرام بازار ارز پس از تجربه موفق عبور از بحرانهای سیاسی
به گزارش سایت توژال، بازار ارز ایران به ویژه در سال های اخیر به دلیل شرایط خاص تحریم ها همواره به رویدادهای مختلف فراتر از واقعیت اقتصادی واکنش نشان داده است. بیشتر این واکنش ها به دلیل سهم بالای انتظارات تورمی در اقتصاد ما بوده است و به این ترتیب گاهی با نوسانات شدید ارزی در تحولات سیاسی داخلی و خارجی مواجه بوده ایم.
اما در طول سال گذشته این عدم تعادل به طور قابل توجهی تغییر کرده است. حوادثی که در طول یک سال گذشته به ویژه پس از عملیات تاریخی هجوم به الاقصی در مهرماه 1402 رخ داد، هر یک از آنها می توانست بازار ارز کشور را برای مدت طولانی دچار بحران کند، اما هر بار پس از نوسانات، این امکان وجود داشت. و به حالت قبل بازگشت و حتی قیمت در برخی موارد نسبت به ابتدای بحران کاهش قیمت داشت.
تنش های بی سابقه
قیمت دلار آزاد که در ابتدای سال 1402 در کانال 52 هزار تومان قرار داشت، چندین ماه حول و حوش آن نوسان کرد و در نیمه اول سال به کانال 51 هزار تومان رسید. اما از 15 اکتبر که مبارزان حماس موفق شدند هجوم بی سابقه الاقصی را علیه جنایات رژیم صهیونیستی انجام دهند، مجموعه ای از اتفاقات رخ داد که منجر به شعله ور شدن بازار ارز شد. حادثه تروریستی و شهادت تعدادی از مردم در مراسم یادبود شهید سلیمانی در کرمان، پاسخ موشکی ایران به تروریست های مرتکب این جنایت در سه کشور همسایه و تشدید تنش در دریای سرخ که همراه با حمله آمریکا و انگلیس به یمن، همه اینها در عرض دو هفته از 13 رویداد تا 26 ژانویه 1402.
این اتفاقات همزمان با افزایش تقاضای سنتی بازار ارز ایران در ماه های دی و بهمن بود که منجر به جهش دلار آزاد به حدود 60 هزار تومان شد که با مدیریت بازارساز این افزایش تا حدودی کاهش یافت. آخرین روز سال و در محدوده 50 هزار تومان به میانه خود بازگشت.
اما این پایان ماجرا نبود. شعله ور شدن اصلی در 23 فروردین 1403 با حمله جنون آمیز رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق شدت گرفت. ایران اعلام کرد که به جنایت رژیم صهیونیستی که منجر به شهادت برخی مقامات ایرانی در یک ساختمان غیرنظامی شد، پاسخ قاطع خواهد داد. در فاصله 13 تا 26 فروردین که ایران با یک عملیات سنگین و تاریخی به صهیونیست ها پاسخ داد، اوج التهاب بازار ارز بود که قیمت دلار آزاد را به 65 هزار و 800 تومان رساند اما با قدرت نمایی ایران و ناتوانی اسرائیل در پاسخگویی. عملاً بخش بزرگی از انتظارات تورمی از بین رفت و با مدیریت بلادرنگ بازارساز با ابزارهای مختلف، در نهایت نرخ دلار آزاد در پایان اردیبهشت به زیر 60 هزار تومان بازگشت.
بلوغ بازار
کارشناسان اقتصادی تایید می کنند که این روند افزایشی و سپس کاهشی نرخ در بازار ارز پس از اتفاقات مهم سال گذشته از یک سو با مدیریت فعال بازارساز و از سوی دیگر با ثبات حاصل شده است. جهش های ارزی که در گذشته پس از حذف همه… اتفاق افتاد
این تجربیات جدید فعالان بازار ارز را بر آن داشت تا ثبات را در حوادث پیش رو مانند شهادت رئیس جمهور کشورمان پیش بینی کنند و معامله گران برای تثبیت قیمت پیکان کنند. قبل از سقوط بالگرد شهید بزرگوار در 9 اردیبهشت ماه سال جاری، قیمت دلار آزاد 59 هزار و 600 تومان بود و تا هفته های بعد در همین حد باقی ماند.
نوسانات گذرا هستند
حادثه اخیر، ترور شهید اسماعیل هنیه در سفر دیپلماتیک به تهران، موجب کاهش رفتارهای هیجانی و رویکرد منطقی تر فعالان اقتصادی برای احتیاط ارزی در مواقع بحرانی شد.
پس از این اقدام تروریستی صهیونیستی، قیمت دلار آزاد وارد کانال 61 هزار تومان شد اما فعالان بازار و کارشناسان اقتصادی بر سیاسی و گذرا بودن این نوسانات تایید می کنند.
علی سرزمین، کارشناس اقتصادی در خصوص تاثیر اقدام جنایتکارانه رژیم صهیونیستی و شهادت اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس بر بازار ارز و افزایش جزئی قیمت دلار گفت: طبیعی است که این افزایش قیمت هیچ دلیل اقتصادی ندارد، بلکه صرفاً نتیجه انتظارات متفاوت در مورد وضعیت آینده منطقه است.
مرتضی اوجا، اقتصاددان نیز گفت: کشورمان در یک سال گذشته با تنش های سیاسی مانند شهادت رئیس جمهور، بمباران کرمان، حمله هوایی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق و موشک ایران مواجه بوده است. حمله به سوریه.» رژیم صهیونیستی و صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و با شهادت رئیس جمهور مواجه شدم که در تمام این روزها بازار ارز و طلا دچار عفونت های موقتی و موقتی بوده است. دوام نیاورد تجربه نشان داده است که با هر تنش سیاسی، نرخ ارز به صورت موقت و موقت افزایش می یابد.
این کارشناس اقتصادی تایید کرد که شرایط اقتصادی نسبت به چند ماه قبل تغییری نکرده است که منجر به افزایش نرخ ارز می شود. بنابراین خبر شهادت هانیه تنها عامل تاثیرگذار بر بازار است که پس از چند روز تنش سیاسی و آرامش در منطقه، روند قیمتی دوباره کاهش می یابد.
سیدحمید حسینی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در این باره گفت: البته نمی توان گفت که چنین اتفاقاتی که تاثیرات سیاسی و منطقه ای دارد، در بازارهای مختلف تاثیری ندارد. حتی بازار جهانی نفت نیز با افزایش 2 درصدی قیمت مواجه شد که این نیز بسیار طبیعی است. اما واقعیت این است که این گونه نوسانات کاملاً موقت و گذرا است، زیرا معادلات بزرگ و مهم سیاسی و منطقه ای را تغییر نخواهد داد.
وی با اشاره به وضعیت مطلوب ارزی کشور در سال جاری که نسبت به سال گذشته بسیار بهتر است، تاکید کرد: التهاب احتمالی بازار ناشی از اتفاقات سیاسی را نباید بلندمدت تلقی کرد. امسال علاوه بر افزایش درآمد صادرات نفت، شاهد افزایش صادرات غیرنفتی نیز بوده ایم. میانگین درآمد نفتی ما در سال گذشته به 3 میلیارد دلار رسید و امسال به 4 میلیارد دلار رسید. قطعا این موضوع در رصد و مدیریت بازار ارز بسیار مهم و تعیین کننده است.
khabarfarsi به نقل از توژال