باید از تجربه مصدق در اعتماد به آمریکا درس گرفت
به گزارش توژال، در 7 مرداد 1332، محمد مصدق، نخست وزیر منتخب دمکراتیک ایران، با طرح و تحریک آمریکا، انگلیس و رهبری ارتش شاهنشاهی ایران برای تحکیم حکومت سلطنتی محمد، سرنگون شد. رضا. پهلوی. آمریکا با نام پروژه آژاکس یا عملیات آژاکس و بریتانیا با نام عملیات بوت نقش عمده ای در این کودتا داشتند.
10 سال پیش سیا اسنادی را منتشر کرد که نشان می داد این سازمان به طور جدی به برنامه ریزی و اجرای کودتای 28 مرداد در ایران کمک کرده است.
سیاست استعماری و دخالت مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در امور داخلی کشورها سابقه طولانی دارد و معدود کشورهایی هستند که با تلاش فراوان به سمت استقلال مادی و معنوی حرکت کرده اند. ایران در سطح منطقه و حتی جهان یکی از کشورهایی است که استقلال از کشورهای استعمارگر را سرلوحه کار خود قرار داد و از حمایت خود دست کشید. کودتای 28 مرداد نمونه کوچکی از دخالت آمریکا و متحد همیشگی آن انگلیس در امور یک ملت و دولت برای اعلام استقلال در عرصه های مختلف به ویژه صنعت نفت است.
مصدق سکولاریست بود اما آمریکایی ها هم تحمل او را نداشتند
فواد الیزیدی در گفت و گو با مجله «توژال» درباره کودتای 28 مرداد و خصومت و سلطه طلبی آمریکا با ایران گفت: ایران پس از انقلاب اسلامی توانست استقلالی به دست آورد که در مقایسه با کشورهای همسایه در جهان بی بدیل است. چهره کشورهای خودکامه و ستمگر این کودتا علیه محمد مصدق بود که به دنبال اجرای احکام اسلامی در حکومت خود نبود و فردی سکولار و ملی گرا بود اما آمریکایی ها نیز نتوانستند او را تحمل کنند و علیه او کودتا کردند. به هر حال ایران در آن زمان کشور ضعیفی بود و قادر به مقابله با کودتا نبود.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: باید بدانیم که دشمنی آمریکا با ایران به دهه ها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بازمی گردد. اول اینکه ایران نمی جنگد، دفاع می کند و این موضوع از کودتای 28 مرداد شروع شد. دوم، از کودتای 28 مرداد، از تجربه مصدق و اعتمادی که به آمریکایی ها داشت، باید درس گرفت.
ایزدی تصریح کرد: دشمنی آمریکا با ایران به دلیل منافع نفتی و موقعیت ژئوپلیتیک ایران است. اگر ایران این مواضع را نداشت نسبت به ما بی تفاوت بودند. بنابراین فکر می کنم این موضوعات را نباید فراموش کرد. اگر فراموش شود، بستری برای هژمونی آمریکا خواهد بود.
این بدان معنا نیست که هیچ رابطه ای بین ایران و آمریکا وجود ندارد
این استاد دانشگاه گفت: برخی تلاش کرده و میکنند که رابطه ایران و آمریکا را سیاسی کنند و خود را ناجی حل مشکلات دو کشور میدانند و با فشار اقتصادی بر مردم برای کسب رأی استفاده میکنند. روابط ایران و آمریکا تا زمانی که سیاستهای دو کشور مانند الان باشد، به حالت عادی باز نمیگردد. گاهی اوقات کشورها با یکدیگر اختلاف نظر دارند، اما ارتباطی بین آنها وجود دارد، بنابراین اینطور نیست که بگوییم بین ایران و آمریکا ارتباطی وجود ندارد. از زمان دولت احمدی نژاد دو کشور به صورت غیرمستقیم در حال مذاکره بوده اند، بنابراین ارتباطات و پیام ها از طریق سفارت سوئیس رد و بدل می شود.
وی تصریح کرد: آنچه بین ایران و آمریکا کم است، عادی سازی روابط است. از زمان آقای هاشمی رفسنجانی تاکنون تلاش هایی برای عادی سازی روابط با آمریکا صورت گرفته و دولت های بعدی نیز این رویکرد را دنبال کرده اند، اما این آمریکاست که نتوانسته این کار را انجام دهد و انجام نداده است. تا زمانی که آمریکای کنونی با این سیاست ها در قدرت باشد این اتفاق نمی افتد.
آمریکا رو به افول است
یزیدی گفت: آمریکا در حال عقب نشینی است و شاهد تحولات جدی در آن هستیم. بنابراین زمانی که معترضان به این سیاست ها به قدرت برسند و از تسلط و دخالت در امور دیگر کشورها و سیاست های آنها مانند حمایت از نسل کشی و فشار و تحریم کشورها دست بردارند، می توان با آمریکا رابطه عادی داشت.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که حکومت ایران در زمان پهلوی سکولار بود توانستند کودتا کنند و حکومت را ساقط کنند اما بعد از انقلاب اسلامی و اسلامی شدن حکومت ایران دیگر نتوانستند کودتا کنند. و به همین دلیل ایران اسلامی را دوست ندارند و مخالف آن هستند، ایران کشور ثروتمندی است و آمریکا می خواهد که دولت ایران به گونه ای است که مسئولان کشور را تغییر دهد، اما به دلیل خصومت بین دو کشور نمی تواند این کار را انجام دهد. مردم و دولت ایران
khabarfarsi به نقل از توژال