برنامههای وزیر اقتصاد برای بازار سرمایه و اصلاح شبکه بانکی
به گزارش توژال، عبدالناصر همتی با اشاره به چالش های اقتصادی موجود گفت: طبق بررسی های انجام شده تقریبا 14 چالش اقتصادی در کشور وجود دارد که برخی از آنها بسیار مهم هستند. با توجه به کسری مستمر بودجه ای که در بیست سال گذشته شاهد بوده ایم که نشان دهنده هزینه های دولت بیش از درآمد خود است، علاوه بر عدم تعادل در سیستم بانکی که ناشی از این کسری بودجه است، امروز شاهد افزایش اقتصادی هستیم. تورم در نتیجه این موضوع قدرت خرید مردم، نرخ سرمایه گذاری و نرخ پس انداز مردم کاهش یافته است که برای آینده کشور خوب نیست.
اسکندر به اقتصاد کشور خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری مولد در شرایطی ایجاد می شود که تورم بالا نباشد، نوسان نرخ ارز وجود نداشته باشد و اقتصاد کشور قابل پیش بینی باشد تا مردم بدانند حداقل تا سه سال مقررات تغییر نمی کند. . اما زمانی که قیمت کالاها دائما در حال تغییر است، در این مورد، هیچ کس سرمایه گذاری نمی کند. زیرا منطق اقتصادی مستلزم توانایی پیش بینی آینده است.
همتی اضافه کرد: به عنوان مثال وقتی بانک مرکزی آمریکا نرخ سود را اعلام می کند به دلیل قابل پیش بینی بودن اقتصاد می بینیم که فعالان اقتصادی از قبل انتظار این قیمت را داشته اند. اما این در حالی است که ما در کشور هستیم و مردم را به سرمایه گذاری در بورس تشویق می کنیم اما فردای آن روز مردم شاهد تغییر مقررات هستند که در بحث سرمایه گذاری دچار مشکل می شود.
مهمترین مکان برای سرمایه گذاران بازار سهام است
وی ادامه داد: با توجه به قابل پیش بینی شدن اقتصاد، مهمترین جایی که سرمایه گذاران باید به آن نگاه کنند بازار سرمایه و بورس است که وضعیت بلاتکلیفی را در این بازار ایجاد کرده است و یکی از مهمترین اهداف ما احیای آن است. اعتماد به بازار سهام، این مستلزم مجموعه ای از اقدامات است.
ما باید اعتماد را به بازار سهام بازگردانیم
وزیر اقتصاد به جلوگیری از تصمیماتی که بر سرمایه گذاری مردم در بورس تاثیر منفی می گذارد، اشاره کرد و گفت: اگر تصمیماتی گرفته شود که بر تصمیمات میان مدت سرمایه گذاران در بورس تاثیر بگذارد، قطعا با آنها مخالفت خواهم کرد. ما باید این اعتماد را دوباره به دست آوریم. زیرا اگر این اطمینان برنگردد، رشد اقتصادی 8 درصدی بی معنی می شود و نمی توانیم همه چیز را از طریق بازار پول تامین کنیم.
تصمیمات فوری به اقتصاد آسیب می زند
همتی به تامین مالی کشور از طریق بازار پول و فشار وارده به این بازار اشاره کرد و گفت: امروز بیش از 90 درصد تامین مالی ما از طریق بازار پول است که نشان دهنده این است که تامین مالی کمی از طریق بازار سرمایه انجام می شود. . وقتی نرخ سود به طور ناگهانی افزایش می یابد، طبیعی است که اعتماد مردم به بازار سرمایه از بین برود. تصمیمات برای ایجاد سختی، چه در بازار مالی، چه در موضوع قیمت مواد غذایی و چه در قیمت گذاری محصولات عرضه شده در بورس، به اقتصاد آسیب می زند زیرا سرمایه گذاری را امکان پذیر می کند.
وی بیان کرد: متاسفانه این تصمیمات دولت تاثیر منفی گذاشته است این کاهش میانگین سود شرکتهای بورسی بر بازار سرمایه تأثیر میگذارد، تلاش ما برگرداندن اعتماد به بورس است و قطعاً بر بورس هم در دولت و هم در ستاد اقتصادی اصرار میکنم. اتفاقاتی که در بورس افتاد دیگر تکرار نخواهد شد.
تورم بدون برداشتن بار مالی از دوش بانک ها و کاهش کسری بودجه قابل کنترل نیست
مدیرعامل وزارت اقتصاد در گفت و گو با یک برنامه تلویزیونی با اشاره به موضوع تدابیر کنترل تورم گفت: با توجه به اینکه بانک مرکزی وظیفه کنترل تورم در کشور را بر عهده دارد، ما به بانک مرکزی کمک می کنیم تا آن را انجام دهد. وظیفه کمک دولت و وزارت اقتصاد به موضوع تورم یکی از مسائل کسری بودجه و یکی از موضوعات بحث ناهماهنگی بانکی است و تا زمانی که این دو موضوع و مشکل حل نشود، موضوع تورم قابل حل نیست کنترل شده است.
کفایت سرمایه بانک ها منفی شده است
همتی خاطرنشان کرد: امروز شاهد این هستیم که اختلافات بانکها افزایش چشمگیری پیدا کرده است. اخیرا شنیدم که فرآیند رپو به 290 هزار میلیارد تومان رسیده است. امروز کفایت سرمایه برخی از بانک های بزرگ کشور منفی شده است. این در حالی است که اگر کفایت سرمایه یک بانک امروز در دنیا به زیر هشت درصد می رسید، آن بانک تعطیل می شد. اما از آنجایی که بیشتر بانک های کشور دولتی هستند، از حمایت دولت راحت هستند. اما این بدان معنا نیست که بانک سرمایه کافی برای انجام عملیات بانکی ندارد و ما این مشکل جدی را در کشور داریم. اگر نتوانیم این مشکل را حل کنیم، فشارهای تورمی همچنان وجود خواهد داشت.
دفاع از استقلال بانک مرکزی
وی گفت: امروز یکی از مشکلات تورمی ما به دلیل کسری بودجه است. کسری بودجه یعنی هزینه بیشتر از درآمد است و به اصطلاح چک بلامحل صادر می شود که بانک مرکزی مجبور است آن را پاس کند. نمایندگان مجلس در تصویب بودجه باید به این موضوع توجه داشته باشند و بانک مرکزی با توجه به کسری بودجه، چک بی جا ندهد. من قطعا از استقلال بانک مرکزی دفاع خواهم کرد.
ارز رانتی و مدیریت غلط اقتصادی
وزیر اقتصاد همچنین به روش های حکمرانی اقتصادی اشاره کرد و گفت: سال گذشته به دلیل تفاوت نرخ ارز، یک میلیون و 700 حمت (یک میلیون و 700 هزار میلیارد تومان) به عنوان اجاره اعطا شد. به اندازه بودجه کشور رانت را به ارز می دهیم. آیا قیمت ها کاهش یافته است؟ نه
همتی ادامه داد: مطمئناً با همکاری بانک مرکزی برای نزدیکتر کردن قیمت ارزهای چندگانه تلاش خواهیم کرد. تجارت ما در سال گذشته 17 میلیارد دلار کسری داشت. دلیلش هم این است که با تفاوت نقل و انتقالات ارفاقی و بازار آزاد، صادرکنندگان ارز خود را پایین و واردکنندگان ارزش آن را بالا میبرند و رانتی هم بین برخی طرفها تقسیم میشود. این ارز رانتی وارد جیب مردم نمی شود و در نهایت قیمت محصولات با همان قیمت آزاد به مردم ارائه می شود. قطعا برای رفع این موانع تلاش خواهیم کرد و این خواست رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت است که مشکلات ذکر شده را اصلاح کنند.
تغییر نرخ ارز به معنای افزایش قیمت نیست
وی افزود: البته باید توجه داشت که برخی تصور می کردند اصلاح قیمت به معنای افزایش قیمت است که خلاف واقعیت است. تجربه سال 2019 نشان داد که وقتی قیمت نقل و انتقالات نما از بازار آزاد را تقریب زدیم، با نزدیک شدن به این دو قیمت، نرخ ارز در بازار آزاد کاهش یافت و دلیل این امر نیز محدود بودن حدس و گمان در بازار ارز است. وقتی سفته بازی سرکوب شود، نرخ ارز در بازار آزاد نیز کاهش می یابد.
وزیر اقتصاد اضافه کرد: امروز هم دیدیم که امام موقت تهران هم گفتند که موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هزینه زیادی داشت اما اقدام خوبی بود. بنابراین این موضوع قیمت بالایی دارد و نمی توان به راحتی درباره آن صحبت کرد. این اقدام تاثیر مطلوبی نداشت، زیرا زمانی که تصمیم به حذف ارز ترجیحی شد و به 28 هزار و 500 تومان رسید، نرخ ارز در بازار آزاد نیز به 60 هزار تومان رسید. این به این معنی است که شکاف هنوز وجود دارد.
ما باید اطمینان حاصل کنیم که کالاها با همان نرخ ارز ترجیحی به دست مردم برسد
همتی خاطرنشان کرد: این موضوع باید مدیریت شود، این ارز باید به سبد کالاهای اساسی مردم محدود شود و کالاهای مشمول ارز ترجیحی برای رسیدن به مردم با قیمت ارز ترجیحی نظارت شود. نرخ ارز کالاهای اساسی 28 هزار و 500 تومان باقی می ماند اما باید رصد شود. امروز در شرایطی نیستیم که به سبد قیمت کالاهای جامعه آسیب بزنیم. امروز نباید اقداماتی انجام دهیم که به اقتصاد کشور شوک وارد شود.
تامین مالی از بازار سرمایه
وی بیان کرد: یکی از راه های رسیدن به تامین مالی بهینه در کشور عدم فشار به بانک ها برای تامین مالی است. دیروز اعلام کردم که بانک ها باید از بانکداری خارج شوند و منابع حاصل از خروج از بانکداری را صرف شرکت های در حال توسعه کنند. به عبارت دیگر این منابع باید صرف تولید شود. بانک ها باید واحدهای تولیدی خود را با ارزش افزوده بالا ایجاد و تحویل دهند و این منافاتی با برنامه هفتم توسعه که در آن مقرر شده است ندارد.
تاکید مجدد بر بازگشت اعتماد به بازار سرمایه
وزیر امور اقتصادی و دارایی بار دیگر با تاکید بر لزوم بازگرداندن اعتماد به بازار سرمایه به منظور تشویق مردم به سرمایه گذاری در این بازار، گفت: وظیفه اصلی ما بازگرداندن اعتماد به بازار سرمایه است، اگر بتوانیم اعتماد را بازگردانیم. به بازار. بازار سرمایه بخش مهمی از امور مالی کشور را بازار سرمایه تشکیل می دهد.
khabarfarsi به نقل از توژال